Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


06-08-08
TOO COOL TO BE FORGOTTEN

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Alex Robinson

Top Shelf


Το πρώτο comic του Alex Robinson, το καταπληκτικό BOX OFFICE POISON, ήταν μεγαλύτερο από 600 σελίδες. Ακόλούθησε το εξαιρετικό TRICKED, που ήταν και αυτό αρκετά χορταστικό, αφού ξεπερνούσε τις 300 σελίδες. Με το TOO COOL TO BE FORGOTTEN, ο Robinson μοιάζει να δημιουργεί την παράδοση να έχει το κάθε (σημαντικό) comic του τις μισές σελίδες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο...

Ο Andy Wicks βρίσκεται κάπου στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του και κάνει -φιλότιμες μεν, ανεπιτυχείς δε- προσπάθειες να κόψει το τσιγάρο. Έχοντας δοκιμάσει σχεδόν κάθε γνωστή μέθοδο, θα πειστεί από τη σύζυγο του να δοκιμάσει και την ύπνωση, αν και δε δείχνει να την εμπιστεύεται ιδιαίτερα. Η ύπνωση, όμως, θα έχει περίεργα αποτελέσματα, αφού όταν ξυπνήσει, θα βρεθεί στην εφηβεία του και συγκεκριμένα στο λύκειο όπου φοιτούσε. Οι παλιοί του συμμαθητές, τους οποίους θυμάται ακόμη, είναι όλοι εκεί, μαζί με άλλους, που νόμιζε πως είχε ξεχάσει. Ο σημερινός Andy θα έχει την ευκαιρία να ξαναζήσει την εφηβεία του και δε θα καταφέρει να αντισταθεί στον πειρασμό να την αλλάξει λίγο, ελπίζοντας πως σύντομα θα επιστρέψει στην "πραγματική" του ζωή και θα έχει απαλλαγεί και από την ανάγκη του καπνίσματος.

Όπως βλέπει εύκολα κανείς, η κεντρική ιδέα δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας (εννοώ την επιστροφή στην εφηβεία και όχι την απόπειρα του να κόψει κάποιος το κάπνισμα με την βοήθεια υπνωτίστριας), οπότε και ο Robinson, αν και προσφέρει κάποιες ιδιαίτερα πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες ιδέες και συμπεράσματα, δεν καταφέρνει να αποφύγει εντελώς τα κλισέ. Πιθανότατα το συνειδητοποιεί και ο ίδιος αυτό και, εν μέρει, απολογείται, όταν βάζει ένα χαρακτήρα "κλειδί" για την πλοκή να λέει πως "είναι μια τρομερή ειρωνεία της ζωής το ότι οι βαθύτερες αλήθειες δεν μπορούν να εκφραστούν χωρίς να πέσει κανείς σε κλισέ".

Τεχνικά, ο Robinson, όπως και στα προηγούμενα comics του, "παίζει" με το ρυθμό ανάμεσα στα panels, το layout των σελίδων, τον τρόπο που χρησιμοποιεί το μαύρο μέσα στα καρέ και το ρόλο που παίζουν τα γράμματα μέσα στις εικόνες ή σχηματίζοντας τες. Παράλληλα, ένα αρκετά ενδιαφέρον τρικ που χρησιμοποιεί, είναι πως ο Andy απεικονίζεται άλλοτε με το προσωπο του έφηβου και άλλοτε με αυτό του άντρα κοντά στα σαράντα, ενώ τουλάχιστον χαριτωμένη πρέπει να θεωρηθεί μια υποσημείωση που βρίσκεται στην τελευταία σελίδα του comic, η οποία, όμως, αποκαλύπτει και ένα μεγάλο μέρος της εξέλιξης της ιστορίας.

Το TOO COOL TO BE FORGOTTEN είναι η "πραγματική" νέα δουλειά του Alex Robinson, μετά τα BOX OFFICE POISON και TRICKED. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θα μπορούσε να αποδοθεί στο συντομότατο silent fantasy, LOWER REGIONS, το οποίο δημιουργήθηκε, μάλλον, περισσότερο για τη διασκέδαση του δημιουργού, παρά για αυτή του αναγνώστη. (Κάτι που, θεωρητικά, μπορεί και να μην είναι τόσο κακό, αλλά έλα που οι προσδοκίες του αναγνώστη είναι άτιμο πράγμα και όταν δεν ικανοποιούνται προκαλούν απογοήτευση...)

Η ύπαρξη αρκετών κλισέ με απογοήτευσε αρκετά και κάποιες φορές είδα το ενδιαφέρον μου να χάνεται, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Ο Robinson, όμως, είναι ένας ευφυής δημιουργός, που έχει ενδιαφέροντα πράγματα να πει, και όταν το κάνει, καταφέρνει να κερδίζει τον αναγνώστη. Ενώ, λοιπόν, διαβάζοντας το comic, δεν ενθουσιάστηκα, συνειδητοποιώ πως με κερδίζει, όσο περισσότερο το φέρνω στο μυαλό μου, ή παρατηρόντας ξανά κάποιες μικρές -ή μεγάλες- λεπτομέρειες.

Έτσι, αν και περίμενα κάτι καλύτερο από τον κύριο Robinson, δε θα μπορούσα (παρά τις υψηλές μου προσδοκίες) να χαρακτηρίσω το TOO COOL TO BE FORGOTTEN ως "απογοήτευση", αλλά ως μια πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία, που αξίζει να διαβάσει κανείς.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi