Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


25-10-05
ELK'S RUN BUMPER EDITION

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writer: Joshua Hale Fialkov

Artist: Noel Tuazon

Colorist: Scott A. Keating

Lettering and design: Jason Hanley

Cover Artist: Darwyn Cooke

Editor: Jason Rodriguez

Speakeasy Comics

Υπάρχουν φορές που διαβάζεις ένα comic το οποίο μπορεί πραγματικά να σε κάνει να αισθανθείς αισιόδοξος για το μέλλον της 9ης Τέχνης.

Είχα ακούσει πολλά καλά πράγματα για το limited series, ELK'S RUN, από τότε που εκδιδόταν από την Hoarse & Buggy του Josh Fialkov, αλλά παρά τις πολλές θετικές κριτικές και τις ενθουσιώδεις παραινέσεις από διαδικτυακούς φίλους (δεν γνώριζα κανέναν στην Ελλάδα που να το είχε διαβάσει) δεν είχε τύχει να το δοκιμάσω. Με την ευκαιρία της μετακόμισης του τίτλου στην "ανεβασμένη" Speakeasy Comics και της κυκλοφορίας αυτού του BUMPER EDITION που επανεκδίδει τα πρώτα τρία τεύχη της σειράς (σε περίπου ένα μήνα θα κυκλοφορήσει το τεύχος #4 και μετά, σε σχεδόν μηνιαία βάση, θα ακολουθήσουν τα τέσσερα τελευταία με τα οποία θα ολοκληρωθεί η ιστορία), είπα να ρισκάρω τα 10 ευρουλάκια και να του ρίξω μια ματιά.

Τίποτε όμως δεν μπορούσε να με προετοιμάσει για αυτό που διάβασα. Ανετότατα, ένα από τα καλύτερα comics που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια, με ατμόσφαιρα και κλίμα που μαγνητίζουν τον... ανυποψίαστο αναγνώστη.

Στη μικρή πόλη του Elk's Ridge, οι κάτοικοι κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό. Όταν ένας από αυτούς θα υποπέσει -άθελα του- σε ένα σοβαρό παράπτωμα, το σκοτεινό background του πώς δημιουργήθηκε η πόλη, αρχίζει και βγαίνει στην επιφάνεια και οι πιο νεαροί κάτοικοι θα αρχίσουν να αναρωτιούνται "τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την ίδρυση της μικρής μας πόλης". Ένα έγκλημα, μια παραδειγματική τιμωρία, ένα μεγάλο μυστικό και η διαρκής αίσθηση πως κάθε τι που συμβαίνει, δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Όταν οι αστυνομικοί της πολιτείας της Δυτικής Βιρτζίνια επισκέπτονται το Elk's Ridge για να ερευνήσουν μια μυστηριώδη εξαφάνιση (η "τιμωρία" στο "έγκλημα" που προανέφερα) τα πράγματα θα πάρουν απρόσμενα μια δυσάρεστη τροπή που μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές στην πόλη.

Ειλικρινά, θα ήθελα να πω περισσότερα για την πλοκή αυτού του comic, αλλά δυστυχώς οτιδήποτε περισσότερο από αυτά που είπα μπορεί να είναι major spoiler (για την ακρίβεια, φοβάμαι πως μπορεί ήδη να έχω πει πολλά) και να χαλάσει την απόλαυση της πρώτης ανάγνωσης.

Το σενάριο του Joshua Hale Fialkov είναι απλά υποδειγματικό. Χωρίς να κάνει υπερβολική χρήση των "mystery tale" conventions, καταφέρνει να χρωματίσει την ιστορία του με ένα X-FILES feel, κρατώντας όμως περισσότερο το conspiracy element και όχι το μεταφυσικό (let's get this clear, δεν υπάρχει απολύτως τίποτε το μεταφυσικό στο ELK'S RUN, παρά τα όσα -ευκόλως παρεξηγήσιμα- ανέφερα στην παράθεση της πλοκής). Οι διάλογοι είναι "on the money" και χρησιμοποιούνται όπου και όπως πρέπει. Φαινομενικά, το comic είναι αραιογραμμένο από πλευράς διαλόγων, αλλά αυτό τελικά λειτουργεί θετικά στο άκρως ρεαλιστικό κλίμα της ιστορίας (στην πραγματική ζωή, οι άνθρωποι δεν μιλάνε τόσο πολύ όσο σε ένα average comic - trust me on this one, τα περισσότερα comics είναι υπερβολικά φλύαρα). Αραιογραμμένο ή όχι, το ζήτημα είναι πως οι διάλογοι του ELK'S RUN ηχούν απόλυτα αληθινοί στα αυτιά του αναγνώστη και αυτό τελικά θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο για ένα "earthbound" comic.

Εκπληκτικό το artwork του Neal Tuazon, με απλές γραμμές και μια γενικότερη αφαιρετική διάθεση, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και βαρυφορτωμένα backgrounds, κατορθώνοντας όμως να αποδώσει άριστα το κλίμα της μικρής επαρχιακής πόλης και διατηρώντας, απ' την αρχή ως το τέλος, το σκοτεινό mood μιας ιστορίας μυστηρίου. Ανυπολόγιστη σε αυτόν ακριβώς τον τομέα και η συνεισφορά του colorist, Scott A. Keating, που με τη "γήινη" παλέτα του, ενισχύει ακόμη περισσότερο τον έντονο ρεαλισμό που είναι διάχυτος σε όλα τα κομμάτια του comic (hard to explain, αλλά αυτό ισχύει ακόμη και για το lettering!).

Στο ELK'S RUN BUMPER EDITION, εκτός από τα τρία πρώτα τεύχη του limited series, υπάρχει και ένα δισέλιδο που περιγράφει τη διαδικασία δημιουργίας του comic από την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία του Fialkov με τον editor, Jason Rodriguez, για το plot μέχρι τη στιγμή που το comic πάει στον printer, μια σελίδα με concept sketches από τον Tuazon, ένα υπέροχο δισέλιδο που δείχνει, βήμα προς βήμα, το coloring method του Keating αλλά και το original pitch που είχε στείλει ο Fialkov προς τους υποψήφιους publishers πριν εκδοθεί η σειρά. Για $9.99, είναι επαρκέστατο "value for money", I suppose, ειδικά αν συνυπολογίσουμε και το πανέμορφο εξώφυλλο του Darwyn Cooke που, προσωπικά θα χαρακτήριζα ως ένα από τα δέκα καλύτερα της χρονιάς.

Αν μπορείτε να βρείτε το ELK'S RUN BUMPER EDITION στο comic shop της γειτονιάς σας, αγοράστε το αμέσως. Είναι ένα εξαιρετικό comic που -σε έναν ιδανικό κόσμο- θα το διάβαζαν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Αν πάλι δεν το βρείτε (που είναι και το πιο πιθανό) ζητήστε να το παραγγείλουν για σας από τη Diamond ή αγοράστε το εσείς οι ίδιοι από κάποιο online store ή το ebay.

Αν δεν ήταν παράνομο, θα έκανα κόπιες σε CD-ROM και θα έβγαινα να τις μοιράζω στην Ομόνοια.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi