Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


05-12-06
AMAZING SPIDER-MAN #536

του Αδάμ Καρυπίδη

Writer: J. Michael Straczynski

Penciller: Ron Garney

Inker: Bill Reinholt

Colorist: Matt Milla

Letterer: VC's Cory Petit

Editor: Axel Alonso

Marvel Comics

Ο Spider-Man έχει κάτι που δεν το έχει κανείς άλλος από τους big, iconic characters. Ούτε ο Superman, ούτε ο Batman, ούτε ο Wolverine, ούτε ο Hulk. Μπορείς να ταυτιστείς μαζί του. Τον συμπονάς. Είναι αγαπητός σε όλους γιατί είναι κατατρεγμένος από τη μοίρα και μάλλον λίγο... γκαντέμης.

Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσες να τον ζηλεύεις. Έχει όλες αυτές τις εκπληκτικές δυνάμεις, διαθέτει ένα εξαιρετικό επιστημονικό μυαλό και είναι παντρεμένος με ένα top model. Τί άλλο μπορεί να θέλει ένας άνθρωπος; Κι όμως, ο Peter Parker, όντας ανθρώπινος και επιρρεπής στα λάθη, τα θαλασσώνει διαρκώς. Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι, άλλωστε.

Έτσι και στο CIVIL WAR, ο Peter διάλεξε λάθος πλευρά να υποστηρίξει και τώρα προσπαθεί να διορθώσει την απόφαση του, με μεγάλο προσωπικό κόστος. Πεπεισμένος από τον Tony Stark για την ορθότητα του Registration Act, θυσίασε ότι πολυτιμότερο είχε ως υπερήρωας: τη μυστική του ταυτότητα. Με αποτέλεσμα τώρα να είναι στο τρέξιμο, τόσο αυτός όσο και η Mary Jane με τη θεία May. Φαντάσου να πρέπει να κρύβεσαι με την οικογένεια σου σε φτηνά μοτέλ, όπου στην είσοδο, γλιτσιάριδες τύποι ζητούν να νοικιάσουν τη γυναίκα σου για 100 δολάρια. Για τέτοια κατάντια μιλάμε. Πώς κατάφερε, όμως, ο Stark να τον πείσει, εξ αρχής; Απλά, ο Peter είχε την ανάγκη να βρει ένα "father figure" που θα τον επιβεβαίωνε και το βρήκε στο πρόσωπο του Stark/Iron Man, ο οποίος, όντας ταυτόχρονα υπερήρωας και επιστήμονας, τον επιβράβευε και στις δύο του ιδιότητες. Μην ξεχνάμε πως ο Peter είναι ορφανός και η κινητήρια δύναμη του είναι οι ενοχές που νιώθει για το χαμό του θείου Ben, του ανθρώπου που τον μεγάλωσε - ένα γεγονός που μπορούσε να αποτρέψει αλλά δεν το έκανε.

Ο Spider-Man είναι ο πιο τρισδιάστατος από τους χάρτινους ήρωες, αυτό όμως συμβαίνει μόνο όταν ο συγγραφέας είναι ικανός. Και ο Straczynski είναι!

Αγαπάει το χαρακτήρα και με τον τρόπο του, κάνει και εμάς να τον "ερωτευτούμε" ξανά. Ειδικά στα τεύχη tie-ins του CIVIL WAR, μας δείχνει με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο όλα τα ηθικά και πατριωτικά διλήμματα του Peter, αλλά και τις ηρωικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει κάθε φορά. Για ακόμη μια φορά, γίνεται ο #1 φυγάς στην Αμερική, το underdog που λατρεύουμε να υποστηρίζουμε, αντιμέτωπος με μια κυβέρνηση φασιστική και έναν Tony Stark που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με villain.

Οι δύο γυναίκες της ζωής του Peter είναι εξίσου ηρωικές. Τον στηρίζουν σε όλες του τις δύσκολες αποφάσεις, ακόμη και όταν τις παίρνει χωρίς να τις ενημερώσει. Τον εμπιστεύονται, τον αγαπούν και τον ακολουθούν. Ίσως, τελικά, να είναι πραγματικά πολύ τυχερός.

Ο Straczynski "κεντάει" και στη σκηνή που ο ήρωας, μόνος του, καθισμένος σε ένα παγκάκι, συνομιλεί με τον 16χρονο εαυτό του και όταν ο μπερδεμένος έφηβος του ζητά συμβουλές για τη ζωή, ο ενήλικος Peter του λέει τα πιο απλά, καθημερινά πράγματα που του κατεβαίνουν στο μυαλό, χρησιμοποιώντας δύο φράσεις-κλειδιά: "savor it all" και "being alive is amazing".

Το κόκκινο κοστούμι επιστρέφει (σε λίγους μήνες θα επιστρέψει και το cult classic, μαύρο) και ο Peter, με την κλασική του στολή, βγαίνει στην τηλεόραση και ανακοινώνει στους Νεοϋορκέζους πως έκανε λάθος να υποστηρίξει έναν τέτοιο φασιστικό νόμο. Δεν αλλάζει απλά γνώμη και τρέπεται σε φυγή, αλλά εναντιώνεται στον Iron Man και δεν αφήνει κανένα περιθώριο, παρά για κατά μέτωπο σύγκρουση με το φασιστικό καθεστώς.

Υπέροχο artwork από τον Ron Garney, που έχει κάνει άλματα στο storytelling και οι εκφράσεις που δίνει στα πρόσωπα των ηρώων του σε κάνουν να αισθάνεσαι πως δεν είναι απαραίτητοι οι διάλογοι για να καταλάβεις τι συμβαίνει. Όσο για τον Straczynski, όπως είπαμε, κεντάει, έχοντας φτάσει πλέον κοντά στο φινάλε του run του στον τίτλο κάνοντάς μας να ξεχνάμε άστοχες και ατυχείς στιγμές, όπως αυτή με τα παιδιά της Gwen και τον Norman Osborne. Αναμφισβήτητα, η καλύτερη ομάδα που είχε ο τίτλος τα τελευταία χρόνια, σε ένα storyline που τσακίζει κόκαλα.

Τελικά, μήπως το CIVIL WAR είναι, στην ουσία, ένα Spider-Man storyline, υπό την έννοια που το KINGDOM COME ήταν μια ιστορία για τον Superman; Το φινάλε θα δείξει, αλλά σίγουρα, it doesn't get much better than this.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi