Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


12-09-06
JUSTICE LEAGUE OF AMERICA #1

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writer: Brad Meltzer

Penciller: Ed Benes

Inker: Sandra Hope

Letterer: Rob Leigh

Colorist: Alex Sinclair

Editor: Eddie Berganza

DC Comics

Για κάθε απογοητευμένο Marvel fan, η DC αποτελεί αυτή την περίοδο σανίδα σωτηρίας. Κι αυτό γιατί είναι η μοναδική εταιρία που δείχνει θέληση να εκδόσει πραγματικά προσεγμένενα υπερηρωικά comics. Ορισμένοι -μέχρι πρότινος- βαλτωμένοι τίτλοι όπως BATMAN, DETECTIVE COMICS και WONDER WOMAN, σήμερα είναι τουλάχιστον ενδιαφέροντες, το ALL STAR SUPERMAN αφήνει με κάθε τεύχος του ολοένα και καλύτερες εντυπώσεις (δυστυχώς δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για το ALL STAR BATMAN & ROBIN), ενώ δεν έχω καταφέρει ακόμη να διαβάσω ROBIN, MANHUNTER και BIRDS OF PREY, τίτλους για τους οποίους επίσης ακούω καλά λόγια.

Θα ήταν λοιπόν πολύ μεγάλη έκπληξη για μένα, αν το καινούριο #1 της Justice League of America δεν ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακό. Είναι αλήθεια βέβαια πως σχεδόν ήξερα ότι είχα να περιμένω πολλά, μια και αφενός ο Meltzer είχε καταθέσει τα συγγραφικά του "διαπιστευτήρια" με το εκπληκτικό IDENTITY CRISIS, αφετέρου με το νοσταλγικό #0, έπαιρνες μια πολύ καλή πρόγευση, του τι πρόκειται να επακολουθήσει: Ρεαλισμός στην επικοινωνία των ηρώων, τα απαραίτητα silver age sensibilities για να "γαργαλίσουμε" λίγο τα εγκεφαλικά κύτταρα των παλαιότερων, και ένα σαφές μήνυμα: Οι Superman, Batman και Wonder Woman ήταν εκείνοι που το διέλυσαν, οι τρεις τους θα είναι εκείνοι που θα το ξεκινήσουν ξανά.

Ως αντιπροσωπευτικός Marvel Fan, ομολογώ ότι δεν έχω κάτσει ποτέ να διαβάσω ολόκληρες περιόδους από την πλούσια ιστορία της ομάδας, καθώς και ότι το run του Grant Morrison δεν με εντυπωσίασε. Μάλλον θα φταίει το γεγονός ότι ποτέ δεν ήμουν υπέρ των αρχετυπικών ομάδων. Προτιμώ teams, όπου οι "ηγέτες", μπλέκονται με τους δευτεροκλασάτους και μέχρι πρότινος υποτιμημένους ήρωες, και όλοι μαζί καταφέρνουν τελικά να γράψουν ιστορία ως ομάδα. Και κάτι τέτοιο έχω αρχίσει να οσφρίζομαι ότι θα γίνει εδώ πέρα.

Βέβαια στο JUSTICE LEAGUE OF AMERICA #1, δεν έχουμε ομάδα (yet). Έχουμε όμως την "ιερή τριάδα" να βλέπει φωτογραφίες, να απορρίπτει και να διαλέγει μέλη, ενώ παράλληλα ένας ήρωας επιστρέφει από τους νεκρούς για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνέχεια (δεν αποκλείεται η ιστορία του να είναι και η πρώτη αποστολή της ομάδας), ενώ εμβόλιμα, παρακολουθούμε σκηνές με πρωταγωνιστές τους ήρωες που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τελικά τα μέλη της JLA (no spoiler this time).

Και ίσως θα έπρεπε σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι ένα ακόμη plus της DC αυτό τον καιρό, είναι πως τα καινούρια comics της, αποτελούν την επιτομή του new reader friendly. Διαβάζοντας ιστορίες της εταιρίας που εκτυλίσσονται στο DC Universe, αποκλείεται να μη μάθεις πράγματα για το πότε έγινε τι, καθώς και για το ποιος είναι ο ήρωας που βλέπεις έστω και σε ένα panel. Στο συγκεκριμένο τεύχος λοιπόν ο Meltzer καταφέρνει με μια ατάκα και από τους τρεις (βλ. ιερή τριάδα), να δώσει το στίγμα του κάθε "υποψήφιου" χαρακτήρα που μπορεί να συναντάς ή να προσέχεις για πρώτη φορά!

Το σχέδιο του Ed Benes αποτελεί την απόδειξη του ότι οι "κλώνοι" του Jim Lee γίνονται περισσότερο ολοκληρωμένοι σχεδιαστές από τον ίδιο (που λέει και ο Σακαρίδης). Ο Benes καταφέρνει εδώ με τα πλούσια backgrounds και τη δυναμική "κάμερα" του να αναδείξει τις αξίες του κλασσικά σχεδιασμένου υπερηρωικού comic, όπου ο ρεαλισμός αποδίδεται με την παλιά καλή συνταγή: αγνοώντας παντελώς το φωτορεαλισμό. Βέβαια -ας μη γελιόμαστε- το σχέδιο του Benes είναι 100% clean cut υπερηρωικό, γεγονός το οποίο ισχύει τόσο για τα μελάνια της Sandra Hope, όσο και για τα χρώματα του Alex Sinclair. Κι αν αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την αξία τους, απλά μην εκπλαγείτε αν όλοι οι ήρωες είναι σαπουνοπερικά όμορφοι και αλλάζοντας τους νοητά, μαλλιά και στολή, θα μπορούσαν να είναι ένας άντρας και μια γυναίκα.

Ακόμη βέβαια δεν ξέρω αν το στοίχημα έχει κερδιθεί κι αν αυτή η σειρά θα αξίζει τελικά τον χρόνο και τα χρήματά μας. Πέραν του ότι το JUSTICE LEAGUE OF AMERICA #1, ήταν ένα εξαιρετικό πρώτο τεύχος, δυστυχώς δεν υπήρχε μαγεία. (ή έστω δεν τη βρήκα εγώ) Λέτε να φταίει σε αυτό η περιβόητη ωρίμανση των ηρώων; Μέχρι να απαντήσετε στο ερώτημα, χαζέψτε το σχέδιο των Ed Benes, Mariah Benes & Alex Sinclair και κάντε τις προβλέψεις σας για το τελικό roster. (It's fanboy time! Οι υπόλοιποι παρακαλούνται να εκκενώσουν το χώρο).





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi