Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


27-06-06
COMPLETE ALAN MOORE FUTURE SHOCKS

του Αριστείδη Κώτση

Writer: Alan Moore

Artists: Bryan Talbot, Ian Gibson, Dave Gibbons, Alan Davis, Brendan McCarthy, Steve Dillon, John Higgins, Gary Leach, Paul Neary, Ron Tiner, Jose Casanovas, Eric Bradbury, Jesus Redondo, Robin Smith, Alan Langford, Jim Eldridge, Mike White, Boluda, Tony Jacob

Letterers: Tom Frame, Peter Knight, Tony Jacob, Steve Potter, Jack Potter, Dave Gibbons, John Aldrich

Rebellion

Από την αρχή του χρόνου, υπάρχουν θεμελιώδη ερωτήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα: Τι κάνει η μεγαλύτερη αυτοκρατορία του γαλαξία όταν αντιληφθεί, ότι δεν υπάρχει πλέον άλλος γνωστός κόσμος για να καταλάβει; Ποιες επισκέψεις δέχεται ο εφευρέτης της χρονομηχανής λίγο πριν κάνει την εφεύρεση του; Που πηγαίνουν οι μύγες τον χειμώνα; Ποια σχολή πρέπει να βγάλει κάποιος, ώστε να γίνει σατανικός γαλαξιακός τύραννος;

Να ξεκινήσουμε όμως καλύτερα από τα (πολύ) πιο βασικά...

Εκεί στα ξένα, στην Αγγλία, και συγκεκριμένα σε μια πόλη που ονομάζεται Northampton, κατοικεί ένας εξαίρετος κύριος με μακριά μαλλιά και μούσια, που ονομάζεται Alan Moore. Ο εξαίρετος αυτός κύριος είναι -για πολλούς- ο σημαντικότερος comic book writer, ο σπουδαιότερος δηλαδή συγγραφέας της τέχνης αυτής, που ονομάζεται comics και που τόσο αγαπάμε. Υπήρξε όμως μια εποχή (όσο απίστευτο και αν ακούγεται τώρα πια) στην οποία ο κύριος Moore δε λατρευόταν ακόμη ως θεότητα, αλλά έκανε τα πρώτα του συγγραφικά βήματα. Τον καιρό εκείνο λοιπόν, ο νεαρός τότε Alan Moore αναζήτησε την τύχη του στο μεγαλύτερο αγγλικό περιοδικό comics, δηλαδή το 2000AD, όπου και για αρχή έγραψε κάποια "επεισόδια" της σειράς (THARG'S) FUTURE SHOCKS. Την εξέλιξη της καριέρας του, υποθέτω (και ελπίζω) πως τη γνωρίζετε.

Το FUTURE SHOCKS ήταν μια σειρά επιστημονικής φαντασίας, σύντομων, αυτοτελών επεισοδίων με twist ending που ουσιαστικά αποτελούσε και testing ground για νέους δημιουργούς του 2000AD. Κάποιοι από εσάς σίγουρα θα θυμάστε ότι στην Ελλάδα έχει δημοσιευτεί από το περιοδικό ΑΓΟΡΙ (με τον τίτλο ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ), ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να φανταστείτε κάτι πολύ κοντινό στις γνωστές τηλεοπτικές σειρές THE OUTER LIMITS και THE TWILIGHT ZONE. Το "πάντρεμα", λοιπόν, Alan Moore και FUTURE SHOCKS, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, κάνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη να τρίβει τα χέρια του με προσμονή για το τι τον περιμένει (εκτός αν ο αναγνώστης αυτός έχει ξαναδιαβάσει τις ιστορίες αυτές -ίσως και στο ΑΓΟΡΙ- οπότε η προσμονή έγκειται στο ότι θα ξαναβρεί όλες τις ιστορίες αυτές συγκεντρωμένες).

Μαζί με τα FUTURE SHOCKS θα βρει κανείς και τα TIME TWISTERS (σειρά αντίστοιχη των FUTURE SHOCKS που ασχολείται όχι τόσο με SF όσο με τα ταξίδια στο χρόνο και τα παράδοξα που προκύπτουν, ουσιαστικά με την ίδια τη φύση του χρόνου) αλλά και άλλες σύντομες ιστορίες που έγραψε ο Moore για το 2000AD (όπως και αυτές τον Aberald Snazz, τον ήρωα με το δυόροφο μυαλό). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ετούτες οι σύντομες ιστορίες συγκεντρώνονται στο σύνολό τους (είχαν εκδοθεί παλαιότερα σε δύο ξεχωριστές συλλογές, το ALAN MOORE'S SHOCKING FUTURES και το ALAN MOORE'S TWISTED TIMES).

Οι σύντομες αυτές ιστορίες (διάρκειας από 2 έως 6 σελίδες) είναι άλλοτε αστείες, άλλοτε τρομακτικές και άλλοτε και τα δυο μαζί, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Κάθε μια, σφύζει από ιδέες που θα ήταν αρκετές για να γράψει κανείς ένα μικρό (και κάποιες φορές μεγάλο) βιβλίο. Ο αναγνώστης σε κάθε ιστορία διαπιστώνει ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο, ολοκληρωμένο κόσμο που ο δημιουργός του γνωρίζει πολύ καλά, ακόμη και αν παρουσιάζει μια φευγαλέα μόνο άποψη του. Ο Moore δεν εξηγεί, αναλυτικά, τα πάντα στον αναγνώστη, αλλά του δείχνει πως εμπιστεύεται την ευφυΐα του και του προσφέρει αρκετές πληροφορίες, για να καταλάβει μόνος του, τι ακριβώς συμβαίνει.

Από καλλιτεχνικής άποψης οι ιστορίες κυμαίνονται από αρτιότατα δείγματα ιστοριών επιστημονικής φαντασίας, ως μικρά αριστουργήματα που έχουν αφήσει την σφραγίδα τους στην ιστορία των comics. Ίσως η καλύτερη ιστορία της συλλογής είναι αυτή στην οποία παρακολουθούμε έναν άνθρωπο να ζει την ζωή του "ανάποδα", από την στιγμή δηλαδή που πεθαίνει ως την γέννηση του. Βασισμένος σε αυτή την (σχετικά) απλή ιδέα ο Moore φτιάχνει ένα συγκλονιστικό comic για την ανθρώπινη φύση και το εφήμερο της ύπαρξης, μια ιστορία την οποία και ο ίδιος θεωρεί σαν μια από τις καλύτερες που έχει γράψει.

Δεν πρέπει να παραμελήσουμε όμως και τους artists της συλλογής. Δημιουργοί όπως οι Bryan Talbot (LUTHER ARKWRIGHT), Ian Gibson (BALLAD OF HALO JONES), Dave Gibbons (WATCHMEN), Alan Davis (AVENGERS, X-MEN), Steve Dillon (PREACHER) έκαναν τότε τα πρώτα τους βήματα και ανακάλυπταν (όπως άλλωστε και ο Moore) τα μυστικά της δημιουργίας comics.

Όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω το COMPLETE ALAN MOORE FUTURE SHOCKS είναι μια συλλογή απαραίτητη για τη βιβλιοθήκη κάθε φίλου των comics και μια ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Είναι όμως και κάτι πολύ περισσότερο από αυτά. Είναι εξαιρετικά comics επιστημονικής φαντασίας που την ανάγνωση τους απολαμβάνεις και που (όπως όλες οι καλές SF ιστορίες) ανοίγουν τις πόρτες της φαντασίας σε άγνωστους κόσμους, ενώ ταυτόχρονα μιλούν για πράγματα καθημερινά που μας αφορούν άμεσα.

In Moore We Trust!

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi