Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


24-01-06
FABLES VOL. 6: HOMELANDS TPB

του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Writer: Bill Willingham

Pencillers: Mark Buckingham, David Hahn, Lan Medina

Inkers: Steve Leialoha, David Hahn, Dan Green

Colorists: Daniel Vozzo

Letterer: Todd Klein

Editor: Shelly Bond

DC Comics (Vertigo)

Ο έκτος τόμος συλλέγει τα τεύχη #34-#41 της σειράς που έχει τιμηθεί 5 φορές με βραβείο Eisner, ενώ και εικαστικά διαθέτει ποικιλία, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τεύχη από τρεις διαφορετικές ομάδες καλλιτεχνών. Αν και το κυρίως θέμα του τόμου εμφανίζεται στον τίτλο, το FABLES: HOMELANDS ξεκινάει με ένα loose-end filler storyline: τι απέγινε ο Jack. Μέσα στα δύο τεύχη του "Jack Be Nimble", ο Bill Willingham ουσιαστικά «σουτάρει» από το κυρίως σενάριο το Jack, έναν χαρακτήρα ο οποίος ήταν ιδανικός για ιστορίες μικρής εμβέλειας, αλλά πολύ προβληματικός για το μεγαλύτερο plot. Είναι ενδιαφέρον ότι όλα συμβαίνουν 5 χρόνια αργότερα από την κυρίως ιστορία, πράγμα που εξασφαλίζει την επιβίωση της Fabletown για αυτό το διάστημα (αν εξακολουθήσει ο Willingham να είναι, όπως μέχρι τώρα, συνεπής προς τον εαυτό του), καθώς και τον Beast στη θέση του Σερίφη (μα πού είναι ο Bigby;).

Το κακό στην όλη υπόθεση είναι το σχέδιο, το οποίο έχει αναλάβει ο Hahn τόσο στα μολύβια, όσο και στα μελάνια. «Μέτριο» είναι ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός που θα του δώσω, καθότι η αντίθεση με το εξαιρετικό σχέδιο των Buckingham/Leialoha, το καθιστά τουλάχιστον ενοχλητικό.

Το σενάριο ωστόσο είναι αρκετά ενδιαφέρον, ως το πιο επιτυχημένο heist του Jack: Βούτηξε ένα ολόκληρο treasure room από αυτά του νεκρού Bluebeard και δημιούργησε το δικό του στούντιο στο Hollywood, ακολουθώντας τα politics of fame. Μετά από τρεις ταινίες όπου δίνει τη δική του εκδοχή των κλασσικών παραμυθιών, είναι ζάπλουτος και βασικά γνωστός ως ο χαρισματικός και μυστηριώδης John Trick (τον οποίο έχουν δει μόνο οι άμεσοι συνεργάτες του). Το μοναδικό ελάττωμα είναι το ακόλουθο: 5 χρόνια ταινιών με θέμα τα παραμύθια και αλλαγμένα έτσι, ώστε να βγάζουν όλο το άχτι και το κόμπλεξ του Jack (έπρεπε δηλαδή να τον καρφώσει η μικροσκοπική Jill), ενώ από την άλλη τα υπόλοιπα Fables δεν πήραν είδηση για 5 ολόκληρα χρόνια; Είναι λίγο αφελές, αλλά όπως είπα είναι filler storyline.

Το «ζουμί» όμως του τόμου αυτού, είναι βεβαίως το storyline των "Homelands". Επιτέλους, μετά από 35 τεύχη, μας δίνεται μια πιο αναλυτική εικόνα για τα κατακτημένα μυθικά βασίλεια. Οι δημιουργοί μέχρι και στο layout δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Η ιστορία κινείται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον Boy Blue, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τη Fabletown, παίρνοντας μαζί του τα πανίσχυρα Witching Cloak και Vorpal Sword of the Jabberwocky καθώς και το, ξύλινο πλέον, σώμα του Pinocchio. Χρησιμοποιώντας αυτά, επιστρέφει στα Homelands με στόχο την εκδίκηση και την απελευθέρωση της πραγματικής Red Riding Hood.

Ωστόσο ο Willingham δεν μένει αποκλειστικά στον χαρακτήρα αυτό και εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να μας δώσει μια πλατιά εικόνα για την κατάσταση της αποκαλούμενης πλέον «Αυτοκρατορίας». Για υπόβαθρο έχει διαλέξει θέματα από τη Ρωσική μυθολογία, καθώς ο Boy Blue θα ξεφορτωθεί τον Chernomore στο "Death and Taxes" και θα αντιμετωπίσει τα τρία αδέλφια στην υπηρεσία της (όπως ξέρουμε εμείς, φυλακισμένης) Baba Yaga: τον Ιππότη της Αυγής, τον Ιππότη του Μεσημβρινού Ήλιου και τον Ιππότη της Νύχτας, στο "The Saint George Syndrome" (έχει επίσης και έναν από τους πιο καλοσχεδιασμένους Δράκους που έχω δει σε κόμικ τα τελευταία χρόνια).

Περαιτέρω, θα έρθουμε επιτέλους πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αυτοκράτορα, τον Adversary για τον οποίο ακούμε από το πρώτο τεύχος. Όταν βρεθεί δε μπροστά του ο Boy Blue με το Vorpal Sword... Ε, όχι δεν θα σας το χαλάσω κιόλας, θα δείτε. Στην πορεία εμφανίζεται και μία από τις σημαντικότερες υποστηρίκτριες και enforcers του Adversary, η Βασίλισσα του Χιονιού του Hans Christian Andersen! Το storyline ολοκληρώνεται με εξαιρετικό τρόπο, ένα δύο καλά twists, έτσι για να αυξάνεται το ενδιαφέρον και μια σύντομη παρεμβολή στη μέση του με το "Meanwhile", σχεδιασμένο από τον αρχικό penciller του τίτλου, Lan Medina. Στο εν λόγω τεύχος επιστρέφει και ο Mowgli, ο οποίος λαμβάνει την αποστολή να ξετρυπώσει τον Bigby Wolf, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ένας προδότης...

Μεταξύ μας, όσοι διαθέτουν μια κάποια παρατηρητικότητα και σχετική γνώση των μύθων στους οποίους βασίζεται το κόμικ, είχαν μαντέψει σημαντικά πράγματα από το "March of the Wooden Soldiers", αλλά όπως είπα: no spoilers. (βεβαίως κανείς δεν μας είχε προετοιμάσει για ορισμένα επίπεδα κτηνωδίας στα οποία μπορεί να φτάσει ένα άτομο, προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του).

Πιστεύω ότι το FABLES: HOMELANDS είναι ένα από τα καλύτερα volumes της σειράς μέχρι σήμερα, από κάθε άποψη, με μοναδική εξαίρεση το "Jack Be Nibmle". Συγγραφέας και καλλιτέχνες έφτασαν σε νέο επίπεδο δημιουργικότητας και όπως πάντα, ο ασύγκριτος James Jean φιλοτεχνεί τα εξώφυλλα.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi