Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


17-10-06
PRIDE OF BAGHDAD

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Brian K. Vaughan

Artist: Niko Henrichon

Letterer: Todd Klein

DC Comics (Vertigo)

Βρε πως την πάτησα έτσι!

Αυτό το graphic novel δεν το είχα παραγγείλει όταν το είχα δει στο PREVIEWS. Βασικά, το έφτυσα. Ας είναι καλά ο Παναγιώτης Κόνδρας του Relax, που μου το δάνεισε, λέγοντας μου τα καλύτερα λόγια για αυτό. Βλέπετε, όταν πήγα να το πάρω από το ράφι (για να ικανοποιήσω την περιέργεια μου), αυτό είχε εξαντληθεί. Ένα μεγάλο thanx από πλευράς μου, αφού χωρίς την συμβολή του Παναγιώτη, το review αυτό θα χανόταν στην ανυπαρξία!.

Αρχίζω να το διαβάζω λοιπόν, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, με ανοικτό μυαλό, προετοιμασμένος για ..όλα. Εκτιμώ το συγγραφικό ταλέντο του Vaughn, τον θεωρώ όμως άνισο και αναξιόπιστο, με ολισθήματα. Αλλού τα πάει πολύ καλά (EX MACHINA), ενώ αλλού τον βρίσκω τραγικά βαρετό (ULTIMATE X-MEN). Thankfully, το PRIDE OF BAGHDAD ανήκει στην κατηγορία των πολύ καλών έργων του και αν κρίνω από την υποδοχή που δέχτηκε στο εξωτερικό, ίσως και να είναι ένα από τα highlight της μέχρι τώρα καριέρας του. Για αυτό λοιπόν την πάτησα: έχασα την ευκαιρία να το βάλω στο ράφι μου, φρέσκο - φρέσκο, με το που βγήκε.

Αρκετά με τις εισαγωγές και τους φραμπαλάδες, ώρα να βγει το ψητό από το φούρνο. H ιστορία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που συνέβησαν τον Απρίλιο του 2003. Κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών της Βαγδάτης, τέσσερα λιοντάρια, το έσκασαν από τον ζωολογικό κήπο και περιπλανούνταν ανέμελα στους δρόμους της ρημαγμένης πόλης.

Από αυτό το γεγονός, πιάνεται ο Vaughn και στήνει τη ιστορία του. Δημιουργεί ένα γοητευτικό παραμύθι, Disney-κών διαστάσεων, προορισμένο για έφηβους και άνω, χωρίς επικάλυψη ζάχαρης και γλύκας. Αρχίζει δίνοντας στα τέσσερα ζώα (όπως και σε κάθε άλλο ζώο που εμφανίζεται), ανθρώπινη φωνή και ανθρώπινες αντιδράσεις. Ο Zill είναι εφησυχασμένος και συμβιβασμένος με την ζωή στην αιχμαλωσία, σε αντίθεση με την ιδεαλίστρια και αισιόδοξη Noor. Η ηλικιωμένη, μονόφθαλμη λιονταρίνα Safa, είναι η πιο κυνική και σκληρή με τους συντρόφους της, ενώ ο γιος της Noor, ο Ali όντας παιδάκι, φέρει την άγνοια και την αθωότητα. Το interaction μεταξύ αυτών των τεσσάρων, καλά διαμορφωμένων χαρακτήρων είναι το στοιχείο που δίνει ζωή στην ιστορία και που μου κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο. Μου έγιναν αμέσως αρεστοί, όχι κάτι συνηθισμένο για μένα, όταν πρόκειται για καινούριους χαρακτήρες που αναπτύσσονται μέσα στο περιορισμένο πεδίο μιας αυτοτελούς ιστορίας ( μιλώντας για comic πάντα).

Στη διάρκεια της περιπλάνησής τους, δεν συναντούν ανθρώπους, αλλά μόνο ζώα, σε ένα εντελώς ξένο και άγνωστο περιβάλλον, που προσπαθούν να το κατανοήσουν. Δεν θα είναι όλες οι γνωριμίες θετικές, κάποιες από αυτές θα αποτελέσουν απειλή, απαραίτητο συστατικό για να υπάρξει λίγη δράση στην ιστορία. Φαντάζεστε όλο το story να περιστρεφόταν γύρω από τις λεκτικές αψιμαχίες τεσσάρων λιονταριών, σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο; Bo-ring...

Η επιλογή της Βαγδάτης, εν καιρώ πολέμου, ως χώρος που θα εξελιχθούν τα γεγονότα, υπόσχεται ότι το comic θα έχει πολιτική χροιά. Αυτή πράγματι υπάρχει, αλλά μην περιμένετε ένα αντί-ιμπεριαλιστικό-κάτω-οι Αμερικάνοι μανιφέστο, ή κάτι βαθύτατα πολιτικοποιημένο. Η απαλή αυτή χροιά είναι παρούσα, για να δώσει λίγο βάθος στην ιστορία, με ένα πολύ mainstream τρόπο, που εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί. Το κυρίως θέμα της ιστορίας, είναι η ελευθερία και το αν αυτή αξίζει να αποκτηθεί με κόπο, ή αν απλώς προσφερθεί από τρίτους. Ένα πάντα επίκαιρο, timeless θέμα, που γαργαλάει εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων στο Ιράκ. Το πώς θα ερμηνεύσει ο καθείς τα όσα γράφει ο Vaughn, είναι θέμα προσωπικής άποψης, μιας και η ιστορία αφήνει το ενδεχόμενο ανοικτό. Η δική μου άποψη -αν σας ενδιαφέρει- είναι ότι τα λιοντάρια αντιπροσωπεύουν εδώ το λαό του Ιράκ, ενώ αμφότερες οι πλευρές είναι έρμαια των εξελίξεων. Ίσως να πέφτω και έξω, αλλά υπάρχει βάση σε αυτό που λέω, αν κρίνω από το γεγονός, ότι το καθένα από αυτά αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική -αντικρουόμενη με τις άλλες- άποψη και μια μοναδική οπτική γωνία.

Θα ήταν τραγικό λάθος μου και τεράστια παράλειψη, να μην αναφέρω την συμβολή του καλλιτέχνη Niko Henrichon. Καταφέρνει από μόνος του να ανεβάσει τη βαθμολογία κατά έναν ολόκληρο βαθμό, με το υπέροχο σχέδιο του. Η γραμμή του είναι απλή και χαλαρή, ενώ το storytelling του είναι απόλυτα ξεκάθαρο, δεν με μπέρδεψε ούτε μια στιγμή. Στα επιπλέον συν, είναι και οι απαλοί χρωματισμοί του, που καθιστούν το P.O.B, ένα έργο που το χαίρεσαι, κοιτάζοντας το και μόνο.

Στη φετινή, ήρεμη χρονιά -από πλευράς πολλών σημαντικών κυκλοφοριών (όχι, το CIVIL WAR ακόμα δεν έχει αποδείξει την αξία του)- έρχεται αυτό το graphic novel να ταράξει τα σχεδόν λιμνάζοντα νερά. Ο ανατρεπτικός παράγοντας της υψηλής τιμής του (hardcover you see, 19.99 ντόλαρς), ίσως να σας αποθαρρύνει από μια πιθανή αγορά και να περιμένετε την έκδοση του σε softcover. Μέχρι τότε, αν σας δοθεί η ευκαιρία να το διαβάσετε, μην την προσπεράσετε.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi