Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


24-10-06
OTHER SIDE #1 (of 5)

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Jason Aaron

Artist: Cameron Stewart

Colorist: Dave McCaig

Letterer: Pat Brosseau

Editor: Will Dennis

DC Comics (Vertigo)

Πώς τα πάτε με τις ταινίες, που έχουν θέμα τον πόλεμο του Vietnam - ξέρετε, αυτόν που όσα χρόνια πρόκειται να περάσουν, οι Αμερικάνοι δεν θα τον ξεχάσουν (κάνει και ρίμα); Εγώ πολύ καλά! Τις περισσότερες από αυτές (δεν κάθομαι να αναφέρω τις κυριότερες από αυτές, φαντάζομαι τις γνωρίζετε) τις έχω δει δυο και τρεις φορές την καθεμιά. Δεν ήταν λοιπόν δύσκολο για μένα, να αποφασίσω να πάρω το comic αυτό, από το ράφι όταν το είδα μπροστά μου (είχα ξεχάσει να το παραγγείλω - bad boy!).

Και ευτυχώς που το πήρα, γιατί θα έχανα ένα πραγματικά εντυπωσιακό comic από ένα πολλά υποσχόμενο, νέο στον χώρο συγγραφέα. Ο Jason Aaron είναι ξάδερφος (πρώτος ή δεύτερος, δεν το γνωρίζω) του Gustav Hasford, συγγραφέα του THE SHORT TIMERS (haven't read it, άρα δεν έχω και άποψη), βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η αριστουργηματική ταινία FULL METAL JACKET (τι θα πει ποιού;). Συμπέρασμα: ο μικρός ζήλεψε τον μεγάλο και αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του, καταθέτοντας την δική του άποψη για αυτόν τον πόλεμο.

Η ιστορία που έπλασε, επικεντρώνεται σε δυο χαρακτήρες. Ο Bill Everette (προσοχή στο e στο τέλος του επιθέτου, δεν είναι ο δημιουργός των Namor και Daredevil, I think...) είναι ο κλασσικός φυγόπονος, που όταν του έπιασε στα χέρια του το χαρτάκι, λέρωσε το σωβρακάκι του. Πηγαίνει με βαριά καρδιά να καταταγεί και όπως ορίζει η παράδοση, κατά την διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης, τα βλέπει όλα κωλυόμενα. Δεν του έφτανε ο ζόρικος εκπαιδευτής του, έχει και μερικά φαντάσματα στρατιωτών (όχι και στην καλύτερη κατάσταση, με μέλη να λείπουν και άλλα χαριτωμένα) να του κρατάνε παρέα, δημιουργώντας του αμφιβολίες για την νοητική του κατάσταση. Στην άλλη άκρη του κόσμου τώρα, ο Vo Binh Dai, πηγαίνει να υπηρετήσει πρόθυμος την πατρίδα του. Είναι σίγουρος ότι θα πεθάνει, η αίσθηση του καθήκοντος όμως απέναντι στην πατρίδα και την οικογένεια του, είναι η κινητήρια δύναμη του. Δεν λείπουν όμως και οι δικές του επαφές με επισκέπτες που δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή.

Πάνω σε αυτή την αντίθεση νοοτροπιών και αντιλήψεων χτίζει την μυθοπλασία του ο Aaron. Ο διάλογος του είναι κοφτερός, οι σκηνές τις εκπαίδευσης του Bill είναι απολαυστικές - μέσα στην απολαυστική υπερβολή τους - την διαφορά όμως την κάνει ο χαρακτήρας του Von. Δίνει άλλη διάσταση στην ιστορία, προσφέροντας ένα point of view, που όσο αφορά αυτό το κομμάτι της πολεμικής σύρραξης, δεν θυμάμαι να το έχω ξανασυναντήσει στο παρελθόν. Ο χαρακτήρας του δεν είναι καρικατούρα, έχει βάθος και σε σύγκριση με τον πιο "τυπικό" Bill, τραβάει την προσοχή αυτομάτως. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας του και είναι αναμφίβολα -αν και ασχέτως των προθέσεων του συγγραφέα- ο star.

Ο Cameron Stewart (SEVEN SOLDIERS: GUARDIAN, SEAGUY), δένει το ύφος του πολύ καλά με το σενάριο, προσφέροντας σε μερικά σημεία εμπνευσμένο storytelling, ενώ παράλληλα διατηρεί μια πιο καρτουνίστικη γραμμή, χωρίς να φτάνει σε υπερβολές. Όσο αφορά τα πρόσωπα τον νεκρών στρατιωτών που βλέπει ο Bill, καταφέρνει να γίνει από αηδιαστικός μέχρι πραγματικά ανατριχιαστικός.

Όταν στο ίδιο μπολάκι βάλεις horror και war comics και τα ανακατέψεις με το blender το αποτέλεσμα της μίξης είναι το THE OTHER SIDE. Ένας τίτλος που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας, παρόλα αυτά όμως, εγώ δεν εκδηλώνω πλήρως τον ενθουσιασμό μου -αναμένοντας την εξέλιξη του πονήματος- και του δίνω χωρίς καμία επιείκεια ένα...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi