Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


25-04-06
BILLY HAZELNUTS

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writer/Artist: Tony Millionaire

Fantagraphics Books

Ακόμη ένα αριστούργημα από τη διεστραμμένη μεγαλοφυΐα που ακούει στο όνομα Tony Millionaire. Ακόμη ένα comic που, δυστυχώς, θα το αγοράσουν και θα το εκτιμήσουν πολύ λίγοι άνθρωποι - αλλά αυτή είναι συχνά η μοίρα όλων των μεγάλων σε κάθε μορφή Τέχνης.

Η πρώτη φορά που έπεσε στα χέρια μου δουλειά του Millionaire (το πρώτο τεύχος του πρώτου SOCK MONKEY limited series), μπαίνει στη λίστα με τα "moments I'll never forget". Συμπτωματικά, εκείνη την περίοδο, περνούσα μια φάση "κολλήματος" με τα κλασικά comic strips των αρχών του περασμένου αιώνα και βρισκόμουν υπό την επήρεια των δημιουργιών "δασκάλων" όπως οι Winsor McCay, George Herrimann, Cliff Sterrett, Lyonel Feininger, Harold Knerr και άλλοι.

Φανταστείτε, λοιπόν, τι αποκάλυψη ήταν για μένα να πιάνω στα χέρια μου ένα comic που είχε όλες τις αρετές των άκρως πειραματικών, εγκεφαλικών, "διερευνητικών" και "διανοουμενίστικων" εκείνων strips, φιλτραρισμένο όμως, παράλληλα, με μια early 90's indie αισθητική, που το έκανε να μοιάζει απόλυτα μοντέρνο και επίκαιρο μέσα στην "κλασικολατρεία" του.

Τα επόμενα χρόνια, παρακολουθούσα από κοντά όλες τις δουλειές του Millionaire, βλέποντας τον να εξελίσσεται από εκκολαπτόμενη ιδιοφυία σε ολοκληρωμένο, μεγαλοφυή, οραματιστή δημιουργό, οπλισμένο με μια ανεξάντλητη γκάμα ικανοτήτων, που βρίσκονταν πάντα στη διάθεση του, οποιαδήποτε στιγμή τις χρειαζόταν και για οποιονδήποτε λόγο. Ένας δημιουργός που ξέρει τι ζητά από κάθε ιστορία, κάθε σελίδα ή panel... ακόμη και από κάθε γραμμή.

Το BILLY HAZELNUTS είναι η ιστορία του Billy, ενός περίεργου πλάσματος που φτιάχτηκε από σκουπίδια και αποφάγια, ο οποίος αρχικά είχε για μάτια, δύο σπιτικές μύγες. Είναι επίσης η ιστορίας της Becky, μιας πιτσιρίκας με επιστημονικές ανησυχίες, που όταν γνώρισε τον Billy, σκέφτηκε πως ήταν άδικο για κάποιον να έχει μύγες στη θέση των ματιών του και αποφάσισε να τις αντικαταστήσει με δύο πανέμορφα φουντούκια. Από την άλλη, το BILLY HAZELNUTS είναι περισσότερο μια ιστορία για την αληθινή φιλία και πώς η ύπαρξη αυτής μπορεί να αλλάξει τις προτεραιότητες και τις απόψεις μας. Ίσως πάλι να είναι απλά ένα παραμύθι για μεγάλους, ή μια επικίνδυνα ώριμη ιστορία για μικρά παιδιά. Μην αποκλείετε, βέβαια, να είναι μόνο μια περιπέτεια με τέρατα, πειρατές, μάγους, δαίμονες και... μισοφαγωμένα φεγγάρια.

Οι ιστορίες του Tony Millionaire δεν εξηγούνται, ούτε αναλύονται. Ο μόνος τρόπος για να τις απολαύσεις και να τις καταλάβεις -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- είναι να τις διαβάσεις, χωρίς να αφήσεις κανέναν και τίποτα να σε αποσπάσει για το χρονικό διάστημα που θα αφιερώσεις στην ανάγνωση τους.

Τί κάθεστε και διαβάζετε τις ανούσιες κριτικές που γράφω εγώ -ή οποιοσδήποτε άλλος- για τα comics του Millionaire; Θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε το χρόνο αυτό για να διαβάσετε τα ίδια τα comics.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi