Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


23-05-06
CIVIL WAR #1

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writer: Mark Millar

Artist: Steve McNiven

Inker: Dexter Vines

Colorist: Morry Hollowell

Letterer: Chris Eliopoulos

Editor: Tom Brevoort

Marvel Comics

"This is the end of the way we do business." Αυτή τη φράση βάζει ο Mark Millar στα χείλη του Daredevil. Κι αυτό ακριβώς είναι το CIVIL WAR. Οι ήρωες διχάζονται, υπό την απειλή της αμερικανικής κυβέρνησης, πως αν οι μασκοφόροι υπερήρωες δεν δεχθούν να καταγραφούν από τα αρχεία του κράτους, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τις στολές τους και να αποσυρθούν.

Όπως καταλάβατε ήδη, η Marvel κάνει εδώ ένα θεαματικό άλμα προς το ρεαλισμό. Κάτι που κατά τη γνώμη μου, δεν μπορούσε να αποφευχθεί από τη στιγμή που η 11η Σεπτεμβρίου συνέβη στο Marvel Universe. Οι αστυνομεύσεις, οι άρσεις απορρήτων, οι κάμερες παρακολούθησης (σχεδόν) παντού... Θα ήταν πραγματικά εξωφρενικό μια τέτοια πραγματικότητα να επέτρεπε σε όλους αυτούς τους μασκοφόρους να κυκλοφορούν και να δρουν κατά βούληση.

Μια βούληση όμως, η οποία συχνά έχει ολέθρια αποτελέσματα. Οι New Warriors δεν καταφέρνουν -λόγω κακών χειρισμών- να αποτρέψουν το θάνατο εκατοντάδων παιδιών. Η κοινή γνώμη εξεγείρεται. Μια γυναίκα της οποίας το παιδί σκοτώθηκε, φτύνει κατάμουτρα τον Tony Stark. Οι υπερήρωες δεν μπορούν πλέον να δρουν αυτόνομα. Θα καταγραφούν και θα ελέγχονται από το κράτος. Όπως οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες. Κι αυτοί έχουν οικογένειες, ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι της καταγραφής, αυτό όμως δεν τους σταματά από το να γνωστοποιούν την ταυτότητά τους. Κι ίσως και να χουν δίκιο. Κάποιοι ήρωες -με πρωτεργάτες τους Iron Man, Mr Fantastic και Yellow Jacket- θέλουν να τέθεί ένα πλαίσιο ευθύνης, ώστε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι άσκοποι θάνατοι. Κάποιοι άλλοι πρόκειται να ακολουθήσουν το δρόμο του Captain America ο οποίος στο όνομα της ατομικής ελευθερίας, αποφασίζει πως θέλει να είναι στρατιώτης της πατρίδας του και όχι της κυβέρνησης.

Το CIVIL WAR είναι μια πραγματικά αξιόλογη ιδέα της Marvel, κι αν γίνουν εμπνευσμένοι χειρισμοί, ίσως όντως να βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία να ωριμάσουν οι ήρωες του House Of Ideas, όπως έγινε αντίστοιχα με το INFINITE CRISIS και τους ήρωες της DC (κατά τα άλλα η Marvel επιμένει να κρατάει ψηλά τη σημαία της πρωτοτυπίας)

Όσο για το πρώτο αυτό τεύχος; Χμ, εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Ο Mark Millar, είναι ένας αξιόλογος συγγραφέας που τυγχάνει μάλιστα και ευρύτατης αποδοχής για τη δουλειά του, και το γιατί, γίνεται εύκολα αντιληπτό σε αυτό το τεύχος: Ο συγγραφέας είναι εξαιρετικός τόσο στους χρόνους των σκηνών, όσο και στο συνεπή χειρισμό των χαρακτήρων. Συχνά σκηνές παραλείπονται, αφήνοντας τον αναγνώστη να φανταστεί τις λεπτομέρειες, με στόχο να πάμε εκεί που βρίσκεται η ουσία: Στις στιγμές των αποφάσεων και της δράσης.

Παρότι αρκετά πολυλογάδικο, το CIVIL WAR κατορθώνει να μην είναι φλύαρο. Τόσο ώστε να αφήνει χώρο στο εκπληκτικό σχέδιο του Steve McNiven, ο οποίος οφείλω να παραδεχτώ ότι σε αυτό το τεύχος έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Δουλεύει με την πλειοψηφία των ηρώων της Marvel, τους σχεδιάζει όλους από καλά μέχρι εκπληκτικά (η σκηνή με τον Cap πάνω στο αεροσκάφος της SHIELD είναι όλα τα λεφτά) και παράλληλα φέρνει με την κινηματογραφικά ρεαλιστική οπτική του, έναν άέρα που παραπέμπει κι αυτός στην ωρίμανση (καημένο κλασσικό σχέδιο, σε έφαγε ο φωτορεαλισμός)

Αν προσθέσει κανείς σε αυτά και το γεγονός ότι τα χρώματα του Morry HollowellCrossGen) ακολουθούν αντίστοιχα μια κινηματογραφικά ρεαλιστική λογική, τότε δεν θα έπρεπε να απορώ σχετικά με το γιατί τελειώνοντας την ανάγνωση του CIVIL WAR, έμεινα με την αίσθηση ότι έχω δει το πρώτο καλογυρισμένο και high budget επεισόδιο μιας τηλεοπτικής σειράς. Και όχι ένα comic.

Συνήθως, μου αρέσουν πολύ οι καλογραμμένες ιστορίες που φέρνουν αλλαγές στο status quo των ηρώων και δημιουργούν νέες αφηγηματικές οδούς (ή απλώς καλές ιστορίες). Δεν μπορώ να πω ότι το CIVIL WAR δεν είναι πολλά υποσχόμενο ή ότι το πρώτο αυτό τεύχος δεν είναι αρτιότατο επαγγελματικά και καλλιτεχνικά. Για να είμαι ειλικρινής όμως, περιμένω πρώτα να δω την ιστορία να ξετυλίγεται, και να κάνει τις υποσχέσεις της πραγματικότητα. Έστω και με τρόπο...κινηματογραφικό.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi