Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


01-11-06
PASSIONELLA AND OTHER STORIES (Feiffer: the Collected Works Vol.4) HC

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Creator: Jules Feiffer

Fantagraphics Books

O Jules Feiffer είναι πραγματικά μια από τις πλέον παραγνωρισμένες ιδιοφυίες του Μέσου, αν σκεφτεί κανείς ότι τα έργα του συνδυάζουν την κοινωνική ενσυναίσθηση του Charles Schulz, με το ανθρωποκεντρικό storytelling και την ευαισθησία του Will Eisner. Όμως ο Feiffer, όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ syndicated δημιουργός, αλλά και οι δουλειές του στερήθηκαν στον καιρό τους τη mainstream προβολή που δεν μπορούσε να δώσει μια περιορισμένης απήχησης εφημερίδα, όπως η VILLAGE VOICE, ή σε έντυπα όπως το PLAYBOY όπου, το ενδιαφέρον θα μονοπωλούν πάντα τα φυσικά προσόντα των νεαρών κυριών στα pictorials, και όχι το σχέδιο.

Έτσι, ολόκληρες γενιές αμερικανών (και όχι μόνο) αναγνωστών, έχασαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μαζικά στα τέλη της δεκαετίας του '50 και στις αρχές της δεκαετίας του '60 έναν πραγματικά σπουδαίο δημιουργό (σύμφωνα με τον Gary Groth που προλογίζει την έκδοση, «τον πιο καινοτόμο δημιουργό της γενιάς του) και κατ' επέκταση τις αστείες, τρυφερές και κοινωνικά ευαίσθητες δημιουργίες του.

Ομολογώ πως αυτό, το τέταρτο βιβλίο μιας σειράς που θα ολοκληρωθεί σε 15 volumes από τη Fantagraphics, και έχει ως γενικό τίτλο "Feiffer: The Collected Works", είναι το πρώτο που πέφτει στην αντίληψή μου. Συνεπώς δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις, με προηγούμενα volumes. Κρίνοντας ό,τι βλέπω, και γνωρίζοντας ελάχιστα -κυρίως εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα- πράγματα για το έργο του Feiffer, ομολογώ ότι δεν με ευχαρίστησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι αρκετές από τις σελίδες αυτού του hardcover «αναλώνονται» σε ιστορίες εικονογραφημένης πρόζας, η κοινή λογική όμως υπαγορεύει ότι εφόσον μιλάμε για collected works, δεν μπορούν να γίνουν αυτού του τύπου οι διαχωρισμοί. Δεν θα ισχυριστώ ότι διάβασα προσεκτικά τα κείμενα του Feiffer, ό,τι πρόλαβα όμως να τσεκάρω, είχε εξαιρετικό wit, άφθονα μηνύματα και οι εικονογραφήσεις ήταν το λιγότερο εντυπωσιακές.

Από την έκδοση, ξεχώρισα την ιστορία "The Lonely Machine", με θέμα έναν φοβισμένο από τις ανθρώπινες σχέσεις χαρακτήρα, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στη σχέση του με ένα «ρομπότ», προβάλλοντας πάνω του όλες τις ανάγκες επικοινωνίας και επαφής, που αποφάσισε ότι δεν τον αφορά να αναζητήσει στους άλλους, την ιστορία "George's Moon", μια πανέξυπνη μεταφορά των φόβων και των ανασφαλειών της μονάδας, απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, την ιστορία "Passionella", μια σύγχρονη χολιγουντιανή εκδοχή της Σταχτοπούτας και με ένα φινάλε που γοητεύει με την αμεσότητα και την ειλικρίνιά του, καθώς και την ιστορία "The Relationship" ίσως την πλέον ευφυή και παράλληλα δεικτική καταγραφή των ερωτικών σχέσεων, που έχω διαβάσει σε τόσες λίγες εικόνες και «χωρίς λόγια».

Σκοπεύω να αναζητήσω τα προηγούμενα volumes αυτής της ανθολογίας και σας συμβουλεύω να πράξετε το ίδιο (ψάχνοντας παράλληλα και για το παρόν volume)

Περισσότερες πληροφορίες για τον Feiffer και την πολυποίκιλη καριέρα του μεταξύ άλλων ως δημιουργού comics, θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi