Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


09-08-05
BATMAN: DARK DETECTIVE #6 (of 6)

του Γιάννη Κουρουμπακάλη

Writer: Steve Englehart

Penciller: Marshall Rogers

Inker: Terry Austin

Colours: Chris Chuckry

Letterer: John Workman

Editor: Joey Cavaliery

DC Comics

Χωρίς λοιπόν να επιχειρήσω οποιαδήποτε σύγκριση με το κλασσικό run των Steve Engelhart και Marshall Rogers στο DETECTIVE COMICS, ξεκινάω αυτό το review λέγοντας πως το BATMAN: DARK DETECTIVE είναι ένα πολύ καλό comic. Ας γίνω όμως λίγο πιο συγκεκριμένος...

Τα στοιχεία που κάνουν αυτό το comic καλό δεν βρίσκονται στην πρωτοτυπία, αλλά θα έλεγα, με απλά λόγια, στο ύφος του. Πόσο πρωτότυπο μπορεί να είναι το σενάριο "Joker vs Batman"; Ο Joker έχει ένα σχέδιο, ο Batman θέλει να του το χαλάσει, στο τέλος θα συναντηθούν... και τα γνωστά. Φυλακή, τρελάδικο ή apparent death για τον ένα, business as usual για τον άλλο.

Η μαγεία στο να γράφεις ένα τέτοιο story βρίσκεται στο πόσο καλά ξέρεις τους δύο χαρακτήρες. Πρόκειται για μια σύγκρουση προσωπικοτήτων, ιδεών και της τρέλας (κυριολεκτικά ή όχι) που κουβαλάει ο καθένας τους. Μια πολύ λεπτή γραμμή που πολλοί συγγραφείς δεν μπορούν να ακροβατήσουν (βλέπε Ed Brubaker στο BATMAN: THE MAN WHO LAUGHS). Ευτυχώς ο Englehart είναι μετρ του είδους και άριστος γνώστης των χαρακτήρων.

Καθώς λοιπόν η ιστορία εξελίσσεται και ο Batman, ακολουθώντας τα ίχνη, πλησιάζει όλο και πιο πολύ στον μισητό του εχθρό, η προσωπικότητα και των δύο ξετυλίγεται περίτρανα μπροστά μας. Δυνατές εκρήξεις εγωισμού και προσπάθεια για επιβολή στους γύρω και από τους δύο, πολλές ατάκες όταν ο ένας απειλείται από την "ύπαρξη" του άλλου και τέλος μια μάχη που -όπως πάντα- πρέπει να τελειώσει όταν ο Joker δεν έχει πια άσσους κρυμμένους στο μανίκι του. Δεν θα μπω στην διαδικασία να περιγράψω το γενικότερο στυλ γραφής του Englehart καθώς θα ήταν μάταιο. Πέρα από το αν το story ήταν η όχι καλό, η ποιότητα διήγησης είναι άριστη και 100%... comic.

Το σχέδιο είναι φανταστικό έχοντας και αυτό την άριστη αίσθηση κλασικού comic, κάτι στο οποίο βοηθάει πολύ το χρώμα. Φοβερές γωνίες, ρεαλιστικός δυναμισμός χωρίς υπερβολές και φανταστικές εκφράσεις προσώπων.

Κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι ότι παρ' όλο το "old look" του comic, ο Englehart μπορεί και γίνεται μερικές φορές ακραίος, με διάφορα υπονοούμενα (στους διάλογους) και σκηνές που μπορούν να έχουν πολύ δυνατό αντίκτυπο όταν το ύφος του comic έχει μια παλαιομοδίτικη σεμνότητα. Αυτό δεν το λέω με αρνητικό τόνο, ίσα-ίσα που έχει μια ευχάριστη αίσθηση, σαν ένα απαλό άρωμα. Σαν παράδειγμα σε αυτό θα φέρω την εμφάνιση της Silver St. Cloud στο τεύχος #6. Ενώ έχουμε συνηθίσει τις αποκαλυπτικές τουαλέτες που πάνε με την εποχή και όλο το ύφος του comic, η σεξιστική εμφάνιση της στο εξώφυλλο, αλλά και στο εσωτερικό, δουλεύει (για τον αναγνώστη και όχι στον τυχαίο που ξεφυλλίζει απλά το τεύχος) περισσότερο σαν ένα δραματικό εργαλείο της έντασης και της σοβαρότητας της κατάστασης, και λιγότερο σαν "eye candy". Πάντως οποιοδήποτε και αν είναι το interpretation που μπορεί να δώσει ο καθένας μας, πρόκειται σίγουρα για μια τολμηρή σκηνή με νόημα. Γιατί πιο το νόημα των "τολμηρών" σκηνών στα άλλα -γνωστά σε όλους μας- comics, όταν όλες σχεδόν οι γυναίκες σε αυτά κυκλοφορούν με super mini και bikini.

Για το τι μπορεί να μην σας αρέσει θα πω τα εξής:

Έχετε βαρεθεί τα "Joker vs Batman" stories.

Δεν σας αρέσουν τα classic comics, είτε ως στιλ γραφής είτε από σχεδιαστικής άποψης.

Βαριέστε τον "Classic Batman" και θέλετε ας πούμε αυτόν των Jim Lee και Frank Miller (no disrespect intended).

Σε γενικές γραμμές ένα πολύ καλό comic για αυτό που είναι.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi