Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


11-10-05
CONVERSATION #1

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writer/Artists: James Kochalka, Craig Thompson

Top Shelf

Αυτό το comic (ντρέπομαι να το πω mini-comic για διάφορους λόγους) είναι "μυστήριο τρένο". Στην ουσία πρόκειται για μια αντιπαράθεση/συζήτηση μεταξύ του James Kochalka και ενός ακόμη indy-alternative δημιουργού κάθε φορά, με θεματικό άξονα την Τέχνη (των comics αλλά και γενικότερα).

Ως concept ακούγεται αρκετά intriguing, αν και κινδυνεύει να ιδωθεί από πολλούς υπό το πρίσμα του "masturbating ourselves to death" στίγματος που βασανίζει πολλά alternative (κυρίως αυτοβιογραφικά) comics. Προσωπικά, λατρεύω τα αυτοβιογραφικά comics (ορισμένα βρίσκονται στη λίστα με τα αγαπημένα μου - hello Seth, Joe Matt, Robert Crumb, Chet Brown, Spain Rodriguez), αλλά και πάλι ομολογώ πως ήμουν ελαφρώς επιφυλακτικός απέναντι στην ιδέα του CONVERSATION.

Έγινα ακόμη πιο επιφυλακτικός μόλις πήρα το comic στα χέρια μου και είδα πόσο κοστίζει. Τέσσερα δολάρια και ενενήντα πέντε cents για ένα μικροσκοπικό ασπρόμαυρο booklet;;; Για να είμαι ειλικρινής, αν είχα προσέξει την τιμή, είναι πολύ πιθανό πως δεν θα το είχα παραγγείλει. (αυτό μας διδάσκει πως δεν είναι κακή ιδέα να προσέχουμε το cover price στο listing του PREVIEWS).

Έχοντας πλέον διαβάσει το comic, έχω απλά να πω πως χαίρομαι που η αγοραστική μου μανία για projects δημιουργών που εκτιμώ με οδηγεί σε -φαινομενικά- ανόητες αγορές. Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα comics που έχω διαβάσει μέσα στο 2005. Οι Kochalka και Thompson ξεκινούν να μιλούν για την Τέχνη και το πώς επηρεάζει τη ζωή των καλλιτεχνών που προσπαθούν να εκφραστούν μέσω αυτής και στην πορεία δημιουργούν ένα μικρό αριστούργημα, άξιο μελέτης και αναφοράς το οποίο έχει πολύ περισσότερα να πει επί του θέματος, από πολλούς θεωρητικούς του χώρου.

Ο τρόπος που οι δύο δημιουργοί αρχίζουν "κρατώντας αποστάσεις" (ο Kochalka "μιλάει" στις αριστερές σελίδες και ο Thompson "απαντάει" στις δεξιές) και σταδιακά πλησιάζουν ο ένας τον άλλο, δουλεύοντας και οι δύο στην ίδια σελίδα μοιάζει με μια πολύ εξαιρετική "προσομοίωση" του τρόπου που κουβεντιάζουν δύο άνθρωποι.

Απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που βασανίζουν τους δύο καλλιτέχνες δεν δίνονται, αλλά δε νομίζω πως αυτό ήταν ποτέ το ζητούμενο. Για άλλη μια φορά, το ταξίδι είναι αυτό που μετράει περισσότερο, όποιος και αν είναι ο προορισμός... Ακόμη και αν αυτός δεν υπάρχει.

"So, who won?", ρωτάει ο Thompson τον Kochalka στην τελευταία σελίδα του CONVERSATION #1.

Εύκολη η απάντηση: Όλοι εμείς που το διαβάσαμε.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi