Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


17-05-05
BATMAN: DARK DETECTIVE #1

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writer: Steve Englehart

Penciller: Marshall Rogers

Inker: Terry Austin

Colorist: Chris Chuckry

Letterer: John Workman

Editor: Joey Cavalieri

DC Comics

Το συγκεκριμένο comic είναι άλλη μία περίπτωση όπου το γεγονός της έκδοσης είναι ίσης -ή και μεγαλύτερης- σημασίας με την ποιότητα του comic.

Για τους φανατικούς του Batman, η περίοδος των Steve Englehart και Marshall Rogers στο DETECTIVE COMICS συγκατελέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες "εκδοχές" του Caped Crusader. Για πολλούς μάλιστα, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, είναι με απόσταση η κορυφαία και παραμένει αξεπέραστη, παρά τα σχεδόν 30 χρόνια που έχουν περάσει από την έκδοση της.

Κατάφερε, λοιπόν, το αξεπέραστο και πολυβραβευμένο δίδυμο να αγγίξει, με τη νέα του αυτή συνεργασία, ανάλογα επίπεδα τελειότητας με αυτά που είχε κατορθώσει στα τέλη της δεκαετίας του '70; Η εύκολη απάντηση είναι όχι.

Ο Englehart, παρόλο που δείχνει να μην έχει χάσει τη "φωνή" του Batman (και ακόμη περισσότερο, αυτή του Bruce Wayne), μοιάζει εδώ λίγο κουρασμένος από πλευράς plot. Το story του BATMAN: DARK DETECTIVE #1 έχει όλα τα κλασικά στοιχεία που συνθέτουν μια καλή ιστορία Batman: μυστήριο, αναπάντητα ερωτήματα, ένας παρανοϊκός -αλλά και παιχνιδιάρης- Joker, ωραίες και μοιραίες γυναίκες (στην περίπτωση μας μόνο μία - η Silver St. Cloud), διεφθαρμένα public figures και φυσικά, η Gotham City, ο πραγματικός πρωταγωνιστής κάθε ιστορίας του Batman (αυτό που με τόσο διεστραμμένο τρόπο παρεξήγησε ο Tim Burton στις δύο ταινίες του).

Παρά, όμως, την πληρότητα του, όσον αφορά στα elements, η ιστορία δεν διαθέτει κάτι από τον φρενήρη ρυθμό που είχαν εκείνα τα κλασικά τεύχη. Το pacing είναι σαφώς πιο αργό, ενώ υπάρχει και μια ενοχλητική μυρωδιά decompression στον αέρα (όχι ιδιαίτερα έντονη - but it's there).

Σχεδιαστικά, μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αναμενόμενο. Τα τελευταία χρόνια, είναι φανερό πως ο Marshall Rogers δεν έχει τόσο σταθερό χέρι όσο παλιότερα. Ασφαλώς, το επίπεδο του storytelling παραμένει υψηλό και η τεχνική του σε layouts και composition είναι απαράμιλλη, αλλά η γραμμή του δεν έχει την ίδια καθαρότητα που είχε σε περασμένες δεκαετίες, ενώ είναι φανερό πως ορισμένες φορές καταφεύγει και σε μικρά "cheats" για να κερδίσει χρόνο ή να αποφύγει να σχεδιάσει κάτι πραγματικά δύσκολο.

Είναι λοιπόν το BATMAN: DARK DETECTIVE #1 ένα μέτριο comic; Σε καμία περίπτωση. Το ότι δεν φτάνει την τελειότητα του original run, δεν σημαίνει πως είναι ένα αδύναμο comic ή πως υστερεί απέναντι στα άλλα τεύχη που βρίσκονται στα stands. Για την ακρίβεια, θα έλεγα πως πρόκειται πιθανότατα για την καλύτερη ιστορία Batman των τελευταίων 10 ετών και απέχει μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από glorified μετριότητες όπως το πρόσφατο BATMAN: JEKYLL & HYDE.

Απλά, έρχεται ως μία ακόμη επιβεβαίωση πως... you can't go home again. Και ίσως να είναι καλύτερα έτσι.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi