Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


29-12-06
ΠΟΡΤΕΣ

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Δημιουργός: Δημήτρης Βιτάλης

Εισαγωγή: Εύη Σαμπανίκου

Σύμβουλος Έκδοσης: Αβραάμ Κάουα

Υπεύθυνοι Έκδοσης: Πάνος Κρητικός- Νίκος Δαλαμπύρας

Ένατη Διάσταση

Το γεγονός ότι δεν υπήρχε μέχρι τώρα ούτε μια συλλογική έκδοση των πολυάριθμων, δημοσιευμένων σε διάφορα έντυπα ανά τα χρόνια, ιστοριών του Δημήτρη Βιτάλη, αποτελεί κατά τη γνώμη μου, όχι ένα εκδοτικό παράδοξο, όπως ισχυρίζεται το δελτίο Τύπου, αλλά την περίτρανη απόδειξη του ότι ο χώρος των comics στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε την τελευταία εικοσαετία από ουσιαστική έλλειψη πρωτοβουλιών, διάθεσης για ρίσκο, και κυρίως έλλειψη πίστης (ή εμπιστοσύνης- είναι καθαρά θέμα ερμηνείας) στους δημιουργούς που τροφοδοτούσαν όλα αυτά τα χρόνια τις λιγοστές περιοδικές εκδόσεις που υπήρχαν. Σήμερα, η εκδοτική εταιρεία Ένατη Διάσταση, σε συνεργασία με την ομάδα θεωρητικής και ιστορικής μελέτης των κόμικς ICONOTOPIA, έρχεται να καλύψει αυτό το εκδοτικό κενό, με την πρώτη συλλογική παρουσίαση του έργου ενός από τους πλέον επιφανείς σύγχρονους έλληνες δημιουργούς.

Οι Πόρτες του Δημήτρη Βιτάλη, αποτελούν -γα όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το συγκεκριμένο concept, μια σειρά αυτοτελών short stories, που μας ταξιδεύουν σε παράλληλα σύμπαντα, με κυρίαρχα στοιχεία το σουρεαλιστικό χιούμορ, τον κυνισμό και μια συχνά υφέρπουσα (άλλοτε πάλι προφανή) κοινωνική ή και πολιτική καταγγελία.

Αρχαίες τοιχογραφίες μετατρέπονται σε κινούμενα σχέδια, φανατικοί χορτοφάγοι βρίσκονται να αποτελούν οι ίδιοι δείπνο στο τραπέζι "φιλόξενων" ξενοδόχων, οι ρόλοι θυτών και θυμάτων γίνονται ολοένα και περισσότερο δυσδιάκριτοι...

Οι εμπνεύσεις του Δημήτρη Βιτάλη δεν γνωρίζουν όρια, και είναι αρκετά τα σημεία εκείνα που η εικόνα από μόνη της είναι τόσο περιγραφική, ώστε το -όχι πάντα εύστοχο- κείμενο, να περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Καθώς οι ιστορίες που φιλοξενούνται στην παρούσα έκδοση προέρχονται από διαφορετικές χρονικές περιόδους και έντυπα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό καθίσταται εμφανές, με διαφορές στα μελάνια, την τεχνοτροπία, ακόμα και στα χρώματα, που άλλοτε είναι "κρυστάλλινα" καθαρά και άλλοτε φτιάχνουν μια χρωματική σούπα που μπορεί ακόμα και να ενοχλεί το αναγνωστικό μάτι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, απόλαυσα τις ΠΟΡΤΕΣ, παρότι παραδοσιακά δεν ανήκω στο κοινό του Βιτάλη και κατ΄επέκταση στο κοινό περιοδικών όπως η ΒΑΒΕΛ και το 9. Επικροτώ την πρωτοβουλία αυτής της έκδοσης τόσο για ιστορικούς όσο και για καλλιτεχνικούς λόγους, και πραγματικά τα όποια κενά μου σχετικά με την πορεία του δημιουργού καλύφθηκαν από το εισαγωγικό κείμενο και τους λεπτομερείς πίνακες που καταγράφουν την πορεία αυτών των ιστοριών.

Σε μέγεθος ευρωπαϊκού άλμπουμ, με 64 έγχρωμες σελίδες και τιμή 12 ευρώ, οι ΠΟΡΤΕΣ αξίζουν την προσοχή μας. Μπορεί να μην τις βρήκα "ξεκαρδιστικά αστείες", σίγουρα όμως έχουν αρετές που ένας μη προκατειλημένος αναγνώστης, οφείλει να εκτιμήσει. Όταν βρεθείτε σε κάποιο comic shop ή βιβλιοπωλείο, μη διστάσετε να ξεφυλλίσετε το άλμπουμ και να διαπιστώσετε ιδίοις όμασι, αν αξίζει ή όχι να επενδύσετε (συλλεκτικά) σε αυτό.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi