Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


26-09-06
PHONOGRAM #1

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Kieron Gillen

Artist: Jamie McKelvie

Image Comics

Το συγκεκριμένο comic, έχει καταφέρει να αποσπάσει θετικότατες κριτικές, μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ημερομηνία έκδοσης του. Όχι μόνο αυτό, αλλά από ότι δείχνουν τα πράγματα, έχει αρχίσει να δημιουργείται και ένα μικρό cult-following πίσω του, από πολλούς ανθρώπους που το έχουν διαβάσει. Όλα καλά λοιπόν.

Ε, τότε μπορεί κανείς να μου πει, από αυτούς που το διάβασαν και ενθουσιάστηκαν, τι στα κομμάτια του βρήκαν; Ή το δικό μου κριτήριο είναι τόσο υποανάπτυκτο και το γούστο μου μάλλον αμφιλεγόμενο, για να μην μπορώ να εκτιμήσω τις -όποιες- αρετές του; (για το αμφιλεγόμενο γούστο πάω πάσο, ούτε εγώ βγάζω άκρη με τον εαυτό μου πολλές φορές, "γιατί να μου αρέσει το BATTLE POPE;" για παράδειγμα)

Όχι, εξηγήστε μου εσείς -αν μπορείτε- πως μπορεί να θεωρείται πολύ καλό ένα comic, όταν η απουσία προσωπικότητας στο σενάριό του είναι ολοφάνερη. Ή, ακόμα καλύτερα, όταν η επιρροή ξεπερνάει το θεμιτό όριο και γίνεται αντιγραφή. Την ιστορία θα μπορούσαν κάλλιστα να την είχαν ξεπετάξει ένα βροχερό απόγευμα (σαν αυτό που γραφώ αυτές τις γραμμές, καλή ώρα), χωρίς καθόλου σκέψη ο Warren Ellis, παρεούλα με τον Grant Morrison, έχοντας ως πρώτη ύλη τον John Constantine. Ο πρωταγωνιστής, ο David Kohl, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα που έχει ορίσει ο Ellis για τους χαρακτήρες του: είναι ένας english bastard, με πολύ cool στυλάκι και ατάκες που θα ήθελαν να σκοτώνουν, αλλά δεν καταφέρνουν ούτε καν να γρατζουνίσουν. Είναι επίσης και ένας phonomancer, δηλαδή ένας μάγος που χρησιμοποιεί την μουσική, με μαγικό τρόπο. Ή αυτό κατάλαβα τουλάχιστον. Τέλος πάντων, αυτές τις ικανότητές του, τις χρησιμοποιεί για να πετύχει το αυτονόητο για έναν τόσο, μα τόσο cool τύπο: To get laid. Ένας φαλλοκράτης λοιπόν, που αποφασίζει να πάει σε μια φεμινιστική συναυλία, με στόχο "να βάλει καλάθι" και τελικά μπλέκει σε μια μάχη με μια μετενσαρκωμένη Θεά. Όλα αυτά τα παραπάνω, δοσμένα με ένα δήθεν στυλ, μέσα από ασάφειες που θυμίζουν τους δυο μεγάλους άγγλους writers, που ανέφερα πιο πάνω, χωρίς όμως φυσικά το ίδιο επίπεδο ποιότητας ή έμπνευσης.

Ο συνεχής καταιγισμός από pop-culture αναφορές στην λεγόμενη Brit-pop σκηνή, είναι τέτοιος, που ο συγγραφέας έβαλε στο τέλος του comic ένα glossary, ώστε να μπορούν οι αμύητοι να καταλάβουν, έστω και retrospectively, τα όσα αναφέρονται στην ιστορία. Σημάδι που δείχνει ξεκάθαρα ότι το γράψιμο είναι ελαφρώς αυνανιστικό, με έναν ακήρυχτο διαγωνισμό, για το πόσες περιττές πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν στις σελίδες. Τόσες, που νομίζω ότι ο Gillen το έγραψε πρωτίστως για τον εαυτό του και για όσους έχουν τα ίδια μουσικά γούστα με αυτόν, ώστε να χαίρονται όλοι μαζί! Από τη στιγμή δε, που τα γούστα μου στην βρετανική μουσική σκηνή, εκείνης της περιόδου, έχουν ως κύριο άξονα τους Skyclad και τους Paradise Lost, μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν με αφορούν καθόλου.

Χωρίς προσωπικότητα, ένας αχταρμάς όσων περισσοτέρων στοιχείων μπορούν να μπουν σε μια ιστορία, άποψη που το θέλει να είναι εξυπνότερο από ότι είναι στην πραγματικότητα, με ένα σχέδιο με καθαρή γραμμή και "τεμπέλικα" backgrounds . Μέσα σε 34 λέξεις κατάφερα να περιγράψω την γνώμη μου για το PHONOGRAM #1. Σας προκαλώ, αν σας άρεσε, να μου εξηγήσετε το γιατί. Πιθανόν να μην καταφέρετε να με πείσετε, αλλά θα ήθελα να ακούσω επιχειρήματα!

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi