Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


12-09-06
NAOKI URASAWA'S MONSTER #1

του Κώστα Δημόπουλου

Writer-Artist: Naoki Urasawa

Viz Media

Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι λίγο άβολα κάνοντας review σε manga. Βλέπετε, οι γνώσεις μου (αλλά και η γενικότερη επαφή μου με το είδος) είναι σαφώς περιορισμένες. Αυτό βέβαια ίσως και να μη σημαίνει και κάτι, άλλωστε κάποιος προκείμενου να διαβάσει Marques δε χρειάζεται απαραίτητα να έχει μελετήσει και τα άπαντα του «Μαγικού Ρεαλισμού» πρώτα, απλά το αναφέρω προς αποφυγή παρεξηγήσεων (τι ευθυνόφοβος Θεέ μου ...).

Το επικό λοιπόν αυτό έργο των 18 τόμων, που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιαπωνία πριν από μια δεκαετία περίπου, άρχισε να εκδίδεται επιτέλους στην ολότητα του και στα αγγλικά από την Viz, κρατώντας -όπως και θα έπρεπε άλλωστε- το αυθεντικό manga format ανάγνωσης από τα δεξιά προς τα αριστερά. Οι πρώτοι πέντε τόμοι μάλιστα, ήδη κυκλοφορούν (και στη χώρα μας).

Η ιστορία του MONSTER ξεκινάει το 1986 στο Dusseldorf της Γερμανίας, όπου ένας νεαρός και πολυ ταλαντούχος χειρούργος, σοκαρισμένος από τον αμοραλισμό των συναδέλφων του και απηυδισμένος από την κατάντια ενός ιατρικού συστήματος που δείχνει να σχεδιάστηκε με σκοπό να εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους έχοντες (τώρα τι μου θυμίζει έμενα αυτό;), παίρνει την απόφαση να πράξει για πρώτη φόρα στην καριέρα του αυτό που του επιτάσσει η ιατρική του συνείδηση έναντι αυτού που του υπαγορεύει ο εργοδότης του.

Έτσι, όταν ένα μικρό αγόρι, μετανάστης από την τότε Ανατολική Γερμανία εισάγεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση με μια σφαίρα σφηνωμένη στο κεφάλι, ο Dr. Kenzo Tenma παίρνει την απόφαση να το βοηθήσει, αφήνοντας στους συναδέλφους του την ευθύνη της περίθαλψης του άρτι αφιχθέντος δημάρχου της πόλης, πάρα τις περί του αντιθέτου οδηγίες που του δόθηκαν! Ένα ηθικό δίλημμα, που δείχνει φυσικά να απαντήθηκε ορθά, πάρα το διαφαινόμενα «υψηλό κόστος» της συνέχειας... ή μήπως όχι;

Το σενάριο του Urasawa είναι συγκλονιστικό! Ένα crime noir story με σαφείς πολιτικές όσο και κοινωνικές προσεγγίσεις που καθώς ξετυλίγεται, μεταλλάσσεται σε κάτι... αρκετά διαφορετικό. Το σχέδιο δε, που έμενα τουλάχιστον με παρέπεμψε στην ευρωπαϊκή σχολή, ιδίως σε επίπεδο δευτερευόντων χαρακτηριστικών, όπως backgrounds κλπ., είναι τόσο καλό, που σίγουρα θα αποτελέσει ένα επιπλέον δέλεαρ για ανθρώπους που -όπως κι εγώ- «φοβόντουσαν» μέχρι τώρα τα manga.

Σίγουρα οι 18 τόμοι του τεράστιου αυτού έργου θα αποθαρρύνουν τον πολύ κόσμο από το να δώσει μια αναγνωστική ευκαιρία στο MONSTER, από όσο μπορώ να κρίνω όμως, μάλλον αυτοί θα βγουν τελικά χαμένοι.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi