Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


26-09-06
AMERICAN SPLENDOR #1

του Κώστα Δημόπουλου

Writer: Harvey Pekar

Artists: Dean Haspiel, Ty Templeton, Hilary Barta, Greg Budgett, Gary Dumm

DC Comics (Vertigo)

O Harvey Pekar ήταν ένας από τους πρώτους συγγραφείς που βαθύτατα πληγμένος από την ανία της καθημερινότητας που βίωνε ως υπάλληλος αρχείου ενός μικρού νοσοκομείου του Cleveland, θεώρησε τη ζωή του ιδανικό υλικό για εικονογραφημένη αφήγηση. Το AMERICAN SPLENDOR πρωτοεκδόθηκε το 1976, σε σχέδιο του προσωπικού φίλου του Pekar (και πρωτοπόρου της εποχής) Robert Crumb, ενώ συνεχίστηκε να εκδίδεται ανά διαστήματα μέχρι και τις μέρες μας, με τη συμμέτοχη διαφόρων σημαντικών καλλιτεχνών όπως οι Chester Brown, Drew Friedman, Val Mayerik, Joe Sacco, αλλα ενός συγγραφέα και μάλιστα του Alan Moore!

Έτσι φτάνουμε σε αυτή την «εορταστική» έκδοση της Vertigo (αν και κατά τη γνώμη μου, μια τέτοια κυκλοφορία θα ταίριαζε περισσότερο στο εταιρικό προφίλ του άλλου, εδώ και καιρό ξεχασμένου imprint της DC, Paradox Press) για την επέτειο των 30 χρόνων από την πρώτη απόπειρα του συγγραφέα στο χώρο της 9ης τέχνης. Για το σκοπό αυτό ο Pekar ζήτησε τη βοήθεια (όπως πάντα άλλωστε) πέντε εξαιρετικά ταλαντούχων φίλων του, με αποτέλεσμα τις τέσσερις αυτές μικρές ιστορίες, τα τέσσερα αυτά μικρά αποσπάσματα μιας ολόκληρης ζωής, που απαρτίζουν το περιεχόμενο του πρώτου εκ των τεσσάρων συνολικά τευχών του συγκεκριμένου, νέου mini-series.

Η πρώτη ιστορία ξεκινάει από εκεί που μας άφησε το προηγηθέν, καταπληκτικό, THE QUITTER. Βλέπουμε λοιπόν την πορεία των γονέων του Harvey και τη μάχη που έχασαν και οι δύο τους από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, με τον ίδιο τον Pekar να κλείνει την αφήγηση του συμπεραίνοντας απογοητευμένος ότι «απλά δεν είναι γραφτό για κάποιους ανθρώπους να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή, όσο μικρή κι αν είναι αυτή». Το σχεδόν φωτορεαλιστικό σχέδιο του Ty Templeton (BIGG TIME) τίθεται φυσικά υπεράνω κάθε κριτικής για ακόμη μια φορά!

Στη δεύτερη μεγάλη ιστορία του παρόντος (The Day's Highlights), σχεδιασμένη από τον γνωστό μας πλέον (λόγω QUITTER) Dean Haspiel, ο τόνος της αφήγησης αλλάζει κι εμείς γινόμαστε μάρτυρες σε μια από τις πραγματικά σπάνιες στιγμές όπου ο ήρωας μας τελειώνει τη μέρα του έχοντας λύσει όλα τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκειά της. Το comic θα συμπληρώσουν δυο δισέλιδες χιουμοριστικές βινιέτες-σχόλια, σχεδιασμένες η μια από τον Hilary Barta, γνωστό κυρίως από τις δουλειές του για το MAD (το περιοδικό, όχι το κανάλι) και η άλλη από τους βετεράνους πια στον κόσμο του AMERICAN SPLENDOR, Greg Budgett & Gary Dumm.

Για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τον τρόπο γραφής και παρουσίασης της εκάστοτε ιστορίας του AMERICAN SPLENDOR, είναι πολύ πιθανό η έλλειψη ουσιαστικής κλιμάκωσης να ξενίσει τoν αναγνώστη, αφού οι ιστορίες που διηγείται ο πολύπαθος Harvey -ως στιγμιότυπα από τη ζωή του- δεν διέπονται από την κλασική αφηγηματική δομή (αρχής/μέσης/τέλους). Όμως, μετά την απαραίτητη δεύτερη ανάγνωση, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι θα αντιληφθούν ότι στα χέρια τους κρατούν κάτι περισσότερο από "άλλο ένα αυτοβιογραφικό comic". Aλλωστε όπως ο ίδιος ο συγγραφέας εξηγεί «ordinary life can be pretty complex stuff»!

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi