Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


11-04-06
SUPERMAN #650

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writers: Kurt Busiek, Geoff Johns

Artist: Pete Woods

Colorist: Brad Anderson

Letterer: Rob Leigh

Editor: Matt Idelson

DC Comics

"It's one year later και ο Superman έχει βγει σε σύνταξη..."

Αυτό είναι το κεντρικό theme του storyline "Up, Up, And Away", τουλάχιστον με βάση όσα βλέπουμε στο πρώτο μέρος. Σε όλη τη Metropolis, οι άνθρωποι νοσταλγούν τον χαμένο ήρωα τους, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο. Κανείς δεν τον έχει ξεχάσει, κάτι που φαίνεται από τα αφιερώματα που ακόμη γίνονται σε αυτόν (προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Supes, σε γιγαντοοθόνη τοποθετημένη στο κεντρικό πάρκο της πόλης - nice...), αλλά και από τον τρόπο που βρίσκεται διαρκώς στα χείλη όλων (ιδιαιτέρως του "pal", Jimmy Olsen).

Ο ίδιος ο Superman είναι πλέον "Clark Kent" εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και απολαμβάνει τη ζωή, στο πλευρό της πανέμορφης, πανέξυπνης και πολυτάλαντης γυναίκας του, Lois. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει αφήσει απροστάτευτους τους κατοίκους της Metropolis, καθώς η "ξαδέλφη" του, Kara/Supergirl, έχει επιφορτιστεί το δύσκολο έργο που είχε κάποτε ο ίδιος και όπως φαίνεται στο "obligatory fight scene" του τεύχους, τα καταφέρνει θαυμάσια.

Για ποιό λόγο, όμως, τα παράτησε ο Superman; Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στην απόφαση να κρεμάσει την μπλε-κόκκινη στολή και να περιοριστεί στην "πεζή" ζωή του alter ego του; Αυτό αποκαλύπτεται στην τελευταία σελίδα, στην οποία γίνεται πλέον απολύτως προφανές, πως, "ένα χρόνο μετά", τίποτε δεν είναι πια ίδιο.  

Το SUPERMAN #650 είναι, κατά μια έννοια, ένα ιστορικής σημασίας τεύχος. Πριν από είκοσι χρόνια, με αφορμή το CRISIS ON INFINITE EARTHS και τις άπειρες αλλαγές που αυτό επέφερε στο σύνολο του DC Universe, ο τίτλος SUPERMAN μετονομάστηκε σε ADVENTURES OF SUPERMAN, διατηρώντας, όμως, την original αρίθμηση. Σήμερα, με το καινούργιο, αλλά εξίσου "καταλυτικό" για το DC Universe (τουλάχιστον με βάση όσα έχουμε δει ως τώρα), INFINITE CRISIS, η DC επαναφέρει τον αρχικό τίτλο του comic, δίνοντας έτσι μια μορφή "ιδανικού closure" στην όλη ιστορία.

Σεναριακά, το δίδυμο Busiek και Johns τα καταφέρνει αρκετά καλά, παρουσιάζοντας με αρκούντως πιστευτό τρόπο, όλο το σκηνικό της "νέας τάξης πραγμάτων" στη Metropolis, ενώ επιτυγχάνεται ικανοποιητικά και το "surprise factor", με την αποκάλυψη του τέλους. Η σκηνή με την αποφυλάκιση του Luthor είναι λίγο "forced" και υπερβολικά κοινότυπη, αλλά κατά τ' άλλα, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό στον τρόπο που οι δύο συγγραφείς χειρίζονται την ιστορία. Αν η προηγούμενη πρόταση ακούγεται λίγο σαν "faint praise", αυτό συμβαίνει γιατί πιθανότατα είναι. Μου είναι τρομερά δύσκολο -και υποψιάζομαι πως δεν είμαι ο μόνος- να "πιστέψω" πραγματικά σε μια ιστορία Superman, όσο ικανοί και αν είναι οι δημιουργοί, για τον απλούστατο λόγο πως δεν θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν ακόμη για το συγκεκριμένο χαρακτήρα. Μετά από τόσα χρόνια και έναν ανυπολόγιστο αριθμό ιστοριών, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί κάτι που θα είναι στοιχειωδώς πρωτότυπο, ή έστω συνηθισμένο αλλά δοσμένο με έξυπνο τρόπο, για ένα χαρακτήρα που μάλλον θα πρέπει να θεωρείται "καμμένος".

Το σχέδιο του Pete Woods είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να αγοράσει κανείς το τεύχος. Ένας από τους σχεδιαστές που έχουν προοδεύσει τρομερά τα τελευταία χρόνια και που πραγματικά, κάθε δουλεία του μοιάζει να είναι έστω και λίγο καλύτερη από την προηγούμενη. Με στιλ που θυμίζει συνδυασμό Terry Dodson (ο οποίος, by the way, σχεδιάζει το εξώφυλλο) και "εξημερωμένου" Tony Harris, ο Woods αναμένεται να είναι ένα από τα ονόματα που θα μας απασχολήσουν πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια.

Συμπερασματικά, το SUPERMAN #650 είναι ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο τεύχος που όμως απευθύνεται πιθανότατα σε αναγνώστες που δεν έχουν φάει το "Superman mythos" με το κουτάλι. Και μάλλον καλά κάνει, γιατί, ουσιαστικά, αυτή θα έπρεπε να είναι η αποστολή του. Στην πραγματικότητα, κάνουμε λάθος όταν λέμε πως "οι κλασικοί υπερήρωες δεν είναι για μας". Το σωστό είναι πως "δεν είμαστε εμείς για αυτούς" - thank God for that!





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi