Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


18-01-05
X-MEN: PHOENIX-ENDSONG #1

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writer: Greg Pak

Penciller: Greg Land

Inker: Matt Ryan

Colorist: Justin Ponsor

Letterer: Clem Robins

Editor: Mike Marts

Marvel Comics

Warning: Αυτό το τεύχος απευθύνεται αποκλειστικά σε X-Fans των παρακάτω κατηγοριών:

1) Αυτών που θεωρούν το DARK PHOENIX SAGA ως το καλύτερο X-storyline.

2) Αυτών που «χάζεψαν» με τις εμπνεύσεις του Morrison και αναφώνησαν «όχι πάλι» όταν ο Magneto σκότωσε τη Jean Grey.

3) Αυτών που λατρεύουν το ASTONISHING X-MEN.

Ειλικρινά λοιπόν, βγάζω το καπέλο στον Greg Pak για το γεγονός ότι κατόρθωσε να συνδυάσει τρεις τόσο ετερόκλητες τεχνικές προσέγγισης του μύθου των X-Men και παρ' όλα αυτά να γράψει ένα comic τόσο καλό όσο αυτό. Η ιστορία του κρατάει το ρυθμό και την αισθητική του ASTONISHING (βοηθάει σε αυτό και το σχέδιο του Land), ενώ την ίδια στιγμή δομεί την πλοκή με τον τρόπο που θα το έκανε ο Claremont στις καλές του εποχές (βλέπε χρήση Shi'ar) και παράλληλα πατάει έντονα στις φιλοσοφικές προσεγγίσεις του Morrison, πάνω στο μύθο του Φοίνικα.

Παρ' όλα αυτά η πολυπόθητη απάντηση στην ερώτηση «επιστρέφει η Jean Grey;» δεν δίνεται. Κι όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο ή δεν έχουν κατανοήσει το τι ακριβώς είναι το phoenix force ή πρέπει να ξαναδιαβάσουν το τεύχος.
Ναι, βλέπουμε το σώμα της Grey να βγαίνει από τον τάφο. Βλέπουμε ακόμα και να συνομιλεί με τον Wolverine, το κατά πόσον όμως μέσα στο αναγεννημένο σώμα βρίσκεται το πνεύμα της Grey ή το phoenix force που το μιμείται, αυτό παραμένει να διευκρινιστεί σε κάποιο από τα επόμενα τεύχη.

Αν και είναι σαφές ότι ο Pak έχει μελετήσει πολύ καλά την ιστορία της Phoenix (αυτό καθίσταται προφανές από την εξαίρετη χρήση των plot points) υποπίπτει σε ένα μεγάλο σφάλμα: Αφήνει εντελώς εκτός ιστορίας τη Rachel, την οποία έχουμε δει άπειρες φορές στο παρελθόν να μοιράζεται με το phoenix force έναν ιδιαίτερο δεσμό (ας μην ξεχνάμε ότι από τον εναλλακτικό κόσμο που έρχεται η Rachel, μητέρα της ήταν η Phoenix και όχι η Jean Grey). Η εμφάνιση του force που γίνεται αντιληπτή από τον Scott, την Emma ή ακόμα και τις Stepford Cuckoos δεν θα μπορούσε να μην χτυπήσει συναγερμό μέσα στο κεφάλι της Rachel!

Όσο για το οπτικό κομμάτι που επιμελείται ο Greg Land, το μόνο που έχω να πω είναι ότι όταν κάποια στιγμή φύγει ο Cassaday από το ASTONISHING, θα χαρώ πολύ να τον δω να παίρνει τη θέση του. Αν και ο φωτορεαλισμός του μόνο ρεαλισμός δεν είναι (όλοι οι άντρες μοιάζουν με κινηματογραφικούς αστέρες και οι γυναίκες με top models), το σχέδιό του αποτελεί όαση στα ταλαιπωρημένα μάτια του fan boy που διψά για εξιδανικευμένες απεικονίσεις των αγαπημένων του ηρώων (Και fan boy όμως να μην είσαι και πάλι το σχέδιο του Land το χαζεύεις σε βαθμό επικίνδυνο για την αφύπνιση της λίμπιντό σου).

Περιμένω με ιδιαίτερη ανυπομονησία το δεύτερο τεύχος. Οι δημιουργοί του έχουν θέσει ήδη από το πρώτο, αρκετά ψηλά τον πήχη. Για να δούμε όμως τι σκοπεύουν να μας δώσουν στη συνέχεια...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi