Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


13-06-06
MANIFEST ETERNITY #1

του Διονύση Τζαβάρα

Writer: Scott LobdellPenciler: Rick Remender

Artist and Colorist: Dustin NguyenPenciler: Rick Remender

Letterer: Jared K. FletcherPenciler: Rick Remender

Editor: Ben Abernathy

DC Comics (Wildstorm)

Μόλις τελείωσα το πρώτο τεύχος της σειράς MANIFEST ETERNITY, γραμμένο από τον Scott Lobdell (UNCANNY X-MEN, GENERATION X) με σχέδιο και χρώμα του Dustin Nguyen (AUTHORITY, AUTHORITY:REVOLUTION).
Mου άφησε μια πολύ καλή "γεύση" που θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει ακόμα καλύτερη και ιδιαίτερα εθιστική, θα μπορούσε όμως επίσης να γίνει και γρήγορα άνοστη. Αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το συγγραφέα, γιατί για το σχέδιο, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως είναι πανέμορφο. Αν και ο Nguyen δεν είναι γνωστός για τη λεπτομέρεια των σχεδίων του σαν συνολική εντύπωση, το όλο design, οι εναλλαγές από sci-fi στυλ σε fantasy, και το χρώμα, δημιουργούν ένα σύνολο που άλλοτε θυμίζει ιμπρεσιονιστικό πίνακα, άλλοτε αρ-ντεκό και σε μερικά σημεία εικονογραφημένο παραμύθι. Ένα σύνολο δεμένο και δυνατό, που σίγουρα ευχαριστεί πολύ τα οπτικά νεύρα του αναγνώστη.

Η βασική ιδέα τώρα θα μπορούσε να περιγραφεί σαν ένα "τι θα συνέβαινε αν.." το ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ συναντούσε τον ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ μαζί με μια δυνατή δόση από ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ.

Σε μια γαλαξιακή αυτοκρατορία χιλιάδες χρόνια στο μέλλον, ένας πανάρχαιος πόλεμος τελειώνει κάποτε με έναν νικητή που ενώνει όλο το γνωστό σύμπαν. Καμία φυλή δεν πολεμά με καμία άλλη, ειδικά οι άνθρωποι με τους ελαφρά δελφινοειδείς Trillians, και το μέλλον φαίνεται ρόδινο. Φύση και πολιτισμός, ισότητα για όλους, και η επιστήμη στο ρόλο ενός καλοπροαίρετου "Θεού".

Ή τουλάχιστον έτσι θέλει η αυτοκρατορία να δείχνουν τα πράγματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μια πολύ πιο κυνική άποψη, ενθυμούμενοι τι χρειάστηκε για να επιτευχθεί αυτή η ειρήνη. Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λένε.
Μέσα από την οπτική γωνία του ήρωα του πολέμου Ναύαρχου Κyle Bozydej γίνεται μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και αμέσως μετά η ανακοίνωση της ειρήνης και μια δεξίωση πάνω σε ένα διαστημόπλοιο. Δυο μυστηριώδεις παρατηρητές σχολιάζουν τα τεκταινόμενα σε όλο το τεύχος αλλά δεν εμφανίζονται. Η εγγονή του Ναύαρχου (που φαίνεται βέβαια πολύ νεώτερος από τα 120 χρόνια του) είναι ερωτευμένη με έναν Trillian, έναν από τους παλιούς εχθρούς. Έτσι ξεκινά το πρώτο τεύχος της σειράς MANIFEST ETERNITY και αν ο Scott Lobdell έμενε σε αυτό το σημείο, θα επρόκειτο για μια ευχάριστη αλλά μάλλον συνηθισμένη σειρά επιστημονικής φαντασίας. Αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Και εδώ είναι το σημαντικό και πρωτότυπο!

Δεν υπάρχουν πια εχθροί στο γνωστό σύμπαν, αλλά υπάρχουν και άλλα σύμπαντα, τα οποία δεν ακολουθούν υποχρεωτικά τους ίδιους φυσικούς ή και ηθικούς νόμους!
Ένα σύμπαν μαγείας και μύθου, ένα σύμπαν που κυβερνάται από μάγους οι οποίοι μπορούν να στείλουν κάθε πιθανό "μυθικό" πλάσμα ενάντια στην ενωμένη γαλαξιακή αυτοκρατορία. Και αυτό ακριβώς κάνουν.

Τι μπορεί να κάνει ένα υπερ-όπλο ενάντια σε ένα μαγικό ον; Τι μπορεί να κάνει ο θεός-επιστήμη ενάντια σε ένα ολόκληρο σύμπαν που απλά δεν του αναγνωρίζει καμία "θεότητα" και εξουσία;

Μη φανταστείτε όμως πως το μαγικό αυτό σύμπαν και οι κάτοικοί του έχουν κάποια "μεσαιωνική" αντίληψη περί στρατηγικής ή πως είναι δεισιδαίμονες χωρικοί! Καθόλου! Δίνουν την εντύπωση πως είναι τόσο επιτηδευμένοι και γνώστες της στρατηγικής όσο και οι Αυτοκρατορικοί.

Μεγαλεπίβολη σειρά λοιπόν και ο Lobdell έχει θέσει τα θεμέλια για κάτι διαφορετικό, πρωτότυπο και εξαιρετικό. Αν καταφέρει να κρατήσει τα ηνία της σειράς στο υψηλό επίπεδο που θεμελίωσε, μπορεί να μας ταξιδέψει σε πραγματικά άλλους κόσμους από όσους έχουμε γνωρίσει ως τώρα σε science fiction comics. Αν όχι, τότε απλά θα είναι μια ακόμα προσπάθεια να ενωθούν τα "αντίπαλα" είδη της επιστημονικής φαντασίας με τη μυθοπλασία. Προσπάθεια που σπάνια έχει δώσει μνημειώδεις επιτυχίες.

Η δυσκολία βρίσκεται στο να επιτευχθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οπτική των χαρακτήρων και την εξέλιξή τους, και στο επικό και μάλλον απρόσωπο στοιχείο που είναι ανάγκη να δείχνει όσο πιο ζωντανό γίνεται σε μια τέτοια επική σειρά. Αλλά κρίνοντας από το πρώτο τεύχος η ισορροπία αυτή υπάρχει και ο ενθουσιασμός των δημιουργών του MANIFEST ETERNITY για το μέλλον της σειράς είναι εμφανέστατος. Περιμένω εναγωνίως και τα επόμενα τεύχη.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi