Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


19-12-06
ROCK THE WAR #1

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Σεναριογράφοι: Aρης Καπλανίδης, Αγγελος Κωνσταντίνου.

Σχεδιαστές: Αγγελος Κωνσταντίνου, Γιάννης Ρουμπούλιας, Βασίλης Χειλάς

Letterer: Aρης Νταβέλης

Κείμενα: Γιάννης Κουκουλάς, Βίκυ Σαμαρά, Φώτης Σαγώνας, Φραγκίσκος Ζαταλούρης

Υπεύθυνος Σύνταξης: Φώτης Σαγώνας

Ψυχής Τα Λαμπυρίσματα

Η περίπτωση των εκδόσεων Ψυχής τα Λαμπυρίσματα, είναι μάλλον μοναδική στο χώρο των ελληνικών comics. Στην πραγματικότητα, η σχέση της εκδοτικής με τα comics ξεκίνησε με την έκδοση του comic ΥΨΙΛΟΝ, ενός project το οποίο "ταλαιπωρήθηκε" για αρκετά χρόνια, τόσο λόγω της δυσπιστίας των ελλήνων εκδοτών του χώρου απέναντι στο υβρίδιο που λέγεται "ελληνικό superhero", αλλά και λόγω της πολιτιστικής καταγωγής του (όταν ακούς ότι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, τρώνε πόρτα από τα εγχώρια Μέσα λόγω του αμερικανικού στίλ στο σχέδιό τους, το να σιωπά κανείς απέναντι σε αυτή τη φαιδρότητα, ισοδυναμεί στα μάτια μου με συνενοχή).

Προερχόμενοι από το χώρο του ευρύτερου fantasy, οι εκδότες προχώρησαν μετά το ΥΨΙΛΟΝ στην κυκλοφορία της on-going σειράς ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΦΟΙΝΙΚΑ δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα νέο καλλιτέχνη όπως ο Γιάννης Ρουμπούλιας, να αποκτήσει πολύ γρήγορα fan base και αναγνωρισιμότητα στη μικρή μας κοινότητα.

Ακολούθησε η ανθολογία REAL COMICS, η οποία παρά τις ελλείψεις της (μεταξύ άλλων και επαγγελματικού lay out), ξεκίνησε έναν διαγωνισμό που ελπίζω να φέρει καλύτερες ισορροπίες στην ελληνική σκηνή των comics, σε σχέση με το ποια είδη σχεδίου προωθούνται και ποια όχι, χωρίς αισθητικές προκαταλήψεις, ενώ πρόσφατα η εκδοτική ανέλαβε να εκδίδει και τη σειρά ΜΥΘΟΣ του Κώστα Φραγκιαδάκη. (και μην ξεχνάμε το μοναδικής προσέγγισης, χαρακτικό comic ...ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ) Αρκετά έντονη εκδοτική παρουσία για μια εταιρία της οποίας οι άνθρωποι δεν προέρχονται από τον χώρο των comics...

Όταν πρωτοέμαθα για την έκδοση του ROCK THE WAR και για το γεγονός ότι πρόκειται για αντιπολεμικό περιοδικό που μεταξύ άλλων θα έχει και comics, η πρώτη σκέψη που έκανα, ήταν ποιο είναι το προφίλ του ανθρώπου που θα τον ενδιέφερε ένα τέτοιο περιοδικό. Τα αποτελέσματα των ερασιτεχνικών ψυχαναλυτικών συμπερασμάτων μου στην πραγματικότητα δεν αφορούν κανέναν. Εξάλλου όλοι έχουμε δει περιοδικά που δεν έχουν κοινό, να το δημιουργούν, και άλλα που στοχεύουν σε συγκεκριμένο κοινό, να αστοχούν διαρκώς.

Όμως το ROCK THE WAR έχει στα χέρια του ένα πολύ δυνατό χαρτί, που λέγεται ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΓΗ- ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. Το sequel (ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το) της εξαιρετικής πρώτης ταινίας του Νίκου Περάκη, μπορεί να μην αγγίζει ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι το παλιό, καλό ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΓΗ, είναι όμως μια ταινία που έσκισε στους κινηματογράφους, έκανε τους ηθοποιούς της πρώτες μούρες, και είχε και το μπουζουκοποπ χιτάκι της.

Έτσι το ROCK THE WAR #1, πουλάει -ως οφείλει- το project του οποίου τα δικαιώματα εξασφάλισε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Στο εξώφυλλο, το λογότυπο της ταινίας, παίζει ακριβώς κάτω από το λογότυπο του τεύχους, ενώ ο Γιάννης Ρουμπούλιας έχει σχεδιάσει τη Βίκυ Καγιά, πετυχαίνοντας πολύ καλά τα χαρακτηριστικά και την έκφρασή της, πνίγοντας όμως το σχέδιό του, με βαριά μελάνια που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το παλ χρωματισμών colouring της υπόλοιπης εικόνας.

Εσωτερικά το τεύχος είναι απαλλαγμένο από αμήχανα και ημι-επαγγελματικά lay outs. Παρότι τα θέματα δεν ήταν του ενδιαφέροντός μου -με εξαίρεση εκείνο του Γιάννη Κουκουλά για το περιοδικό WORLD WAR 3- ήταν προσεγμένα και καλοστημένα, ενώ η στήλη της μουσικής, μάλλον μου φάνηκε λίγο μονόχνωτη ως προς τις επιλογές της.

Κι αφού ξεπετάξαμε την μη comics ύλη, πάμε με την ησυχία μας να δούμε τα comics αυτής της έκδοσης.

Στο ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ θα δείτε το σχέδιο του Γιάννη Ρουμπούλια να δοκιμάζεται σε πιο "ρεαλιστικά" περιβάλλοντα και να διαθέτει πλέον χρώμα! Έγχρωμος Ρουμπούλιας λοιπόν, με αυτή του τη δουλειά να μου θυμίζει σε αρκετά σημεία τον Θάνο Κόλλια, σχεδιαστή του ΥΨΙΛΟΝ. Παρά τη συνεχή τριβή του (ας μην ξεχνάμε ότι ο Ρουμπούλιας έχει έναντι άλλων συναδέλφων του το συγκριτικό πλεονέκτημα να εκδίδει δουλειές του σε μόνιμη βάση), το σχέδιό του εξακολουθεί να πάσχει από το τρίπτυχο προβληματική ανατομία-ακατάλληλο μελάνωμα-άδεια backgrounds, έχει όμως -όπως πάντα- δυναμισμό και δυνατότητες. Πολλές δυνατότητες. (αρκεί να αναγνωρίσει ο ίδιος ο καλλιτεχνης τις προβληματικές του σχεδίου του). Τέλος το σενάριο του Αρη Καπλανίδη, ήταν συμπαθητικό και έδενε πολύ καλά με τις καλές στιγμές του Ρουμπούλια. Είναι βέβαιο ότι θα σας αρέσει αν σας άρεσε και η ταινία...

Με ευχαρίστηση είδα ότι στο ROCK THE WAR #1 υπήρχαν επίσης στριπάκια του Αγγελου Κωνσταντίνου, νικητή στην κατηγορία Σενάριο του 1ου Διαγωνισμού του REAL COMICS. Μπορεί το σχέδιο του Κωνσταντίνου να μην λέει τίποτε ιδιαίτερο, όταν όμως ως μέλος της επιτροπής στον προαναφερθέντα διαγωνισμό, είχα διαβάσει το comic του EKEI ΣΤΟ ΛΑΚKΟ, κατάλαβα ότι ο τύπος έχει πολλά να πει σε σεναριακό επίπεδο. Αυτό δυστυχώς δεν φαίνεται τόσο ξεκάθαρα στο comic strip BARNY- A PRESIDENT'S BEST FRIEND, το οποίο ξανα-κάνει strip το σκύλο του προέδρου των ΗΠΑ, κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν στο περιοδικό MAD από τον Peter Kuper, με τίτλο The President's Dog. Δεν είναι όμως η επανάληψη που πλήττει το στριπάκι του Κωνσταντίνου, αλλά κατά τη γνώμη μου το γεγονός ότι το ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑKΚΟ ήταν πολύ πιο δυνατό concept. Ας κρατήσουμε όμως κάποιες επιφυλάξεις καθότι αρχή είναι ακόμα.

Μέσα στις 30 έγχρωμες σελίδες της ύλης του, και στην καλή τιμή των 2,80 ευρώ, το ROCK THE WAR μας πληροφορεί, μας προβληματίζει και μας ψυχαγωγεί, με θέμα ένα δύσκολο αντικείμενο, όπως αυτό του πολέμου. Η αλήθεια είναι πως δεν αφορά τους αναγνώστες του περιοδικού ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, αλλά ακόμα και τώρα που ολοκληρώνω αυτό το review δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που θα αγόραζε αυτό το περιοδικό για την πληροφόρησή του (κείμενα) και όχι για την ψυχαγωγία του (comics).

Ελπίζω παρ' όλα αυτά, το ROCK THE WAR να βρει το κοινό του, επιβεβαιώνοντας μέσω του πραγματικά φιλόδοξου τιράζ των -αν δεν απατώμαι πολύ πάνω από δέκα χιλιάδες αντιτύπων- την πίστη του εκδοτών του στο συγκεκριμένο project. Α, και φυσικά ελπίζω να αυξήσει τα comics του!





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi