Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


03-10-06
SURROGATES TPB

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Robert Venditti

Illustrator and Colorist: Brett Weldele

Editor: Chris Staros

Top Shelf

Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, η επιτυχία του mini-series THE SURROGATES, μεταφράζεται στην έκδοση ολόκληρου του έργο, σε ένα, από τα πιο αγαπητά και προσφιλή, trade paperback (ή τόμο όπως λέμε εμείς οι "παλιοί").

Και τώρα, όσοι από εσάς ανήκετε στην κατηγορία των τυχερών ανθρώπων που έχουν καλή μνήμη, πιθανόν να θυμάστε ότι το ίδιο comic, το είχαμε παρουσιάσει -δια πληκτρολογίου του Γιάννη Αγαπίου- πριν από λίγους μόλις μήνες. Γιατί λοιπόν αυτό το δεύτερο review και σε τι ακριβώς εξυπηρετεί;

Μα φυσικά στην πολυφωνία, από την στιγμή που το δικό μου review μου δεν είναι και τόσο θετικό και στο γεγονός ότι έχω στα χέρια μου το trade της σειράς, με αρκετά καλούδια!

Αρχίζω από τα βασικά. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο μέλλον -το 2054 για την ακρίβεια- και η ανθρωπότητα έχει κάνει ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα, με την εφεύρεση των surrogates. Τι είναι τα surrogates; Glad you asked! Δεν είναι τίποτα άλλο από hi-tech robots, που δίνουν στον χρήστη την δυνατότητα να κάνει download την προσωπικότητά του, σε ένα από αυτά. Ο ίδιος ο χρήστης παραμένει στο σπίτι του, συνδεδεμένος στο τερματικό του, ενώ το surrogate του, είναι έξω και του μεταβιβάζει της πληροφορίες που λαμβάνει. Εννοείται πως οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στο robot, δεν επηρεάζει τον χρήστη του, αντίθετα με τις απολαύσεις τις οποίες και ζει στο μέγιστο. Τι γίνεται όμως όταν εμφανιστεί ένας άγνωστος, που "αποσύρει" δυο surrogates, με σκοπό να πράξει το ίδιο και σε άλλα; Γίνεται naturally στόχος της αστυνομίας και των δυο detective-πρωταγωνιστών, των Harvey Greer και Pete Ford, που θα επιχειρήσουν να τον ξεσκεπάσουν.

Ενδιαφέροντα δεν τα βρίσκετε όλα αυτά; Too bad it's (mostly) wasted potential!

Και εξηγούμαι.

Η βασική ιδέα του comic, αυτή των surrogates, είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Ο Venditti μας παρουσιάζει μια κοινωνία, τα μέλη της οποίας έχουν την δυνατότητα να ζήσουν όποια εμπειρία θέλουν, όσο επικίνδυνη και να είναι αυτή, χωρίς να διατρέχουν κανένα ουσιαστικό κίνδυνο. Ζωές δίχως όρια, χωρίς τον περιορισμό της σάρκας, ανέγγιχτες από τα σημάδια του χρόνου, την ίδια στιγμή όμως ψεύτικες και ρηχές. Η ουσιαστική επαφή έχει εκλείψει, αφού σχεδόν όλος ο πληθυσμός χρησιμοποιεί το surrogate του, για όλες τις εργασίες, ακόμα και για ένα βραδινό δείπνο με τον ή την σύντροφο του. Μια έξυπνη κριτική ματιά, στους κινδύνους που κρύβει η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας, αλλά και στην εμμονή των ανθρώπων με την εξωτερική τους εμφάνιση και το πώς αυτή επηρεάζει τις μεταξύ τους σχέσεις.

Το έδαφος που επιλέχτηκε για την εμφύτευση αυτών των sci-fi σπόρων, είναι ένα τυπικό cop story, τύπου "catch the bad guy". Η εξέλιξη τη πλοκής, ενώ γίνεται σωστά, δεν προσφέρει στην πραγματικότητα κάποια έξυπνα twists, ικανά να μου κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο. Συνεχίζει προβλέψιμα και έτσι καταλήγει. Pretty typical stuff, καλογραμμένα όμως, έχοντας ένα entertainment value, ίσο με ενός καλού χολιγουντιανού blockbuster. Σίγουρα θα μπορούσε να ήταν υψηλότερο, αν υπήρχε το θάρρος για κάτι πιο τολμηρό.

Τα supplements που υπάρχουν στο τέλος κάθε κεφαλαίου (βλέπε WATCHMEN), βοηθούν στη καλύτερη κατανόηση του κόσμου που έχει σχηματίσει στο μυαλό του ο συγγραφέας και ως τούτων, τα κρίνω επιτυχημένα.

O παράγοντας όμως, που καταδικάζει το comic, δεν είναι άλλος από το σχέδιο. Θυμίζει τις τεχνοτροπίες του Ashley Wood και του Ben Templesmith, χωρίς αυτό από μόνο του να είναι κακό. Έλα όμως που δεν πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο είναι ικανό να υπηρετήσει σωστά τη συγκεκριμένη ιστορία. Το μέλλον δεν πρέπει κατά ανάγκη να παρουσιάζει έντονες διαφορές σε σχέση με το παρόν, όχι όμως και να είναι και ίδιο! Η φαντασία πήγε περίπατο και το μόνο που έμεινε, είναι οι χαλαρές γραμμές και η χρωματική μονοτονία στις σελίδες. Αντε να υπάρχουν τρία χρώματα στις σελίδες -ή λέω πολλά-, μαζί με μεγάλο αριθμό αποχρώσεων τους. Αυτή η ενόχληση του ματιού κατέληξε σε κούραση και με καταδίκασε ως άμοιρο αναγνώστη σε καταναγκαστικά έργα, μέχρι να ολοκληρώσω το comic, για της ανάγκες του review. Η ζωή στο COMICDOM έχει και τα αρνητικά της, φίλοι μου.

Πάμε στα extras τώρα, τα οποία και είναι: όλα τα εξώφυλλα, character designs, παρουσίαση όλης της διαδικασίας της δημιουργίας μια σελίδας (from script to final page), την ψεύτικη ad campaign στα οπισθόφυλλα των original τευχών της σειράς, φυσικά μια deleted scene (script only) και τέλος (ουφ!) pin ups, από Becky Cloonan, Joseph Cross, Farel Dalrymple, Kieron Dwyer, Duncan Fegredo, Matt Kinot, Steve Lieber, Jim Mahfood, Greg Routh, Michael Sincave, Ben Templesmith και Jim Titus. Αυτά τα ολίγα...

Κρίμα για το THE SURROGATES, γιατί θα μπορούσε να μου αρέσει πολύ περισσότερο. Στα σημεία που το sci-fi στοιχείο παίρνει το πάνω χέρι, η ιστορία πετάει! Στο cop-story περπατάει λίγο νωχελικά. Παραμένει σίγουρα, ένα ενδιαφέρον comic, ασυνήθιστη επιλογή -για τα δεδομένα της Top Shelf- που δυστυχώς με κούρασε κυρίως λόγω σχεδίου. Πάντως, αναμφίβολα σας προτείνω να του ρίξετε μια ανάγνωση, αξίζει το κόπο. Και ίσως το artwork να είναι της δικής σας προτίμησης!

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi