Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


08-09-08
COWA

του Κώστα Λαμπρόπουλου

Writer/Artist: Akira Toriyama

Translation & Adaptation: Alexander O. Smith

Touch-up & Lettering: Walden Wong

Editor: Yuki Murashige

Viz Media


Κανονικά, ο κύριος Toriyama δεν θα έπρεπε να χρειάζεται συστάσεις. Βέβαια, επειδή υπάρχουν πολλοί "ειδικοί", οι οποίοι, παίρνοντας ένα βαθυστόχαστο ύφος, θα πουν ότι κανείς δεν τον ήξερε πριν το DRAGONBALL, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή εισαγωγή και να σας πω μερικά πράγματα για τον εν λόγω δημιουργό.

Ο Akira Toriyama γεννήθηκε, σαν τον Ρένο Χαραλαμπίδη, εντελώς ξαφνικά, το 1955, στην Ιαπωνία. Το ντεμπούτο του στον χώρο των manga, το έκανε ουσιαστικά το 1979, όταν το WONDER ISLAND άρχισε να εκδίδεται, σε εβδομαδιαία βάση, από το περιοδικό WEEKLY SHONEN JUMP. Η αναγνώριση ήρθε μερικά χρόνια αργότερα, το 1980, όχι επειδή γεννήθηκα εγώ, αλλά με το DR. SLUMP, το οποίο εκδόθηκε επίσης στο WEEKLY SHONEN JUMP και τόσο το manga όσο και το anime που ακολούθησε, σημείωσαν αρκετά μεγάλη επιτυχία, ενώ το 1982 πήρε το βραβείο "Shogakukan Manga Award" για το καλύτερο shonen/shoujo manga της χρονιάς.

Κάπως έτσι, ερχόμαστε αισίως στη χρονιά του δράκου. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την τεράστια επιτυχία που θα είχε το DRAGONBALL και ενώ ο ίδιος σκόπευε να το τελειώσει πολύ νωρίτερα, η επιτυχία αυτή (αλλά και οι εκδότες του) τον ανάγκασε να το συνεχίσει για έντεκα συναπτά έτη, μέχρι το 1995. Νομίζω ότι, από δω και πέρα, πάνω-κάτω τα ξέρετε. Αν όχι, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα από τη Wikipedia και να δείτε αναλυτικά τις δουλειές του. (Editor's Note: Και να υποθέσετε ότι περί το 80% όσων διαβάσετε είναι πάνω-κάτω σωστά, με τα υπόλοιπα να τίθενται υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Κοινώς, αυτό που πρέπει να κάνετε κάθε φορά που επισκέπτεστε μια σελίδα της Wikipedia...)

Το COWA είναι ένα one-shot που έκανε ο Toriyama το 1998 και το οποίο, ακολουθώντας πολλά από τα υπόλοιπα έργα του, αγνοήθηκε παραδειγματικά για δέκα χρόνια, μέχρι που αποφάσισε η Viz να το εκδώσει. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην κυκλοφορία του DRAGONBALL σε VizBig edition. Προσωπική μου άποψη, επίσης, είναι ότι αυτό δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, κακό - άλλωστε και το SANDLAND άργησε πολύ να έρθει, και ίσως να έχουμε την ευκαιρία να δούμε και άλλα του έργα.

Ο μικρός βρικολακούλης που βλέπετε στο εξώφυλλο, είναι ο Paifu και για την ακρίβεια είναι μισός βρικόλακας, από την μητέρα του, και μισός were-coala (!!!) από τον πατέρα του. Ο ξάδερφος του Casper, που επίσης βλέπετε στο εξώφυλλο, είναι ο καλύτερος φίλος του Paifu, Josè, και σε αντίθεση με ότι περιμένατε, είναι κανονικό φάντασμα και όχι κάποιο περίεργο υβρίδιο. Οι δυο τους περνούν τις μέρες τους, όπως όλα τα τέρατα της ηλικίας τους, παίζοντας, κάνοντας σκανταλιές και φυσικά πηγαίνοντας στο νυχτερινό σχολείο. Οι μέρες ανεμελιάς, όμως, είναι μετρημένες, καθώς μια μυστηριώδης γρίπη, που προσβάλει μόνο τα ενήλικα τέρατα, απειλεί τη μικρή τους πόλη. Ο καιρός που απομένει είναι πολύ λίγος και η μόνη ελπίδα όλων των τεράτων είναι οι δυο φίλοι μας, οι οποίοι, σε μια κρίση, μάλλον, απερισκεψίας, προσφέρονται (για να λέμε την αλήθεια, μόνο ο Paifu προσφέρεται, αλλά ο Josè δεν μπορεί να του πει ποτέ όχι) να βρουν και να φέρουν το εμβόλιο για τον φονικό αυτό ιό.

Ψέματα δεν θα σας πω. Το COWA απευθύνεται στους πιο μικρούς αναγνώστες και αυτό, ακόμη κι αν κανείς αγνοήσει το "All Ages" που έχει βάλει η Viz στο εξώφυλλο, φαίνεται από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Το σχέδιο του Toriyama είναι γενικότερα απλό, με λιτές γραμμές και λεπτομέρεια μόνο εκεί που χρειάζεται, αλλά εδώ πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι παραείναι απλό. Η απλότητα αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, ακολουθείται και στην ιστορία, η οποία είναι απλή, χωρίς γυρίσματα, μπερδέματα και κρυμμένα βαθιά νοήματα. Όσοι έχετε διαβάσει το DRAGONBALL ή και άλλα manga του Toriyama, μην περιμένετε να δείτε εδώ το ίδιο επίπεδο χιούμορ, αλλά μάλλον κάτι πιο ανάλαφρο και παιδικό, ενώ πολλά από τα αστεία αφορούν στις διαφορές μεταξύ ανθρώπων και τεράτων.

Η απόφαση της Viz να εκδώσει μια παιδική ιστορία στο αυθεντικό της format και όχι να την "δυτικοποιήσει", κρίθηκε αρνητικά από πολλούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι για ένα μικρό παιδί θα είναι δύσκολο να διαβάσει "ανάποδα". Στον αντίλογο, βέβαια, υπάρχουν αυτοί, μεταξύ των οποίων κι εγώ, που θεωρούν ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για ένα παιδί, να έρθει σε επαφή με τον κόσμο των manga, και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα για το μικρό σας ανιψάκι, που σας έχει ρωτήσει τι είναι όλα αυτά τα βιβλία στα ράφια σας και γιατί δεν το αφήνετε να τα διαβάσει. (Editor's Note: Assuming πως το μικρό σας ανιψάκι γνωρίζει κάποια στοιχειώδη αγγλικά, I suppose...)

Εγώ θα το προχωρήσω ακόμη ένα βήμα και θα σας προτρέψω να το διαβάσετε κι εσείς, καθώς έχει όλα αυτά τα στοιχεία που θα σας κάνουν να το αγαπήσετε. Και αυτό σας το λέει ένας τύπος που, ως επί το πλείστον, διαβάζει manga με βυζιά και όπλα...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi