Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


01-08-06
ELFQUEST: THE DISCOVERY #1-4

του Διονύση Τζαβάρα

Writers: Wendy and Richard Pini

Artist/Letterer: Wendy Pini

Editor: Robert Greenberger (Issues 1-2)

Editor: Bob Schreck (Issues 3-4)<

DC Comics

Τι είναι αυτό που κάνει τη σειρά ELFQUEST που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1978 και είναι ίσως το μόνο "ανεξάρτητο" comic που συνεχίζει και σήμερα, να έχει τέτοια αντοχή; Ίσως είναι ο τεράστιος αριθμός καλοφτιαγμένων χαρακτήρων, ίσως το απόλυτα πιστευτό σύμπαν του, και σίγουρα το μεγάλο ταλέντo της δημιουργού Wendy Pini και του συζύγου της Richard. Μπορεί ακόμα να είναι πως το ELFQUEST ήταν βασική αιτία που πολλά κορίτσια άρχισαν να διαβάζουν comics την εποχή που κυκλοφόρησε, και δεν τα εγκατέλειψαν ποτέ.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για "γυναικείο" comic. Ούτε είναι εύκολο να περιγραφεί το τι είναι το ELFQUEST. Ναι, έχει elves που όμως δεν έχουν σχέση με τους elves των role-playing games. Ναι, έχει ρομάντζο, αλλά δεν είναι ρομαντικό comic. Ναι, έχει δυνατούς, τρισδιάστατους χαρακτήρες γεμάτους βάθος και ουσία, αλλά δεν είναι "ψυχόδραμα".

Έχει χιούμορ, φαντασία και περιπέτεια που κινείται μέσα σε 20.000(!) χρόνια ιστορίας. Έχει καλούς, κακούς, ανθρώπους, τρολλς, preservers, λύκους, απίστευτα εξελιγμένα εξωκόσμια όντα και...elves!

Αλλά και πάλι, όλα τα παραπάνω είναι σαν να περιγράφει κάποιος το Αιγαίο πέλαγος σαν ένα σύνολο από ψάρια, δελφίνια, νησιά και...νερό! Θάλασσα!

Η ιστορία λοιπόν του Elfquest: Discovery έχει μεταξύ άλλων και πολύ θάλασσα! Ο wolfrider Cutter - αρχηγός μιας μικρής φυλής elves που έχουν δημιουργήσει μια συμβιωτική σχέση με τους λύκους του κόσμου τους - βρίσκονται πια στο Κρυστάλλινο Παλάτι που με κόπο και αίμα κατέκτησαν πάλι από τους μεσαιωνικού επιπέδου - πια - ανθρώπους. Ένα παλάτι-σκάφος που είκοσι χιλιάδες χρόνια πριν, έπεσε στον τότε πρωτόγονο Κόσμο-των-Δυο-Φεγγαριών. Οι πρόγονοι των elves, εξωκόσμια όντα πέρα από κάθε φαντασία, σφαγιάστηκαν από τους πρωτόγονους ανθρώπους και όσοι επέζησαν δημιούργησαν μικρές απομακρυσμένες φυλές. Για να επιζήσουν κάποιες από τις φυλές αυτές, που είχαν χάσει μεγάλο μέρος της μαγείας τους, αναγκάστηκαν να "ταυτιστούν" με τα εγγενή όντα του κόσμου αυτού. Οι Wolfriders με τους λύκους, οι Wavedancers με τα πλάσματα της θάλασσας. Kαι υπάρχουν και άλλες φυλές λιγότερο ή περισσότερο παράξενες.

Το βυθισμένο παλάτι, μακριά από τα μάτια των ανθρώπων που αυξάνονται και πληθύνονται ακατάπαυστα, είναι η εστία που αποτελεί το "φάρο", το πνευματικό κέντρο όλων των elves. Δεν γνωρίζουν ακόμα πώς να το κάνουν να πετάξει αλλά είναι ευχαριστημένοι που βρίσκονται πια εκεί.

Και ξαφνικά, ο νεαρός Suntop, με τις τεράστιες μαγικές δυνάμεις, ο γιος του Cutter και της θεραπεύτριας Leetah των Sun People, "αναγνωρίζει" μέσα στο βαθύ ύπνο του μια elf από άγνωστη φυλή. H "αναγνώριση" είναι μια βαθύτατη βιολογική ανάγκη που σημαίνει πως ένα παιδί θα γεννηθεί από το σμίξιμο των δυο elves. Ένα παιδί γενετικά τέλειο με δικά του ταλέντα, και απόλυτα επιθυμητό. Οι elves είναι λίγοι και ο συχνά σκληρός κόσμος, τους αφαιρεί τη ζωή παρά τη σχετική αθανασία που απολαμβάνει το είδος τους. Η αναγνώριση όμως δεν σημαίνει πάντα αγάπη, ούτε σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι άλλα εμπόδια στην ολοκλήρωση που αποζητούν οι δυο αναγνωρισμένοι elves.

Βλέπετε, η κοπελιά που αναγνωρίζει ο Suntop ανήκει σε άγνωστη, μέχρι τώρα, φυλή elves! Kαι τι συμβαίνει όταν η θαλάσσια φυλή των elves αυτών που λέγονται Wavedancers, είναι εξαιρετικά καχύποπτη προς εκείνους του παλατιού; Τι γίνεται όταν ορισμένοι νιώθουν το κάλεσμα του παλατιού, ενώ ο αρχηγός τους και άλλοι προτιμούν να πεθάνουν παρά να πάνε στο παλάτι; Tι μπορούν να κάνουν οι Wolfriders και οι άλλοι elves που βρίσκονται στο βυθισμένο κρυστάλλινο σκάφος-παλάτι, οι οποίοι έχουν ζήσει και οι ίδιοι όλες αυτές τις αμφιβολίες, όπως και τον ψυχικό και σωματικό πόνο μιας μη-ολοκληρωμένης "αναγνώρισης";

Και μέσα σε αυτά υπάρχει και η Shuna η μοναδική ανθρώπινη γυναίκα που έχει "υιοθετηθεί" από τους elves, με ένα δικό της quest.

Μέσα σε τέσσερα τεύχη η Wendy και ο Richard Pini διηγούνται αυτή τη νεότερη ιστορία στο σύμπαν του Elfquest με δυο εμπλεκόμενα quests, ανάμεσα στο αναγνωρισμένο ζευγάρι του Suntop και της Brill (που επικοινωνούν μέσα από όνειρικά ταξίδια), και των elves του παλατιού με τη φυλή των Wavedancers.

Τα comics είναι συνδυασμός ιστορίας και σχεδίου, εικόνας και διήγησης σε ακολουθία. Και η ιστορία του ELFQUEST Discovery είναι πράγματι καλή. Και σαν ιδέα και σαν σενάριο. Όμως έχει και κάποια προβληματάκια, κατά τη γνώμη μου σαν παλιός και "κολλημένος" Elfquest fan.

Δεν ξέρω γιατί έπρεπε να γίνει σε τέσσερα τεύχη κατ'αρχήν. Η ιστορία αυτή φαίνεται να τελειώνει σχεδόν βιαστικά μετά από ένα μεγάλο build-up στα πρώτα δυο τεύχη. Το σενάριο σε κάποια σημεία περιέγραφε σκηνές που θα ήταν προτιμέρο να τις βλέπαμε σαν εικόνες και όχι σαν κείμενο.

Ο παλιός, και συχνά χρήσιμος, κανόνας της συγγραφής "show, don't tell" τόσο σημαντικός για το characterization, εδώ φαίνεται να μην έχει εφαρμοστεί πλήρως.

Χωρίς να είναι απλοϊκό, το σενάριο μου άφησε μια ανικανοποίητη αίσθηση, σαν να βιάστηκαν να τελειώσουν την ιστορία έχοντας κόψει κάμποσα panels για να μην ξεπεράσουν τα τέσσερα τεύχη.

Κατανοώ βέβαια πως το σύμπαν του Elfquest είναι τεράστιο και μια σχετικά απλή ιστορία, μια σχετικά απλοποιημένη διήγηση, θα χρησίμευε σαν "σημείο εισαγωγής" σε νέους αναγνώστες που πιθανά θα ένιωθαν βαριά μια πιο περίπλοκη ιστορία ενός comic με τόσο μεγάλο παρελθόν και τόσο πολλούς χαρακτήρες.

Από την άλλη όμως, το προπέρσινο SEARCHER AND THE SWORD είχε πιο περίπλοκη ιστορία, πιο λεπτομερή διήγηση, και ένιωσα πως η ιστορία είχε ολοκληρωθεί με το ρυθμό που έπρεπε. Στο DISCOVERY όμως, το τέλος φάνηκε λίγο αντικλιμακτικό.

Αλλά υπάρχει και το σχέδιο! Το σχέδιο της Wendy είναι απίστευτο. Μια πανδαισία από χρώματα, σχήματα, textures, oνειρεμένα τοπία και πανέμορφα σχεδιασμένους χαρακτήρες. Κάθε λεπτομέρεια είναι προσεγμένη, κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του σωματότυπο, το δικό του πρόσωπο και τις δικές του εκφράσεις σε κάθε panel! Oπτική μαγεία, πραγματικά! Ο χρωματισμός που έκανε η W.Pini στο Photoshop, είναι η απόδειξη του πόσο τεράστιο εργαλείο γίνεται ένα πρόγραμμα στα χέρια ενός αληθινού ταλέντου. Είναι ένα feast for sore eyes που λεει και η Αγγλική έκφραση και μετά από μια περίοδο σχετικής κούρασης η Pini φαίνεται να έχει επανέλθει στο παλιό της υψηλό επίπεδο που χαρακτήριζε σχεδόν κάθε δική της δουλειά στο ELFQUEST. Το DISCOVERY είναι ομορφότερο ακόμα και από το προπέρσινο graphic novel της ELFQUEST: THE SEARCHER AND THE SWORD.

Παρά τα προβληματάκια της πάντως η ιστορία ήταν απόλυτα μέσα στο κλίμα του παλιού, καλού, μαγευτικού Elfquest. Σε συνδυασμό μάλιστα με το υπέροχο artwork τη θεωρώ από τις πολύ καλές μίνι σειρές της τελευταίας χρονιάς. Είναι εξαιρετικά ευχάριστο που επιτέλους η σειρά συνεχίζεται, με το δίδυμο των Pinis στα φόρτε τους, ειδικά στο σχέδιο, αλλά και μετην υποστήριξη της DC Comics.

Τόσο το σκληρό εξώφυλλο, το γυαλιστερό χαρτί όσο και η αναπαραγωγή των χρωμάτων και του σχεδίου - κάτι όχι εύκολο όπως είπε και η ίδια ζωγράφος - δείχνουν πολύ υψηλά standards παραγωγής και πως η DC τιμά τη συμφωνία που έκανε με τη WaRP Graphics πριν τρία χρόνια. Από ότι είδα στην ιστοσελίδα του ELFQUEST κάμποσες νέες σειρές ετοιμάζονται με τη Wendy και τον Richard Pini πάλι στο τιμόνι του πνευματικού του παιδιού. Το ELFQUEST σίγουρα ξαναζεί!

Shade and sweet water to you!





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi