Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


22-03-05
LEGEND #1 (OF 4)

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writer: Howard Chaykin

Artist: Russ Heath

Colorist: Wildstorm FX

Letterer: Rob Leigh

Editor: Alex Sinclair

DC Comics (Wildstorm)

Προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα.

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό σκεπτόμενος τη μισή ώρα (περίπου) που πέρασα διαβάζοντας το LEGEND #1. Ένα comic που ενώ είχε όλες τις -θεωρητικές- προϋποθέσεις να είναι ένα από τα αριστουργήματα της χρονιάς -και αν κάποιος διαβάσει το review του Don McPherson στο Fourth Rail, θα πιστέψει πως είναι- κατέληξε τελικά να μοιάζει περισσότερο με αποτυχημένη προσπάθεια ερασιτεχνών δημιουργών που παίρνουν εύσημα για τις καλές τους προθέσεις αλλά μένουν μετεξεταστέοι, με βάση το αποτέλεσμα.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι το ελαφρώς άτσαλο σενάριο του Chaykin. Ο άλλοτε αλάνθαστος δημιουργός έχει καταντήσει τα τελευταία χρόνια να απογοητεύει οικτρά τους φανατικούς οπαδούς του -αλλά και τους casual αναγνώστες εξίσου- με τον ελαφρώς μπλαζέ τρόπο που δείχνει να αντιμετωπίζει τα σενάρια του. Οι χαρακτήρες αλλάζουν προσωπικότητα σχεδόν σε κάθε σελίδα, ενώ ο ρυθμός του script είναι από εκνευριστικά ασυντόνιστος έως ανύπαρκτος.

Πρόβλημα δεύτερο, το μετριότατο artwork και το κάκιστο storytelling του -θρυλικού βετεράνου που πλέον βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι της καλλιτεχνικής εξαθλίωσης- Russ Heath. Εκτός από το ότι η «γραμμή» του δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση, κάτι που είναι λογικό αν σκεφτούμε την ηλικία του, ο Heath μοιάζει να έχει ξεχάσει και όλα τα «βασικά» του storytelling, με αποτέλεσμα το comic να έχει περισσότερα λάθη σε pacing και layouts από Image comic των early 90's (φυσικά υπερβάλλω, αλλά believe me, it's not far off). Σε αρκετά σημεία, το LEGEND #1 μοιάζει σαν να του λείπουν κάποια panels που θα ήταν απαραίτητα για να αποκατασταθεί η -προκλητικά απούσα εδώ- νοηματική και αισθητική συνοχή που πρέπει να έχει ένα mainstream comic.

Στην πραγματικότητα όμως, το μεγάλο πρόβλημα του LEGEND #1 βρίσκεται στο subject matter του. Το comic είναι βασισμένο στο κλασικό μυθιστόρημα του Philip Wylie, GLADIATOR, το οποίο υποτίθεται πως ήταν η βάση για τη δημιουργία του concept του Superman. Προσωπικά δεν έχω διαβάσει το μυθιστόρημα του Wylie, έτσι δεν μπορώ να κρίνω το επίπεδο της επιτυχίας του LEGEND ως adaptation. Έχω διαβάσει όμως πολλά τεύχη Superman και -πολύ απλά- το LEGEND είναι ακριβώς αυτό. ’λλο ένα τεύχος Superman. Οι ομοιότητες ανάμεσα στο μύθο του Wylie (ή του Chaykin - είπαμε, δεν έχω διαβάσει το GLADIATOR) είναι τόσες πολλές και ορισμένες από αυτές τόσο προφανείς που καθιστούν το comic απολύτως περιττό για οποιονδήποτε διαβάζει comics περισσότερο από... μια εβδομάδα!

Το LEGEND #1 θα μπορούσε να είναι και ένα ELSEWORLDS με πρωταγωνιστή τον Superman. Μάλιστα -πιστέψτε με- αν ήταν ακριβώς αυτό, θα το αντιμετώπιζα, κατά πάσα πιθανότητα, με πολύ μεγαλύτερη επιείκεια. Με δεδομένο όμως, ότι το συγκεκριμένο comic προωθείται ως ένα από τα λεγόμενα «ποιοτικά» ή «ενήλικα» superhero stories της χρονιάς και σύμφωνα με το βαρύ όνομα που κουβαλούν οι συντελεστές του, πρέπει και εγώ να προσαρμόσω το επίπεδο της αυστηρότητας μου αναλόγως.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi