Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


12-12-06
DON' T GO WHERE I CAN'T FOLLOW

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/Artist: Anders Nilsen

Drawn & Quarterly

Σύμφωνα με τους πιο ενημερωμένους στα δρώμενα της ανεξάρτητης αμερικανικής σκηνής (Σακαρίδης και Κώτσης), o Anders Nilsen είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες φωνές -ή ακόμα καλύτερα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα μολύβια- που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Highly recommended ο νέος λοιπόν, και εγώ αποφασίζω να τσεκάρω πιο πρόσφατο graphic novel του, που βρήκα στο Previews ποιού-μήνα-δεν θυμάμαι-πού-να-ψάχνω-τώρα.

Το θέμα του βαρύ. Ο θάνατος της Cheryl ,αρραβωνιαστικιάς του δημιουργού, από καρκίνο. Μέσα στις σελίδες του γίνεται καταγραφή μερικών κομματιών της σχέσης τους, εστιάζοντας όχι μόνο στους μήνες της ασθενείας της και τον αργό, βασανιστικό θάνατο της, αλλά και σε άλλες σημαντικές στιγμές τους.

Μετά την ανάγνωση του, μπορώ να πω ότι μου άρεσε, αλλά... δεν θα σας το πρότεινα για αγορά! Σας παραξένεψε αυτή η δήλωση; Keep on reading!

Πρώτον, δεν είναι ακριβώς comic! Όλες και όλες 12 σελίδες (από τις 86) μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι. Οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν διάφορα άλλα ενδιαφέροντα καλούδια, όχι comic όμως. Ο χαρακτηρισμός journal είναι ο καταλληλότερος και δεν θυμάμαι αν υπήρχε ή όχι στο solicitation. Postcards που αντάλλαξαν μεταξύ τους, ένα γράμμα του Anders στην αδερφή του που περιγράφει ένα επεισοδιακό camping στην εξοχή και φωτογραφίες από το ταξίδι του ζεύγους στην Γαλλία.

Όσο διάβαζα (ή κοίταζα) όλα αυτά τα παραπάνω, αναρωτιόμουν γιατί τι έκανα, κι αν τελικά πέταξα τα λεφτά μου. Ευτυχώς η συνέχεια -εκεί που αρχίζουν τα δύσκολα- με αποζημίωσε.

Το ημερολόγιο που κράταγε ο Nilsen όσο η Cheryl ήταν στο νοσοκομείο είναι συγκλονιστικό. Είναι χειρόγραφο, με sketches της ασθενούς και η όλη αίσθηση του είναι εντελώς ανθρώπινη και άμεση. Το θέαμα της γυναίκας που αγαπούσε να είναι αδύναμη από μια νόσο που δεν είναι σίγουρο αν θα κατάφερνε τελικά να την νικήσει, τον είχε τσακίσει όπως ήταν φυσικό. Βίωνε αισθήματα ανεπάρκειας και άρνησης τα οποία και περιγράφει, με ένα τρόπο που με κάνει να νιώθω άβολα ως αναγνώστη, εξαιτίας του ειλικρινούς τρόπου που τα μεταδίδει.

Το πιο δυνατό κεφάλαιο του journal αυτού (και comic μάλιστα) είναι η κηδεία της Cheryl, στην οποία ο ίδιος ο αρραβωνιαστικός της άφησε τις στάχτες της πάνω στην θάλασσα. Εκεί ήταν που πραγματικά ένιωσα παρείσακτος και ηδονοβλεψίας του πόνου του άλλου. Μια δυσάρεστη θέση στην οποία έβαλα οικιοθελώς τον εαυτό μου, μη έχοντας γνώση των ικανοτήτων του δημιουργού. Λόγια μέσα από την καρδιά, ικανά να αγγίξουν τον καθένα και να τον συγκινήσουν, όσο σκληρόπετσος και να είναι.

Καταλάβατε γιατί σας λέω ότι ίσως να μην πρέπει να το αγοράσετε; Πέρα από ότι ίσως να μην σας αρέσει επειδή δεν είναι καθαρά 9η Τέχνη, δεν θα χρειαστείτε να έρθετε στην ίδια δυσάρεστη θέση με εμένα. Αν έχετε τάσεις μαζοχισμού, το θέμα τότε αλλάζει.

Η βαθμολογία που ακολουθεί θα μπορούσε να ήταν υψηλότερη, αν ήταν 100% comic. Αντικειμενικά όμως, πέρα από το πόσο με ταρακούνησε σε σημεία - και κυρίως λόγο αυτών σε τελική ανάλυση, δεν μπορώ να του δώσω παραπάνω.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi