Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


25-10-05
ΓΑΛΕΡΑ #1

του ΣΕΑ

Γελοιογράφοι: Διάφοροι

Δημιουργοί comics: Διάφοροι

Κειμενογράφοι: Διάφοροι

Αρχισυντάκτης: Χρήστος Αλεφάντης

Διευθυντής Σύνταξης: Χριστόφορος Κάσδαγλης

Διευθυντής: Γιάννης Καλαϊτζής

Self-Published

Ένα καινούργιο πολιτικό-σατυρικό περιοδικό κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα. Ο λόγος για την ΓΑΛΕΡΑ, μία ανεξάρτητη (από την άποψη της πολιτικής κατεύθυνσης) έκδοση της οποίας το τεύχος #0 πριν από μερικούς μήνες μας είχε δώσει πολύ θετικά δείγματα.

Στα περίπτερα λοιπόν εδώ και κάτι μέρες, με το μότο "για τις ακυβέρνητες πολιτείες". Τα σχόλια τις πρώτης, δεύτερης αλλά και τρίτης ματιάς, πέραν του δέοντως θετικά. 94 σελίδες γεμάτες με άρθρα, εικονογραφήσεις, αφιερώματα αλλά κυρίως comics γνωστών ελλήνων δημιουργών, με πηδαλιούχο τον Γιάννη Καλαϊτζή, του οποίου και η αρχική ιδέα αυτής της ανατρεπτικής "ανθολογίας".

Δε θα σταθώ στο αρθρογραφικό μέρος, μια και δεν είναι αυτό το αντικείμενό μας. Θα αναφερθώ μόνο στο πολύ καλό αφιέρωμα στην ιστορία της γαλέρας του Άρη Μαλανδράκη, στο κυριολεκτικά απολαυστικό άρθρο του Γιάννη Μπογιόπουλου για τα sites των ελλήνων πολιτικών και στο εγκώμιο που πλέκει ο Γιάννης Κουκουλάς στην Νίκη Τζούδα -ψυχή του περιοδικού ΒΑΒΕΛ.

Ας περάσουμε όμως στο εικαστικό τμήμα της ΓΑΛΕΡΑΣ: ξεφυλλίζοντας λοιπόν αυτό το πρώτο τεύχος, θα συναντήσουμε comics και γελοιογραφίες των (αν "ξεχάσω" ή παραλείψω κάποιον, μάλλον δεν μου έκανε και τόση εντύπωση η δουλειά του):

Ο Sourlis στα βήματα κλασσικών γελοιογράφων όπως ο Ιωάννου -από τον οποίο έχει σαφώς επηρεαστεί- με τα "Δύο Έργα ΣΕΞ" αντιπαραθέτει την κοινωνικοπολιτική καθημερινότητα με αντίστοιχου βεληνεκούς σεξ-ικού περιεχομένου αγγελίες. Η Ζένια αρκετά βελτιωμένη αισθητικά, αλλά χωρίς ακόμα να διαθέτει το απαιτούμενο υπόβαθρο για να δικαιολογείται η συμμετοχή της σε οποιαδήποτε "επίσημη" έκδοση, γεμίζει άσκοπα τρεις ολόκληρες σελίδες. Εν συνεχεία έχουμε το comic του Σπύρου Δερβενιώτη "Διαρκής Ειρήνη", το οποίο προσωπικά βρήκα αρκετά φρέσκο από πλευράς ιδεών και παρουσίασής τους, ενώ το ειρωνικο-μεταφορικό παιχνίδι μέσα από το οποίο προσπαθεί να περάσει στους αναγνώστες του ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στέφεται με επιτυχία. Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο και για τους "Πειρασμούς" του Soloup, ένα δισέλιδο comic γεμάτο με ανέκφραστα γκάγκς, ατυχή λογοπαίγνια και ψεύτικα cliffhangers που προσπαθούν να "ξεγελάσουν"-μάταια- και να καλύψουν την έλλειψη πρωτοτυπίας.

Βέβαια το -κατ' εμένα- χειρότερο comic στην ΓΑΛΕΡΑ είναι "Η Πάπια", που απέφερε στον δημιουργό του Jacek Fras το πρώτο βραβείο Alph-Art στο φεστιβάλ της Ανγκουλέμ το 2001. Δε θα μπω καν στον κόπο να το χαρακτηρίσω πέραν της λέξης "κάκιστο", (έχω μία τελευταία ελπίδα πως για όλα φταίει η μετάφρασή του).

"Το Πήδημα" του Πέτρου Ζερβού κινείται στα γνωστά, εναλλακτικά και σημασιολογικά πλαίσια του γνωστού σκιτσογράφου, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από καλό.

Το "βραβείο" του μήνα όμως πρέπει να πάει στο δίδυμο των Γαβριήλ Παγώνη και Σταύρου Ντίλιου με την ιστορία "ANERGIZER". Ένα comic τεσσάρων σελίδων, που παρά την απλότητα της γραμμής και των σχηματικών του αλληγοριών -τώρα που το σκέφτομαι, το "παρά" δεν έχει θέση, αυτά τα στοιχεία είναι βασικά προτερήματα!- καταφέρνει να εξιτάρει, να ψυχαγωγήσει και να προβληματίσει ακόμα και τον δυσκολότερο αναγνώστη. Γρήγοροι ρυθμοί σε αντιδιαστολή με το μονότονο κοινωνικό περιβάλλον και την ελληνική πραγματικότητα της συνήθειας, είναι κάποια από τα σημεία που τραβούν την προσοχή σου.

Αυτό ήταν λοιπόν ένα από τα πολλά πρόσωπα της καινούργιας εκδοτικής κίνησης του Γιάννη Καλαϊτζή, σε μία φιλικότατη τιμή των 5 Ευρώ για ένα πακέτο, που αν μη τί άλλο είναι χορταστικό.






Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi