Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


04-10-05
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ: ΗΡΩΙΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Συγγραφέας: Γιάννης Κουκουλάς

Προλογικό Σημείωμα: Αβραάμ Κάουα

Εκδόσεις Futura

Ένα ταξίδι που ξεκινάει από τα πρώτα παιδικα χρόνια του συγγραφέα για να καταλήξει στο σήμερα. Μία διαδρομή από την αγνότητα, στη σεξουαλική αφύπνιση κι από εκεί στη συνειδητοποίηση που φέρει η ωριμότητα.

"Έμαθα να διαβάζω από τα κόμικς" εξομολογείται ο Γιάννης Κουκουλάς στην αρχή του προλόγου του και αυτόματα κερδίζει με τη δήλωση αυτή τη συντριπτική πλειοψηφία των comic book fans. Γιατί επίσης οι περισσότεροι από μας, μάθαμε να διαβάζουμε από τα comics. Γιατί η σχέση του μέσου άρρενα αναγνώστη με τις γυναίκες ηρωίδες, έχει πολλά κοινά με τη σχέση που χτίζει -καθώς περνούν τα χρόνια- ο συγγραφέας με τα χάρτινα θηλυκά που αγάπησε.

Το βιβλίο του Γιάννη Κουκουλά αποτελείται από 30 κεφάλαια που αντιστοιχούν σε ισάριθμα πορτρέτα διάσημων ηρωίδων των κόμικς: Όλιβ Όιλ, Μικρή Λουλού, Νταίζυ Ντακ, Λόις Λέην, Catwoman, Red Tornado, Miss Fury, Wonder Woman, Λούσυ Βαν Πελτ, May Parker, Modesty Blaise, Μαφάλντα, Βαλεντίνα Ροσέλι, Καθιστή Γυναίκα, Vampirella, Ζανίν, Κατινάκι, Ada, Κλαούντια Κριστιάνι, Θέκλα, Ντρούνα, Τζιλ Μπιοσκόπ, Μαρτζ Σίμπσον, Τανκ Γκερλ, Μάρθα Ουάσιγκτον, Bitchy Bitch, Φωτεινή, Lenore, Brandy Carter και Μάνα Ρέιβερ.

Ομολογώ ότι ορισμένες από τις επιλογές του συγγραφέα με ξένισαν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν πρόσεξα κάπου στο βιβλίο να αιτιολογούνται αυτές ως ένας συνδυασμός προσωπικών του αγαπημένων αλλά και κοινώς αποδεκτών, αρχετυπικών ηρωιδών. Πέρα από αυτό όμως, ο συγγραφέας στηρίζει τις επιλογές του αφενός με τη ενέργεια που αναδίδουν τα κείμενά του, αφετέρου με την ενδελεχή έρευνα που είναι προφανές ότι έχει κάνει.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: Από την Παρασκευή που πήρα το βιβλίο στα χέρια μου, μεχρι σήμερα, δεν θα προλάβαινα να το διαβάσω προσεκτικά, ώστε είτε να επισημάνω λάθη ή ανακρίβειες, είτε να διαβεβαιώσω για την παντελή έλλειψή τους. Στην προσοχή μου υπέπεσε μόνο, μία λανθασμένη αναφορά της Wonder Woman ως Diane (αντί για Diana) Prince, κάτι που είναι εξίσου πιθανό να αφορά το συγγραφέα, όσο και να πρόκειται για λάθος του επιμελητή (ή ακόμα και για ορθογραφικό). Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι κάτι στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς.

Εξάλλου όπως μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου, το συγκεκριμένο βιβλίο του Κουκουλά αποτελεί την πρώτη απόπειρα που πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταγραφή της ιστορίας των γυναικών πρωταγωνιστριών στα κόμικς κι αυτό από μόνο του είναι κάτι που καθιστά την έκδοση πρωτοπόρo. Κατά τη γνώμη μου βέβαια, επιλογές όπως το Κατινάκι, η Θέκλα και η Μάνα Ρείβερ (ασχέτως με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτές) δεν συμβάλλουν προς την κατεύθυνση μίας αντιπροσωπευτικής λίστας γυναικείων χαρακτήρων που καταγγράφει την ιστορία των comics, αλλά μίας αντιπροσωπευτικής λίστας για τους έλληνες αναγνώστες της γενιάς του συγγραφέα.

Οφείλω, επίσης να συγχαρώ τον Γιάννη για την εξαιρετική ποσόστωση που έχει πετύχει: Αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ελληνικά comics. Υπερηρωίδες, κακές, νευρωσικά cartoon, sexy θηλυκά και μητρικές φιγούρες. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κάποια σημαντική εκπρόσωπος έμεινε εκτός.

Αναμφισβήτητα plus της έκδοσης, τόσο το -εντός κλίματος και διάθεσης- προλογικό σημείωμα του Αβραάμ Κάουα, όσο και η ύπαρξη περισσότερων από 400 εικόνες με επεξηγηματικές λεζάντες. Εικόνες και φωτογραφίες που πληροφορούν, αντικατοπτρίζουν αισθητικές τάσεις, ταυτόχρονα όμως ξεκουράζουν και το μάτι του comic book fan που παθαίνει ένα σχετικό πανικό αν διαβάσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες σελίδες κειμένου χωρίς εικόνα! (κι αυτό το λέω με μπόλικη δόση αυτοκριτικής)

Το βιβλίο αυτό ενδείκνυται, τόσο για όσους από σας επιθυμείτε να αποκτήσετε μία πιο σφαιρική γνώση των γυναικείων χαρακτήρων comics, όσο και για να το δωρήσετε σε κάποιον φίλο ο οποίος μέχρι σήμερα έχει καθαρά "κοινωνική" σχέση με την 9η τέχνη και αρκετές από τις πιο εκπληκτικές γυναίκες της. Δίχως άλλο, αυτή η έκδοση αξίζει να βρίσκεται στις βιβλιοθήκη κάθε πραγματικού fan των comics.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi