Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


18-07-06
MOME (Spring/Summer 2006)

του Αριστείδη Κώτση

Creators: Gabrielle Bell, Jonathan Bennett, Jeffrey Brown, Martin Cendreda, Sophie Crumb, David B., David Heatley, Paul Hornschemeier, R. Kikuo Johnson, Anders Nilsen, John Pham

Editors: Gary Groth, Eric Reynolds

Fantagraphics Books

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το ΜΟΜΕ είναι μια ανθολογία νέων (και όχι μόνο) καλλιτεχνών, από τη Fantagraphics, που -φιλοδοξεί να- εκδίδεται σε τριμηνιαία βάση. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει (πέρα από το γεγονός ότι τα ονόματα που συμμετέχουν σε αυτή μοιάζουν να είναι κάποιοι από τους πιο γρήγορα ανερχόμενους δημιουργούς) είναι το σκεπτικό ότι η ομάδα των δημιουργών παραμένει "πάνω-κάτω" σταθερή, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη τους. Μέσα από αυτό το πρίσμα, θα προσπαθήσουμε να δούμε τις συμμετοχές αυτού του τεύχους, αναλυτικά.

Η Sophie Crumb θυμίζει (περισσότερο σε κάθε τεύχος), κυρίως από πλευράς θεματολογίας, τους πρώτους underground δημιουργούς (όπως τον πατέρα της, Robert Crumb, ή τον Gilbert Shelton) με τις "περιθωριακές" ιστορίες της, ενώ ο Anders Nilsen μοιάζει να κρατά για το MOME τις πιο πειραματικές δουλειές του και το "Nothing So Far", σε αυτό το τεύχος, δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντίθετα με τους παραπάνω, πιο εύκολα προσεγγίσιμα και ενδιαφέροντα μοιάζουν τα "I Remember Crowning" του Jonathan Bennet (που δίνει και μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη σε αυτό το τεύχος) και το "Robot DJ" της Gabrielle Bell (με ένα στυλ που θυμίζει αρκετά Adrian Tomine), οι οποίοι μας παρουσιάζουν συνεχώς (και χωρίς αυτό το τεύχος να αποτελεί εξαίρεση) πολύ καλές ιστορίες.

Δυο από τους δημιουργούς που δείχνουν συνεχώς εξαιρετικά δείγματα δουλειάς και από τους οποίους, προσωπικά, περιμένω πολύ μεγάλα πράγματα, είναι ο R. Kikuo Johnson και ο Martin Cendreda. Ο πρώτος, σε μια μίνι βιογραφία του καλλιτέχνη John James Audubon, μας δίνει, όχι τόσο μια πολύ καλή ή ενδιαφέρουσα ιστορία, όσο πολλά ψήγματα ενός μεγάλου ταλέντου, που υπόσχεται κάτι πολύ καλό στο μέλλον (όπως άλλωστε είχε κάνει και στο NIGHT FISHER), ενώ ο Cendreda φτιάχνει άλλη μια εξαιρετική (την καλύτερη από όσες έχει κάνει μέχρι τώρα για το ΜΟΜΕ) ιστορία που -φαινομενικά- κινείται γύρω από το κυριακάτικο απόγευμα ενός πατέρα με τον γιο του.

Ο Paul Hornschemeier (MOTHER COME HOME, RETURN OF THE ELEPHANT, FORLORN FUNNIES) συνεχίζει με καταπληκτικό τρόπο το "Life With Mr. Dangerous", δείχνοντας ότι είναι (κατά την ταπεινή μου άποψη) ο σημαντικότερος δημιουργός που συμμετέχει στην ανθολογία και ο Jeffrey Brown, σε ένα στυλ πολύ διαφορετικό από ότι μας έχει συνηθίσει, φιλοσοφεί με φόντο την καταστροφή μιας πόλης από ένα τέρας που μοιάζει πολύ στον Godzilla. Ο David Heatley, αντί για τη συνέχεια του OVERPECK, παρουσιάζει τέσσερα, μάλλον ενοχλητικά, όνειρα του, ενώ αντίθετα ο John Pham, ένας από τους δημιουργούς για τον οποίο δεν γνώριζα τίποτε πριν από την εξαιρετική δουλειά του στο MOME, ολοκληρώνει την ιστορία της "221 Sycamore Avenue" (στην οποία όμως θα επιστρέψει με το album SUBLIFE).

Για το τέλος, άφησα την ιστορία που δεσπόζει (τόσο από πλευράς όγκου όσο και από πλευράς "μεγέθους ονόματος") στην ανθολογία, το "The Veiled Prophet" του David B (EPILEPTIC). Για τον συγκεκριμένο δημιουργό θα είμαι, περισσότερο από συνήθως, υποκειμενικός λέγοντας ότι προσωπικά και για κάποιον αδιόρατο λόγο, με κουράζει τρομερά η ανάγνωση των comics του και γενικά νιώθω πως δυσκολεύομαι αρκετά να τον παρακολουθήσω. Εν τούτοις, μετά την ανάγνωση οποιουδήποτε comic του David B, μου μένει μια πάρα πολύ καλή γεύση. Αυτό ακριβώς (το συγκεχυμένο πράγμα) ένιωσα διαβάζοντας και τη συγκεκριμένη ιστορία.

Συνολικά, μπορούμε να πούμε πως το συγκεκριμένο τεύχος είναι ένα τυπικό δείγμα μιας ανθολογίας που δείχνει να βελτιώνεται, αλλά και να υπόσχεται κάτι πολύ καλύτερο για το μέλλον. Αν και σίγουρα τα τέσσερα τεύχη (ο ένας χρόνος δηλαδή) από την έναρξη της δεν είναι αρκετά για να παρατηρήσουμε σημαντικές διαφορές στο στυλ και τις ικανότητες των δημιουργών, φαίνεται πως ο καθένας επηρεάζεται θετικά από τις δουλειές των υπολοίπων, ενώ σίγουρα η προσθήκη των R. Kikuo Johnson και David B στην ομάδα των δημιουργών, έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi