Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


12-04-05
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Συγγραφέας: Neil Gaiman

Mετάφραση: Νίνα Μπούρη

Εκδόσεις Οξύ

Μετά από τρία χρόνια ο Shadow πρόκειται να αποφυλακιστεί. Τα μόνα πράγματα που σκέφτεται είναι ότι θα βρεθεί ξανά στην αγκαλιά της γυναίκας του και ότι δεν πρόκειται να μπλέξει. Ποτέ ξανά. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια. Λίγο πριν βγει από τη φυλακή μαθαίνει ότι η γυναίκα του και ο καλύτερός του φίλος, σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει σπίτι για την κηδεία, ο Shadow γνωρίζει ένα μυστηριώδη τύπο που αποκαλεί τον εαυτό του Mr. Wednesday. Ο τελευταίος θα του προτείνει δουλειά. Έτσι κι αλλιώς τα όνειρα του Shadow για ένα νέο ξεκίνημα έχουν ήδη γκρεμιστεί. Μην έχοντας λοιπόν τίποτα άλλο να χάσει, δέχεται την πρόταση του άντρα.

Πόσο πιο τρομακτική μπορεί να είναι η ζωή κοντά σε αυτόν τον άντρα σε σχέση με την κόλαση που έζησε ο Shadow στη φυλακή; Με τα ανθρώπινα δεδομένα, καθόλου. Ο Wednesday όμως καθώς και ο κόσμος στον οποίο κινούνται δεν έχουν και μεγάλη σχέση με αυτό που αποκαλούμε πραγματικότητα. Μία επικών διαστάσεων περιπέτεια ξεκινάει και τρόπαιο σε αυτόν τον ανίερο πόλεμο θα είναι η ίδια η «ψυχή» της Αμερικής.

"Οταν πεθαίνει η πίστη σ' ένα θεό,
πεθαίνει κι ο ίδιος ο θεός".

«Να δεις που κάτι μου θυμίζει αυτό, κάπου το έχω διαβάσει» σκέφτηκα. Και πολύ γρήγορα το βρήκα: Ήταν το νόημα -δεν θυμάμαι αν και η ίδια η φράση ήταν γραμμένη αυτολεξεί- που έβγαινε από το βιβλίο του Tom Robins «Το άρωμα του ονείρου».

Να ξεκαθαρίσω εδώ πως οι αναφορές σε άλλα έργα δεν με ενοχλούν. Αρκεί ο συγγραφέας να έχει να πει κάτι δικό του, δανειζόμενος κάτι ξένο. Και φυσικά αυτό το κάτι που θα έχει να πει, να έχει την ικανότητα να με συνεπάρει, να αναγκάζομαι να κλείσω το βιβλίο μόνο όταν πλέον θα πονάνε τα μάτια μου.

Αυτό όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέβη, παρότι το μυθιστόρημα του Gaiman είχε ουκ ολίγα να διηγηθεί: πρωτότυπες ιδέες που αναπτυσσόταν με εξίσου πρωτότυπο τρόπο, αλληγορίες που βάζουν το μυαλό σου σε παραγωγική διαδικασία, εικόνες συναρπαστικές...

Για κάποιο λόγο όμως οι χαρακτήρες και ιδιαίτερα ο πρωταγωνιστής Shadow, δεν κατάφεραν να με κερδίσουν. Ιδιαίτερα ο τελευταίος μετέφερε από σελίδα, σε σελίδα τη σχεδόν παντελή απουσία συναισθημάτων του, ενώ ανά στιγμές είχε κάποιες αναλαμπές που πήγαζαν από φόβους ή ένστικτα. Μέχρι εκεί όμως. Τελείωσα το βιβλίο και αναρωτήθηκα αν έχω διαβάσει άλλοτε μυθιστόρημα με τόσο άχρωμο πρωταγωνιστικό ήρωα...

Κι ύστερα, όταν σκέφτηκα ότι Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ του Neil Gaiman είναι το πιο πολυβραβευμένο βιβλίο στην ιστορία της λογοτεχνίας του φανταστικού, αναρωτήθηκα γιατί τελικά έγινε όλος αυτός ο σαματάς. Είναι καλό βιβλίο, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Και ενδεχομένως κάποιος άλλος να σας πει ότι ο χαρακτήρας του Shadow είναι γαμάτος. Το θέμα πάντως είναι ότι προτιμώ τον Neil Gaiman ως συγγραφέα comics παρά ως λογοτεχνικό συγγραφέα. Εκτός κι αν μετά από τόσα comics έχω χάσει την ικανότητα να εκτιμώ ως αναγνώστης ένα καλό βιβλίο.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi