Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


25-04-06
RED PROPHET: THE TALES OF ALVIN MAKER #1

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writer: Orson Scott Card (original novel), Roland Bernard Brown (adaptation)

Artist: Renato Arlem

Colorist: David Curiel

Letterer: Bill Tortolini

Editor: Sean J Jordan

Dabel Brothers Productions

Το όνομα του Orson Scott Card το έμαθα όταν άκουσα πως θα έγραφε το ULTIMATE IRON MAN για τη Marvel. Σύμφωνα με όσα διάβασα τότε, επρόκειτο προφανώς για έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο συγγραφέα στο χώρο του science fiction και του fantasy, ενώ κατά την άποψη των ανθρώπων που υποτίθεται πως γνωρίζουν καλά αυτά τα πράγματα, είναι και πάρα πολύ καλός (μερικές φορές, οι όροι "επιτυχημένος" και "καλός" δεν συμβαδίζουν απαραίτητα, τουλάχιστον όχι στις τέχνες και τη βιομηχανία του θεάματος - φαντάζομαι πως στην Ιατρική ή την... κατασκευή υδρορροών, θα πρέπει να είναι λίγο πιο "aligned" τα πράγματα).

Διάβασα, λοιπόν, το ULTIMATE IRON MAN και πρέπει να ομολογήσω πως εντυπωσιάστηκα. Ένα πανέξυπνο, πυκνογραμμένο και "γεμάτο" σενάριο, με θαυμάσια ροή, έξοχο characterization και απόλυτα φυσικούς διαλόγους. Απλά, ένα από τα καλύτερα mainstream superhero comics που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια και πιθανότατα το καλύτερο Ultimate comic ως τώρα.

Το όνομα του Card ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να αγοράσω το πρώτο τεύχος του RED PROPHET της νεοσύστατης εκδοτικής (πρώην studio), Dabel Brothers Productions. Αν και το συγκεκριμένο comic είναι απλά adaptation από ένα ήδη υπάρχον μυθιστόρημα του Card και ο ίδιος δεν αναμιγνύεται με κανέναν άλλο τρόπο, πέρα από το να δίνει την "πρώτη ύλη", εντούτοις, ο τρόπος με τον οποίο το comic διαφημίστηκε στο PREVIEWS, αλλά και το εγγυημένο όνομα του Renato Arlem στο σκίτσο, με έπεισαν πως οι πιθανότητες να πρόκειται για σοβαρή δουλειά και όχι "αρπαχτή", ήταν αρκετά υψηλές. Το ότι δεν είχα ακούσει ποτέ στη ζωή μου το όνομα του Roland Bernard Brown, που ήταν υπεύθυνος για το σεναριακό adaptation, ήταν ελαφρώς ανησυχητικό, αλλά και πάλι, τα vibes που είχα για το comic ήταν ιδιαίτερα θετικά.

Ευτυχώς δεν έπεσα έξω. Το RED PROPHET #1 είναι ένα θαυμάσιο comic, με ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον σενάριο, που μπορεί να σου δίνει λίγο την αίσθηση του μυθιστορήματος (αρκετά μεγάλο ποσοστό narration, ειδικά στην αρχή), αλλά παράλληλα τα καταφέρνει εξαιρετικά σε όλα τις "υποχρεώσεις" του ως comic, με στρωτά panel transitions, μπόλικους, αλλά όχι άσκοπους διαλόγους, ικανοποιητικό πάντρεμα σχεδίου-σεναρίου και ομαλή αφήγηση, που σε μεταφέρει αρμονικά από σελίδα σε σελίδα και από σεκάνς σε σεκάνς. Επιπλέον, το σκίτσο του Arlem είναι, όπως αναμενόταν, αξιοπρεπέστατο και τα production values είναι όσο υψηλά πρέπει, για κάθε μικρή εταιρία που προσπαθεί να "κλέψει πελάτες" από τη Marvel και τη DC.

Τα δύο μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του τεύχους όμως είναι αυτά ακριβώς που με είχαν κερδίσει και στο ULTIMATE IRON MAN. Συμπαγές και συμπυκνωμένο σενάριο, που σου δίνει την αίσθηση πως τα λεφτά που έδωσες για να αγοράσεις το τεύχος ήταν λίγα σε σχέση με όσα σου προσφέρει και φυσικά, εκπληκτικό characterization.

Η ιστορία του πρώτου τεύχους αρχίζει με την άφιξη του Hooch Palmer στις ακτές της Carthage City. Ο Hooch είναι ένας αμφιβόλου ηθικής έμπορος που πουλάει ουίσκι σε όποιον του δώσει την καλύτερη τιμή. Μεταξύ των πελατών του, βρίσκονται και φυλές ινδιάνων, παρ' όλο που σύμφωνα με τους νόμους της περιοχής, αυτό απαγορεύεται. Σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με το νόμο, όπως αυτός εκφράζεται από τον βλαχοδικηγόρο Andrew Jackson, ο οποίος σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να παρακάμψουν τους νόμους για το "κοινό συμφέρον", είναι αποφασισμένος να σταθεί άτεγκτος κριτής όλων των παράνομων και ανήθικων στοιχείων. Επιπλέον, είναι ένας φριχτός ρατσιστής που μισεί τους ινδιάνους, θεωρώντας τους χειρότερους και από τα πιο βλαβερά ερπετά. Ο Hooch έχει την τύχη να "συνεργάζεται" με τον κυβερνήτη της περιοχής, Harrison, ο οποίος όμως θα τον βοηθήσει μόνο στο βαθμό που δεν θα κινδυνέψει ο ίδιος και αν είναι εφικτό, θα προσπαθήσει να κερδίσει και κάτι από την όλη διαδικασία. Παράλληλα, ο Hooch γνωρίζει και δύο ινδιάνους της φυλής των Shaw-Nee, τον υποτακτικό και διαρκώς μεθυσμένο Lolla-Wossiky και τον περήφανο, ετοιμόλογο και ετοιμοπόλεμο αδερφό του, Ta-Kumsaw. Οι δύο άντρες, αν και αδέρφια, είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, καθώς ο Lolla-Wossiky έχει γίνει το "ζωάκι" του κυβερνήτη Harrison, ενώ ο Ta-Kumsaw αντιμετωπίζει τους λευκούς σας ίσος προς ίσο και είναι πάντα πρόθυμος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ομοφύλων του. Το γεμάτο φωτιά βλέμμα του Ta-Kumsaw γεμίζει τρόμο αλλά και θαυμασμό τον Hooch, ο οποίος υποψιάζεται πως ο αγέρωχος αυτός ινδιάνος κρύβει πολλά περισσότερα από αυτά που επιτρέπει στους άλλους να δουν. Μια μυστηριώδης δήλωση του Ta-Kumsaw για το πως και οι φαινομενικά αδύναμοι και ακίνδυνοι άνθρωποι, σαν τον αδερφό του, μπορεί να αποδειχτούν πολύ επικίνδυνοι, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.   

Ο Card, δια στόματος Brown, μας συστήνει όλους τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες (τουλάχιστον αυτούς που το σενάριο έχει "εμφανίσει" μέχρι αυτή τη στιγμή) με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο, καθώς πλέον γνωρίζουμε αρκετά για αυτούς, όχι μόνο για να καταλαβαίνουμε, επιφανειακά, τις προθέσεις και τις αντιδράσεις τους, αλλά ώστε να έχουμε μια πληρέστατη εικόνα για το ποιοι πραγματικά είναι.

Μπορεί σε αυτό το πρώτο τεύχος να μην έχουμε γνωρίσει ακόμη τον ίδιο τον "Red Prophet" του τίτλου (σύμφωνα με την εισαγωγή, ο Hooch Turner θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη "δημιουργία" του), αλλά αυτά που έχουμε δει είναι αρκετά για να μας κάνουν να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την ιστορία του με αμείωτο ενδιαφέρον. Thumbs up!





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi