Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


21-11-06
PEEPSHOW #14

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writer/Artist: Joe Matt

Drawn & Quarterly

Όσοι έχετε διαβάσει PEEPSHOW και έχετε παρακολουθήσει, σε κάποιο βαθμό, την καριέρα του Joe Matt, μπορείτε να καταλάβετε απόλυτα τι ακριβώς σημαίνει η κυκλοφορία ενός νέου τεύχους αυτού του τίτλου. Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια απουσίας, ο αγαπημένος "pathetic weirdo" των αυτοβιογραφικών comics επιστρέφει και ολόκληρη η alt-comics σκηνή ζητωκραυγάζει.

Αν, πάλι, δεν έχετε διαβάσει ποτέ PEEPSHOW και δεν γνωρίζετε πολλά για τον Joe Matt, το συγκεκριμένο τεύχος, μάλλον, δεν είναι το ιδανικό entry point. Θα είχατε, σίγουρα, καλύτερη τύχη, αν ξεκινούσατε με το FAIR WEATHER ή το THE POOR BASTARD (γιατί δεν έχουμε κάνει ακόμη ένα COMICDOM FILES για αυτό; Χμμμ...)

Το PEEPSHOW #14 είναι το τέταρτο και τελευταίο μέρος του storyline "Spent" (για την ακρίβεια, ο τίτλος του storyline δεν αναφέρεται πουθενά, αλλά ο ίδιος ο Matt, στη σελίδα του στο MySpace, αναφέρει τον τίτλο που θα έχει το -inevitable- collected edition, όταν κυκλοφορήσει), στο οποίο ο δημιουργός/πρωταγωνιστής περιγράφει -με "χειρουργική" ακρίβεια και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες- την αγάπη του για τις πορνοταινίες. Αγάπη είπα; Μάλλον θα έπρεπε να πω εμμονή. Ψύχωση. Αρρωστημένη σχέση εξάρτησης! The guy loves his porn, I tell ya!

Για να είμαι ειλικρινής, το συγκεκριμένο storyline δεν είναι, σε καμία περίπτωση, η καλύτερη δουλειά του Joe Matt. Για την ακρίβεια, είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη. Τα δαιδαλώδη inter-relationship conflicts του POOR BASTARD και οι αφηγηματικές υπερβάσεις του -απρόσμενα "γλυκού"- FAIR WEATHER, έχουν δώσει τη θέση τους σε μια μονότονη καταγραφή επαναλαμβανόμενων καταστάσεων.

Ο Joe Matt ανησυχεί για τη ζωή του και την καριέρα του. Ο Joe Matt επιλέγει μια τσόντα (all personally edited, I might add, με επιλογές των καλύτερων σκηνών και διαγραφή των περιττών "non-action scenes") από την πλούσια συλλογή του. Ο Joe Matt βαράει μαλακία. Ο Joe Matt θυμάται την πρώην του, περνώντας από τη στοργή στην οργή σε κλάσματα δευτερολέπτων ("με αγαπούσε, ήταν καλή" - "ήταν τρελή, ήθελε να με σκοτώσει"). Ο Joe Matt βαράει μαλακία. Ο Joe Matt ανησυχεί ακόμη περισσότερο για τη ζωή και την καριέρα του. Ο Joe Matt θέλει να πάει στην τουαλέτα γιατί το βάζο στο οποίο κατουράει έχει γεμίσει (I'm not making this up). Ο Joe Matt μιλάει για τα comics. Ο Joe Matt βαράει μαλακία...

See a pattern here?

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως το συγκεκριμένο τεύχος (αλλά και ολόκληρο το storyline) δεν είναι καλό. Τουναντίον, είναι ενδεχομένως πολύ πιο ώριμο, από πλευράς storytelling, ενώ παράλληλα, μας φέρνει "up close and personal" με τη συναισθηματική κατάσταση του καλλιτέχνη, τουλάχιστον για εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Με δεδομένη, όμως, την "περιορισμένη" θεματολογία του, θα μπορούσε, ίσως, να είναι πιο σύντομο (δύο τεύχη - ίσως ακόμη και ένα, με μερικά narrative tricks), ειδικά μάλιστα, όταν έχει μεσολαβήσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από το ξεκίνημα ως την ολοκλήρωση του. Much ado about nothing? Όχι ακριβώς, but it kinda feels like it.

Το PEEPSHOW #14 δεν είναι, στην πραγματικότητα, "αφορμή για πανηγυρισμούς", τουλάχιστον όχι από πλευράς ποιότητας. Είναι, όμως, ένα σημάδι ότι ο Joe Matt δεν εγκατέλειψε τα comics. And that is certainly a good thing!

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi