Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


13-06-06
CTHULHU TALES #1

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writers: Various

Artists: Various

Boom! Studios

Η αναβίωση των comic τρόμου, καλά κρατεί και προσπάθειες σαν την παρούσα συλλογή short stories, αξίζουν προσοχής. Όταν μάλιστα είναι εμπνευσμένες από τον πρωτομάστορα του κοσμικού τρόμου, Howard Philips Lovecraft (1890-1937), αγνοώντας τα trends των καιρών μας που επιβάλουν zombies, το ενδιαφέρον μου αυξάνεται.

Ακόμα και αν δεν έχετε διαβάσει Lovecraft, σίγουρα κάπου θα έχετε ακούσει το όνομα του. Στην περίπτωση που δεν έχετε κάποια επαφή με το έργο του (κακώς, επανορθώστε το συντομότερο, εσείς χάνετε), θα σας περιγράψω τα βασικά, με λίγα λόγια.

Ο Lovecraft, έχει περάσει στην ιστορία της λογοτεχνίας του φανταστικού, ως ο δημιουργός της μυθολογίας Cthulhu. Σύμφωνα με αυτή, ο πλανήτης μας πριν από χιλιάδες χρόνια, ήταν ο τόπος κατοικίας μιας άλλης -εξόριστης πλέον- φυλής, με ιδιαίτερες σχέσεις με την μαγεία. Όπως είναι κατανοητό, αυτή η κατάσταση τους δυσαρεστεί και θέλουν να επιστρέψουν για να ανακτήσουν αυτό που πιστεύουν ότι τους ανήκει. Σε όλα αυτά έδινε μια δόση αληθοφάνειας, αναφέροντας μέσα στις ιστορίες του ως πηγές βιβλία δικής του επινόησης, με το ποιο γνωστό από αυτά, το περίφημο Necronomicon. Οι συνεχείς αναφορές σε αυτό, είχαν ως αποτέλεσμα, να ψαρώσουν οι λίγοι στην εποχή του, πολλοί περισσότεροι με το πέρασμα του χρόνου και μετά τον θάνατο του- αναγνώστες του και να το αναζητούν, ως υπαρκτό βιβλίο!

Πώς όμως μπορεί να μεταφερθεί ο ιδιαίτερος τρόπος γραφής του (περιγραφές τις περισσότερες φορές στο πρώτο πρόσωπο και χωρίς διαλόγους) και η ατμόσφαιρα που αναδύεται από τα βιβλία του, σε ένα άλλο μέσο, σαν τα comics; Κάποιοι από τους συγγραφείς, ακολουθούν πιστά τον δρόμο που χάραξε ο Lovecraft, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν άλλα, πιο αιρετικά μονοπάτια. Το πώς τα κατάφεραν αυτοί και οι σχεδιαστές, θα το δούμε στην συνέχεια.

The Beach
Writer: Michael Alan Nelson
Art & Color: Andrew Ritchie
Letters: Marshall Dillon

Δυνατό ξεκίνημα, με κλασσική θεματολογία Cthulhu. Ένας άνθρωπος ακούει το κάλεσμα τον Αρχαίων Θεών, καταλήγοντας στην παραφροσύνη. Ο Andrew Ritchie καταφέρνει να ενοχλήσει με το απόκοσμο και εφιαλτικό ύφος του. Ιδανική ιστορία για αρχή, διαβάζεται γρήγορα και με έβαλε στο κλίμα.

Love's Craft
Writer: Johanna Stokes
Artist: Filip Sablik
Children’s Art: Ellia Heroux
Colors: Sunder Raj
Letters: Marshall Dillon

Πολύ ωραίο και απλό το λογοπαίγνιο του τίτλου. Η θεματολογία είναι ανάλογη με αυτή της πρώτης, με την διαφορά ότι πρωταγωνιστεί γυναίκα και η διάθεση είναι πιο ποιητική. Καλή συνέχεια, αλλά δεν γίνεται κάποια υπέρβαση.

Witch Hunter
Writer: Andrew Cosby
Artist: Lee Carter
Colors: Rans of Imaginary Friends
Letters: Marshal Dillon

Στη πρώτη ιστορία με διαλόγους, βλέπουμε την αναζήτηση ενός άντρα, για την θεραπεία ενός κοντινού του προσώπου. Με το όχι-και-τόσο αναπάντεχο φινάλε, αφήνεται άνετα ανοιχτή η προοπτική, για περαιτέρω αξιοποίηση, σε ένα mini series ίσως. Δυνατό σημείο το επιτηδευμένα βρώμικο και φθαρμένο σχέδιο, με τα βαριά και ασήκωτα μελάνια του.

Quality Time
Writer: John Rogers
Artist: Andy Kuhn
Colors: Pam Rambo
Letters: Marshall Dillon

Ένας workaholic πατέρας, προσπαθεί να δώσει στον γιο του την προσοχή που του αξίζει, παρακολουθώντας την σχολική παράσταση που πρωταγωνιστεί. Η κατάληξη εννοείται ότι θα είναι η χειρότερη δυνατή- ανθολογία τρόμου, remember?. Η διαφθορά της αθωότητας (μην το πάρετε στραβά αυτό, ή και να το πάρετε, I don't care) και η εσωτερική σαπίλα του θεσμού της οικογένειας, είναι κάτι που πάντα με αγγίζει, αλλά μια ιστορία 8 σελίδων δεν πιστεύω ότι είναι αρκετή-χρειάζεται μια πιο αργή και μεθοδική ανάπτυξη. Τα τέλος είναι αποτελεσματικότατα κολασμένο πάντως.

Cthulhu Calls
Writer: Casey Gray
Art & Letters: Mark Badger

Ποιος είπε ότι δεν χωράει και χιούμορ σε αυτή την ανθολογία; Οι άτυποι κανόνες για το break-up ενός ζευγαριού, χρησιμοποιούνται για τον διωγμό ενός επίμονου τέρατος, ανήμπορο να δεχτεί την απόρριψη από αυτόν που το κάλεσε σε αυτή την διάσταση! Απολαυστικά άναρχη ιστορία με έξυπνο φινάλε, κάνει την διαφορά ακόμα και στο σχέδιο, με τον Badger, να μου φέρνει στο νου λίγο τον Kyle Baker.

The Oddly Amorous Phineas Flynn And The TroublesomeTrouble He Got Himself In
Writer: Keith Giffen
Artist: Ben Roman
Colors: Pam Rambo
Letters: Marshall Dillon

Το τελειωτικό χτύπημα το προσφέρει ο Keith Giffen, δείχνοντας μια πλευρά, που δεν γνώριζα ότι είχε, αυτή του ποιητή! Το ποίημα του -με τις απλές μεν, λειτουργικές δε ρίμες- πραγματεύεται τον ανομολόγητο έρωτα του απελπισμένου και συμβιβασμένου Phineas Flynn, με την Lorelei Lee. Ο Phineas θα φτάσει στα άκρα για να την κατακτήσει, χωρίς να γνωρίζει που θα τον οδηγήσουν οι πράξεις του. Πολύ εντυπωσιακός και ο Roman, επιλέγει 3 panel ανά σελίδα με τους χαρακτήρες να είναι καρικατούρες, ενώ η Rambo (μην γελάτε) χρωματίζεται με μουντές αποχρώσεις του μπεζ και του καφέ. Το συνολικό αποτέλεσμα μου θύμισε παλιά, ασπρόμαυρή ταινία και είναι εντυπωσιακό και ξεχωριστό, ανεβάζοντας την ποιότητα.

Συνοψίζοντας: Παρά την αυξομείωση της ποιότητας, η παρούσα συλλογή είναι όχι απλά ικανοποιητική, αλλά πραγματικά καλή, χωρίς καμία ιστορία να αγγίζει την μετριότητα! Ίσως ότι καλύτερο έχω διαβάσει από την συγκεκριμένη εκδοτική εταιρία και ελπίζω να υπάρξει και δεύτερη, ανάλογη συνέχεια.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi