Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


15-11-05
SOLO #7 (SPOTLIGHT ON MIKE ALLRED)

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writers: Mike Allred, Lee Allred

Artist: Mike Allred

Colorist: Laura Allred

Letterer: Nate Piekos

Editor: Mark Chiarello

DC Comics

Ποτέ δεν υπήρξα fan του Mike Allred. Όταν είχα πρωτοδιαβάσει MADMAN (way back in the early 90's) το είχα βρει ψιλοενδιαφέρον, αλλά πολύ... crazycool για τα γούστα μου και πάντα είχα την αίσθηση πως απευθυνόταν σε ένα too-trendy-for-their-own-good κοινό, του οποίου ποτέ δεν υπήρξα κομμάτι.

Εκτιμούσα, βέβαια, πάρα πολύ τις σχεδιαστικές ικανότητες του Allred, τον οποίο ακόμη και τώρα θεωρώ εξαιρετικό σχεδιαστή, με μοναδικό στιλ που συνδυάζει άψογα την pop art με το post-modern 90's indy.

Όταν λοιπόν έμαθα πως ο Allred θα ήταν το spotlight για το έβδομο τεύχος της ανθολογίας SOLO της DC, δεν ήξερα πως έπρεπε να αντιδράσω. Από τη μια είχα την κρυφή ελπίδα πως, όπως έχει γίνει σε κάποια προηγούμενα τεύχη, ο Allred θα αναλάμβανε μόνο το ρόλο του σχεδιαστή και θα δούλευε πάνω σε σενάρια άλλων, καλύτερων (κατ' εμέ) συγγραφέων. Από την άλλη, γνωρίζοντας πως ο Allred ελάχιστες φορές στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με άλλους συγγραφείς, προτιμώντας να γράφει μόνος τα σενάρια του και με δεδομένο πως αποτελεί εκπρόσωπο μιας "επικίνδυνης" γενιάς semi-mainstream δημιουργών που νομίζουν πως μπορούν να τα κάνούν όλα τέλεια, μη εκτιμώντας απολύτως σωστά της δυνατότητες και τις αδυναμίες τους, είχα σχεδόν τη βεβαιότητα πως το SOLO #7 θα ήταν κυριολεκτικά... solo.

Δυστυχώς, η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή που ισχύει, καθώς ο Allred επιδίδεται εδώ σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να γράψει "hip" (με όλα τα καλά και κακά που μπορεί να εμπεριέχει αυτός ο όρος) ιστορίες με πρωταγωνιστές ήρωες του DC Universe, έχοντας μόνο τη βοήθεια του αδερφού του, Lee, σε μια-δυο από αυτές.

And the two siblings fuck everything up!

Έχοντας δανειστεί στοιχεία από δεκάδες διαφορετικά πράγματα, ο Allred (είτε ο Mike, είτε ο Lee - δεν έχει και μεγάλη σημασία) δημιουργεί wannabe clever περιπέτειες με διάφορους χαρακτήρες από Justice League, Teen Titans αλλά ακόμη και από τα FOURTH WORLD COMICS του Jack Kirby. Το αποτέλεσμα είναι το κλασικό "δεν ξέρω αν είναι παρωδία ή φόρος τιμής", που σε οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο τύπος πιθανότατα αγαπά όλα αυτά τα comics (ή και TV shows - υπάρχουν αναφορές και από το BATMAN tv series της δεκαετίας του '60), αλλά μισεί τον εαυτό του ακριβώς για αυτό το λόγο. Comics we hate to love, of some sort.

Τραγελαφικές απόπειρες να δείξει τους Teen Titans ως 60's hippie kids, άθλιες αναφορές στην αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα του Batman (anyone else tired of this old joke, yet?) και ένα επιεικώς απαράδεκτο, stretched out joke, για τις 24 ώρες που διαρκεί η επίδραση των miraclo pills του Hourman. Να μην ξεχάσω, φυσικά, το κάκιστο one-page intro, όπου βλέπουμε πιθανότατα τη χειρότερη χρήση Bizarro-talk, ever (wanna see this done right dude? Get a copy of BIZARRO COMICS or BIZARRO WORLD!). Κερασάκι στην άνοστη τούρτα, η τελευταία silent ιστορία, όπου, σχεδόν απολογητικά, ο Mike Allred προσπαθεί να μας δείξει πως αγαπάει πραγματικά όλους αυτούς τους χαρακτήρες και τα comics στα οποία εμφανίστηκαν, αλλά και πάλι, το κάνει με τρόπο που φέρνει στο μυαλό τα κακοπροαίρετα άρθρα που γράφονται για comics από διάφορους άσχετους σε mainstream περιοδικά και εφημερίδες (όχι πως είναι το ίδιο πράγμα, αλλά αφήνει μια παρόμοια πικρή γεύση στο στόμα).

Σχεδιαστικά, δεν έχω κάτι να προσάψω στον Allred. Το σκίτσο του είναι εξίσου καλό με αυτά που μας έχει δείξει στο παρελθόν (σε μερικές στιγμές, ίσως και καλύτερο), ενώ ενισχύεται τρομερά από το -ως συνήθως- άψογο coloring της συζύγου του, Laura.

Εν κατακλείδι, αν σας αρέσει ο Mike Allred, πιθανότατα θα εκτιμήσετε και το SOLO #7. Αν πάλι, σαν εμένα, τον βρίσκετε λίγο fake και υπερβολικά τυποποιημένο σεναριακά, μάλλον θα βαρεθείτε. Αν, επιπλέον, έχετε και κάποιο ιδιαίτερο affinity για τους ήρωες του DC Universe, τότε καλύτερα να μείνετε μακριά.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi