Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


19-04-05
OTHERWORLD #1

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writer/Artist: Phil Jimenez

Inker: Andy Lanning

Colorist: Jeromy Cox

Letterer: Nick Napolitano

Editor: Will Dennis

DC Comics (Vertigo)

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από ένα τεχνικά άρτιο comic, που όμως είτε στερείται προσωπικότητας ή αισθάνεσαι πως δεν έχει κάτι να σου πει γιατί πολύ απλά δεν απευθύνεται σε σένα. Το OTHERWORLD #1 είναι ένα comic που ταιριάζει -κυρίως- στην δεύτερη κατηγορία.

Σίγουρα είναι άψογο από σχεδιαστική άποψη, με τα λεπτομερή και πυκνά μολύβια του Jimenez να είναι κάτι σαν «George Perez, the non-marvel way», τα υπέροχα ραφιναρισμένα μελάνια του Andy Lanning να δίνουν ένα αιθέριο sense στο όλο setting και τα έξοχα -και όχι extreme- χρώματα του Jeromy Cox να κλείνουν ιδανικά το «πακέτο».

Όχι πως υπάρχουν και τίποτε -τεχνικά- εγκλήματα από σεναριακής απόψεως. Το script του Jimenez είναι σφιχτό, με καλό ρυθμό και αρκετά ικανοποιητικό character interaction.

Παρ' όλα αυτά, όμως, το comic αναδύει μια άσχημη αίσθηση επανάληψης, κάτι σαν «όλα αυτά τα έχω ξαναδεί και μπορεί να με εντυπωσίαζαν αφάνταστα αν ήμουν 18 ετών».

Η Siobhan Moynihan είναι μια νεαρή φοιτήτρια που κατοικεί στο Los Angeles και που αποτελεί μαζί με τους φίλους (και τους εραστές της) μια τυπική καλιφορνέζικη παρέα (όπου «τυπική», βλέπε «Beverly Hills meets Gossip»). Μια παρέα, στην οποία δεν υπάρχει ούτε ένας χαρακτήρας που να είναι ιδιαίτερα συμπαθής (κάτι που παρατήρησε και ο Don McPherson στο Fourth Rail). Η ίδια η Siobhan είναι ένα ψωνισμένο, new age τυπάκι που τα έχει με έναν πλούσιο και ελαφρώς μαλάκα γκόμενο τον οποίο απατά με έναν λιγότερο πλούσιο, απείρως πιο cool, αλλά εξίσου μαλάκα γκόμενο. Οι φίλες της Siobhan είναι αυτό που, με εντελώς un-PC τρόπο, θα χαρακτήριζα «ψώλες» ενώ οι περισσότεροι από τους άντρες του comic μοιάζουν να βιώνουν μια αρρωστημένη υπολανθάνουσα gay διπλή ζωή (maybe I'm reading too much into this...).

Εκτός όμως από τους γκόμενους, την παρέα της και την μπάντα της (ναι, υπάρχει και ροκ μπάντα!), η Siobhan ασχολείται και με διάφορες ανατολίτικες θρησκείες και ιδεολογίες, οι οποίες θα την φέρουν πιο κοντά σε έναν άλλον κόσμο που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι (ή από εφιάλτη - τα πράγματα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα).

Διαβάζοντας το OTHERWORLD #1 συνειδητοποίησα, με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, ποιο είναι το στοιχείο στο γράψιμο του Jimenez που με ενοχλεί τόσο πολύ. Αυτό ακριβώς που με είχε κάνει να παρατήσω, αγανακτισμένος, στη μέση το run του στο WONDER WOMAN. Το γράψιμο του παραείναι προσωπικό!

Διαβάζοντας ένα comic του Jimenez αισθάνεσαι πως η οπτική του είναι περιορισμένη στους κύκλους τους οποίους κινείται ο ίδιος, η αισθητική των ηρώων του είναι αυτή που εκφράζει τον ίδιο, και οι αντιδράσεις τους είναι παρόμοιες με αυτές που θα είχε ο ίδιος. Ασφαλώς, ένας από τους χρυσούς κανόνες της συγγραφής σεναρίων είναι το «write what you know», αλλά όταν το «what you know» είναι τόσο συγκεκριμένο και μικροκοσμικά εγκλωβισμένο, το αποτέλεσμα αφορά μόνο όσους σκέφτονται ακριβώς σαν εσένα.

Με λίγα λόγια, το OTHERWORLD #1 είναι ένα comic (καλο)φτιαγμένο από τον Phil Jimenez, για τον ίδιο τον Phil Jimenez και για 5-6 φίλους του που κινούνται στους ίδιους χώρους και έχουν τις ίδιες παραστάσεις. Σίγουρα πάντως δεν είναι ένα comic για μένα.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi