Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


16-08-05
GIANT SIZE SPIDER-WOMAN #1

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writers: Brian Michael Bendis and various

Pencillers: Rick Mays and various

Inkers: Jason Martin and various

Colorists: Rob Schwager and various

Letterers: Dave Sharpe and various

Editor: Tom Brevoort

Marvel Comics

GIANT-SIZE SPIDER-WOMAN #1 - Because Brian Bendis demanded it!

Γιατί όλοι (ή σχεδόν όλοι... Σακαρίδη) έχουμε το φανμποιλίστικο κόλλημα μας με κάποιο θηλυκό του Marvel Universe και το αντίστοιχο κόλλημα του Bendis είναι η Spider-Woman (έχω την υποψία ότι το δεύτερο κόλλημά του είναι η Dazzler, αλλά μπορεί απλά να κάνω προβολή δικών μου επιθυμιών).

Σκέψου λοιπόν ότι κάποια στιγμή στη ζωή σου γίνεσαι συγγραφέας comics (και μάλιστα hot) και σου δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τους χαρακτήρες που θέλεις, να τους βάλεις στην ομάδα που θέλεις και γενικά να φέρεις στο προσκήνιο ξεχασμένους, δευτεροκλασάτους ήρωες που δεν είχαν ποτέ την τύχη να γραφτούν καλές ιστορίες πάνω τους.

Ο Bendis σήμερα κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Οι προθέσεις του γίνονται αμέσως αντιληπτές από το πρώτο panel της ιστορίας που ανοίγει αυτό το Giant Size, όταν "ακούμε" τη Jessica Drew να κάνει τη δήλωση-αντρική φαντασίωση "I'm a cheap slut." Πρόσθεσε σε αυτό, το γεγονός ότι στο NEW AVENGERS οι άρρενες σύντροφοί της δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν το πόσο hot chick είναι η ηρωίδα, συν το ότι είναι -όχι τυχαία- η μοναδική γυναίκα στην ομάδα και έχεις το ψυχογράφημα του κάποτε έφηβου Bendis που βγάζει ετεροχρονισμένα τις ορμές και τις φαντασιώσεις του, αμοιβώμενος αδρά για αυτές!

Θα μου πεις τώρα, "τι με νοιάζει εμένα ρε φίλε με τί καβλώνει ο άνθρωπος και κυρίως γιατί πρέπει να αγοράσω αυτή του την κάβλα;"

Weeeeell, η κατάσταση δεν είναι ακριβώς όπως ακούγεται...

Οι ιστορίες της Spider-Woman -όπως και των περισσοτέρων ηρωίδων με spandex- είναι η απόδειξη ότι τα υπερηρωικά comics φαλλοκρατούνται. Το πρόβλημα με τις περισσότερες solo περιπέτειες των θηλυκών υπερηρώων, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των συγγραφέων πέφτουν στη λούμπα να τις γράφουν σαν τίγρεις που μόλις νιώσουν πάνω τους αντρικό χάδι γίνονται ναζιάρες και ανασφαλείς γατούλες. Κανείς δεν θα πάρει έναν τέτοιο ήρωα στα σοβαρά. Ακόμα και ιστορίες με καλό potential αυτοακυρώθηκαν αμέτρητεςφορές εξαιτίας αυτής της διάστασης. Είναι γεγονός: Οι άντρες δεν μπορούμε να "πιάσουμε" τον ψυχισμό μίας αντισυμβατικής γυναίκας που από επιλογή ή ανάγκη, περνάει το υπόλοιπο της ζωής της παλεύοντας για έναν καλύτερο κόσμο.

Όλα αυτά φαίνονται λίγο ως πολύ στο παρόν τεύχος. Η καινούρια ιστορία του Bendis καλύπτει "ιστορικά" το κενό ανάμεσα στη Jessica Drew που βρίσκεται χωρίς δυνάμεις και τη New Avenger όπως την ξέρουμε σήμερα. Και αμέσως μετά ξεκινάει μία ρετροσπεκτίβα με τεύχη σταθμούς στην εξέλιξη της ηρωίδας. Έχουμε λοιπόν στα χέρια μας την πρώτη εμφάνιση της Spider-Woman στο MARVEL SPOTLIGHT #32, το πρώτο τεύχος της solo σειράς της, καθώς και τα #37-38 (τα οποία είχε γράψει ο Chris Claremont και φυσικά είχαν ως guest stars τους X-Men).

Οι ιστορίες αυτές αποτυπώνουν έντονα την αισθητική αντίληψη που επικρατούσε στα υπερηρωικά comics των 70's και των αρχών των 80's για τις ηρωίδες. Τα κλισέ της εποχής (σεναριακά και σχεδιαστικά) μοιάζουν σήμερα γοητευτικά χάρη στη αχλή του χρόνου που τα τυλίγει με νοσταλγία. Και εδώ που τα λέμε οι δημιουργικές ομάδες δεν είναι όποιες κι όποιες. Chris Claremont, Marv Wolfman και Archie Goodwin στα σενάρια, Sal Buscema, Carmine Infantino και Steve Leialoha στα σχέδια. Όλοι τους ζωντανοί ή μη, μύθοι, που εδώ μας παρουσιάζουν μερικές άκρως ενδιαφέρουσες -για την εποχή τους- ιστορίες που συμπληρώνουν το παζλ μιας ηρωίδας, άγνωστης στο κοινό των πιτσιρικάδων αναγνωστών και θυμίζουν σε εμάς τους υπόλοιπους οτι η διασκεδαστική αξία ενός comic και η ποιότητά του, είναι πράγματα διαφορετικά και όχι κατ' ανάγκη ασύμβατα.

Με άλλα λόγια, πιστεύω ότι αυτό το τεύχος καταφέρνει να αποτελεί ένα καλοστημένο introductory, με αντιπροσωπευτικά reprints που διαβάζονται ευχάριστα. Το κατά τ' άλλα άπαιχτο εξώφυλλο του Andrea Di Vito είναι λίγο out of context σε σχέση με τις παλιές ιστορίες, είναι όμως ενδεικτικό τον σχεδίων του Bendis για τον χαρακτήρα: Fighting skills και sexy as hell εμφάνιση (μεταξύ μας, ό,τι πουλάει σήμερα).

Ακούγεται ότι το revamp της Spider-Woman δε θα σταματήσει εδώ: Σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει ένα ESSENTIAL SPIDER-WOMAN (το βρίσκω μάλλον υπερβολικό, μια και το συγκεκριμένο τεύχος λειτουργεί άψογα ως "Essential" και μεταξύ μας δεν υπάρχουν και τόσες καλές ιστορίες της ηρωίδας), ενώ ήδη ο Frank Cho έχει αρχίσει να εικονογραφεί ένα story arc στο NEW AVENGERS με κεντρικό πρόσωπο την Drew.

Συνολικά, δε θεωρώ ότι έχασα λεφτά ή αναγνωστικό χρόνο για να αγοράσω μία καλή συλλογή κλασικών ιστοριών. Δεν θα το πρότεινα σε κάποιον για αγορά, παρά μόνο αν "πάει" την ηρωίδα και ενδιαφέρεται να αποκτήσει με 6 ευρώ και κάτι, reprints παλιών, αξιοπρεπών υπερηρωικών comics.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi