Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


12-03-05
APOCALYPSE NERD #1

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writer/Artist: Peter Bagge

Editor: Dave Land

Dark Horse

APOCALYPSE NERD; Καινούργιο comic από τον Peter Bagge; Sign me up, please!

Έτσι είχα ξεκινήσει στο Sledgehammer της 11ης Νοεμβρίου την περιήγηση μου στο PREVIEWS της Diamond που μόλις είχε κυκλοφορήσει. Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες, το APOCALYPSE NERD, το ολοκαίνουργιο comic του Peter Bagge βρίσκεται πλέον στα χέρια μου. Και είναι ακριβώς όπως το περίμενα.

Υπάρχουν ορισμένοι δημιουργοί των οποίων κάθε καινούργια δουλειά είναι και ένα event. Κάθε τεύχος του EIGHTBALL από τον Dan Clowes, κάθε νέο project του Alan Moore, κάθε φρέσκια ιδέα από το μυαλό του Grant Morrison, κάθε νέα απόπειρα του Warren Ellis να αναδομήσει το mainstream... και φυσικά κάθε νέο comic του Peter Bagge.

Ο Bagge, όπως είχα γράψει και στο Sledgehammer της προηγούμενης Πέμπτης, κατέκτησε τη δική του θέση στην ιστορία των αμερικάνικων comics με το απολαυστικό grunge-themed indie, HATE της Fantagraphics. Μέσα από τις σελίδες του, παρουσίασε ένα νέο στιλ χιούμορ που μπορεί να είναι ταυτόχρονα, ενστικτώδες και εγκεφαλικό, εφηβικό (με την κακή έννοια της λέξης) και ενήλικο (με την... καλή έννοια της λέξης). Έμεινε έτσι στη συνείδηση των αναγνωστών ως ο κορυφαίος comic book humorist της δεκαετίας του '90. Ο άνθρωπος που θα σε κάνει να γελάσεις ασχέτως με το ποια είναι τα γούστα σου και ποια είναι η προσωπική σου άποψη περί «αστείου». Fun for everyone.

Το APOCALYPSE NERD είναι αστείο. Ξεκαρδιστικά αστείο, για να είμαι ακριβής. Ξέχειλο από χιούμορ, που απορρέει είτε από τις κωμικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές του και τα μοναδικά inside jokes, αλλά συνάμα και από το Wolverton-ικό σχεδιαστικό στιλ του Bagge με τις exaggerated φιγούρες που μοιάζουν να βιώνουν τα συναισθήματα σε υπερθετικό βαθμό. The art of cartooning at its best.

Η βασική ιστορία του APOCALYPSE NERD, που δίνει το όνομα της και στο comic, πραγματεύεται το πως αντεπεξέρχονται δύο νεαροί αμερικανοί μια πυρηνική επίθεση από τους Βορειοκορεάτες. Μην πάει το μυαλό σας στο κακό. Οι πολιτικές προεκτάσεις στο σενάριο του Bagge είναι ανύπαρκτες. Δεν πρόκειται να βρείτε ένα διδακτικό comic που μιλάει -έστω και με χιουμοριστικό τρόπο- για το ενδεχόμενο της πυρηνικής καταστροφής ή τα επακόλουθα του Nine-Eleven. Ο Bagge είναι πολύ πάνω από όλα αυτά και προτιμά να τα αφήνει σε ημί-ταλαντούχους «επαναστάτες» σαν τον Ted Rall. Ο Bagge θα ασχοληθεί με το προσωπικό «δράμα» δύο νέων που είναι παγιδευμένοι σε ένα καταφύγιο στα βουνά, καθώς δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Seattle που καταστράφηκε ολοσχερώς από τη βόμβα. Το ξέρω πως δεν ακούγεται ιδιαίτερα αστείο αλλά πιστέψτε με...

Το "Apocalypse Nerd" είναι σχεδιασμένο στο γνωστό στιλ που καθιέρωσε ο Bagge στο HATE, κάτι που λειτουργεί θαυμάσια καθώς οι δύο πρωταγωνιστές δεν διαφέρουν και πολύ από τον Buddy Bradley και την παρέα του. Στη δεύτερη ιστορία όμως, το πανέξυπνο "The Odd Couple Go To Paris", ο Bagge επαναφέρει το στιλ που είχαν κάποιες από τις ιστορίες του στο παλιό του comic, NEAT STUFF, με το έντονο cross-hatching, τις μικρές τελίτσες στη θέση των ματιών, τα πολύ πιο βαριά backgrounds, και την σχεδόν ολοκληρωτική απαλοιφή του exaggeration. Και αυτή η επιλογή είναι απολύτως λειτουργική καθώς το πολύ πιο intimate χιούμορ της ιστορίας δικαιολογεί το πιο συγκρατημένο σχεδιαστικό στιλ.

Το APOCALYPSE NERD, δεν είναι HATE. Δεν φτάνει σε καμία περίπτωση το επίπεδο του closure που απέπνεε το, σαφώς πιο προσωπικό comic του Bagge. Είναι όμως ένα από τα καλύτερα χιουμοριστικά comics που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Και αυτό είναι αρκετό.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi