Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


07-12-05
ALL-STAR SUPERMAN #1

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writer: Grant Morrison

Artist: Frank Quitely

Inker: Jaime Grant

Colorist: Jaime Grant

Letterer: Phil Balsman

Editor: Bob Schreck

DC Comics

Πιστεύατε ποτέ ότι το origin του Superman θα μπορούσε να ειπωθεί σε 4 panels και κάτι λιγότερο από 10 λέξεις; Ο

Morrison

το πίστεψε και το έκανε. Με τρόπο απλό και εντυπωσιακό, ώστε γυρίζοντας σελίδα, να βρεθείς μπροστά σε ένα πραγματικά φαντασμαγορικών προδιαγραφών splash page. Μέσα στις τρεις πρώτες σελίδες του, το ALL-STAR SUPERMAN #1 έχει κατορθώσει να σε κερδίσει συνολικά: Ένα ευφυέστατο σεναριακό τρικ σε πείθει για την ποιότητα της ιστορίας που θα ακολουθήσει και ένα υπέροχο splash page, σου επιδεικνύει τη δυναμική του σχεδίου. Αναμφίβολα, η καλύτερη δυνατή αρχή!

Καταφέρνει όμως υπόλοιπο comic να κινηθεί στα standards που θέτει στο ξεκίνημά του;

Για μένα ναι.

Η ιστορία -παρότι απλή- έχει το δικό της ενδιαφέρον: Ο Superman "πεθαίνει" από υπερέκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου. Αιτία, η προσπάθειά του να σώσει μία ομάδα επιστημόνων με αποστολή να χαρτογραφήσουν το πύρινο άστρο. Εξαιτίας όμως αυτής της υπερέκθεσης ο χαρακτήρας θα δει τις δυνάμεις του να αυξάνονται τρομακτικά. Και φυσικά ο Lex Luthor θα έχει τη δική του στρατηγικής σημασίας εμπλοκή στην όλη φάση.

Ο Superman του Morrison είναι ένα επιτυχημένο κράμα κλασικού και μοντέρνου. Ναι μεν ο Clark Kent του έχει περισσότερα κοινά στοιχεία με τη Silver Age ενσάρκωση του χαρακτήρα, ο Luthor του όμως μοιάζει να είναι φτιαγμένος τόσο από την αιμοδιψή σχιζοφρένια που χαρακτηρίζει συνήθως τους villains του Morrison, όσο και από την σατανική ευφυία του σημερινού χαρακτήρα. Η Lois Lane και ο Jimmy Olsen -στο λίγο χρόνο εμφάνισης που τους αντιστοιχεί- μοιάζουν περισσότερο με τις original camp εκδοχές τους, παρά με εκείνες του τρέχοντος continuity, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χαρακτήρας του Perry White, τον οποίο ο συγγραφέας μας παρουσιάζει ως τον κλασικό φωνακλά εφημεριδά (όσοι έχουν δουλέψει στον αγγελικά πλασμένο αυτό χώρο, καταλαβαίνουν ακριβώς τι εννοώ).

Οι όποιες ενστάσεις είχα για τον ογκώδη, "κακομούτσουνο" Superman του Quitely, οφείλω να ομολογήσω ότι διαλύθηκαν διαβάζοντας το comic. Ναι, στην αρχή ξενίζει η όψη του μεγαλόσωμου υπεράνθρωπου με τη φάτσα στραβοχυμένου φορτηγατζή, ειλικρινά όμως προτιμώ αυτή την ασύγκριτα πιο ρεαλιστική απεικόνιση, από αυτή του copy-paste σχεδιασμού, όπου αν αλλάξεις στολές στους Wayne και Kent, άνετα μπερδεύεις τον έναν για τον άλλο.

Το σχέδιο του Frank Quitely, ενισχύεται θετικότατα και από τους χρωματισμούς και το digital inking του Jamie Grant, πετώντας εδώ κι εκεί μερικές ψυχεδελικές νότες που ταιριάζουν γάντι στο σενάριο του Morrison.

Συνολικά, βρήκα το ALL-STAR SUPERMAN #1 ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα και όχι μόνο για το artwork. Ο Morrison κάνει σε αυτό ένα πολύ καλό set up και μένουν τα υπόλοιπα 11 τεύχη για να δούμε που θα το πάει τελικά κι αν εκεί που θα το πάει, θα είναι καλά. Και παρότι δεν είναι η καλύτερη ιστορία Superman που έχω διαβάσει, αναμφίβολα θέτει υποψηφιότητα για τη λίστα με τις καλύτερες.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi