Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


29-12-06
MARVEL HOLIDAY SPECIAL #1

του Μανώλη Βαμβούνη

Writers: Mike Carey, Roger Langridge, Scott Gray, Shaenon Garrity, Andew Farago

Artists: Mike Perkins, Roger Langridge, Ron Lim

Colourist: Sotocolor

Letterer: Dave Lanphear

Editor: John Barber

Cover: Frazer Irving

Marvel Comics


Καλην εσπέραν comics fans
κι αν είναι ορισμός σας
Της Marvel, Holiday Special,
να πώ στ’αρχοντικό σας

Fin Fang Foom πλανάται σήμερον
Εν Νέα Υόρκη την πόλη
Αλλά οι κακοί ορύονται
"Χαίρει" η Hydra", όλη

Ως εδώ έχω. Μια κλισεδιάρικη, γλυκανάλατη, χαζοχαρούμενη εισαγωγή για να μπούμε και στο κλίμα του προκείμενου τεύχους. Μα όχι, δεν το βρίζω, το επαινώ, γιατί τι άλλο θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από μια σωστή και πρόστυχη χριστουγεννιάτικη ανθολογία; Στο κάτω κάτω της γραφής αν δεν σου γυρίσει το μάτι από την οικογενειακή θαλπωρή, τα κιτς ευτράπελα και τον χοντροκομμένο κοινωνικό προβληματισμό… ε, δεν λέει Χριστούγεννα!

Οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες κυμαίνονται σε ολόκληρο το φάσμα, από πενηχρά μέτριους κανιβαλισμούς, σε ανεκτίμητες βινιέτες ξέμπαρκου γέλιου. Και σίγουρα η Marvel υπερτερεί της DC και στους δύο αυτούς τομείς! Για άλλη μια χρονιά λοιπόν μας προσφέρει μια ανθολογία χριστουγεννιάτικων ιστοριών, οι οποίες ευτυχώς τείνουν στο πιο ευχάριστο όριο του γιορτινού φάσματος.

Η κεντρική ιστορία που ενώνει τις υπόλοιπες ενότητες, διηγείται στιγμιότυπα από το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν της A.I.M. (Advanced Idea Mechanics). Πρωταγωνιστές, μία υπάλληλος γραφείου της A.I.M. με το ραντεβού της, ο οποίος βρίσκεται απροετοίμαστος μπροστά στον συρφετό από σατανικούς επιστήμονες, μανιακούς μεταλλαγμένους, υπερτροφικούς εγκέφαλους και γενικότερα δυσαρεστημένους γραφειοκράτες με όπλα λέηζερ. Την εμφανισή τους κάνουν φυσικά ο κλασσικοί κακοί με τα φουσκωμένα μυαλά: Arnim Zola (επι στομάχου), και M.O.D.O.K. (επί ιπτάμενου ανακλύνδρου), σε γιορτινή πάντα διάθεση. Έξυπνες ατάκες και φάρσες κάτω από το γκι. Αφηγητές οι Gray και Garrity, με σκίτσο από τον επανερχόμενο Ron Lim, ο οποίος ξεπερνά την κρίση μετριότητας μετά το τέλος του τελευταίου εμπορικά επιτυχημένου τίτλου του, X-MΕΝ 2099 κάπου δέκα χρόνια πριν.Είναι ένας αγαπημένος σκιτσογράφος ο οποίος απετέλεσε κάπου, κάποτε και τον πιο δημοφιλή σκιτσογράφο της Marvel (επί Infinity Crossovers εποχής) και ήταν κρίμα να τον βλέπουμε να αναλώνεται παράγοντας σχέδια που μας έκαναν να αναπολούμε τις καλές του ημέρες.

Οι Scott Gray και Roger Langridge ξαναεπισκέπτονται τον δράκο Fin Fang Foom με την αφορμή των γιορτών, μετά από το ξεκαρδιστικό τους MARVEL MONSTERS: FIN FANG FOUM. O κακόμοιρος Fin Fang Foom γενικά δεν περνάει καλές μέρες φέτος. Είναι πιο δημοφιλής από ποτέ, αλλά πλέον δεν σκορπάει δέος και φόβο στους αναγνώστες, όπως όταν ήταν ο πλέον απειλητικός γιγάντιος δράκος για τους Fantastic Four και τον Iron Man. Πλέον προτιμάται μόνο για κωμικές καταστάσεις, και είτε τον πετυχαίνουμε να τον κοροιδεύουν για τα παρδαλά εσώρουχά του στο NEXTWAVE, να τα βάζει με την Liz Thompson (χα!) στο MARVEL ADVENTURES, είτε πάλι στα χέρια των προκείμενων δημιουργών να έχει συρικνωθεί και να ζεί στην Νέα Υόρκη δουλεύοντας ως θυρωρός! Κάπως έτσι τον συναντάει και ο Wong (άλλη μια περίπτωση δυνατού comeback φέτος), καθώς επιστρέφει σπίτι με τα ψώνια για το γιορτινό τραπέζι. Ο Wong, μεγαλωμένος με τους κινέζικους θρύλους των Θρυλικών Δράκων, εκπλήσσεται με την κατάντια του παιδικού του ήρωα, και ακόμη περισσότερο, όταν ανακαλύπτει πόσο κυνικός έχει γίνει απέναντι στα συγχρονα προβλήματα των ανθρώπων. Και μια και είμαστε στην Νέα Υόρκη του Marvel Universe, αυτά τα προβλήματα στην προκειμένη συμπεριλαμβάνουν την τρομοκρατική οργάνωση Hydra, οι οποίοι επιτίθενται κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Χριστουγεννιάτικης παρέλασης με ένα Γιγάντιο Δολοφονικό Ρομπότ Άη-Βασίλη, στα χρώματα της οργάνωσης πάντα! Οι συγγραφείς αποφεύγουν την άμεσα προφανή οδό λύσης του εορταστικού προβληματισμού του Fin Fang Foom, κρατώντας τον αξιολάτρευτα κυνικό, αλλά προβάλοντας τον κωδικά τιμής του που τον ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Τέρατα της Marvel. O Langridge είναι ένα καινούριο απόκτημα της Marvel από τους indy κύκλους, και το μοναδικό του στυλ αναδεικνύει μοναδικά αυτή την εορταστική σάτιρα.

Ο πανταχού παρών φέτος Mike Carey και ο συνεργάτης του -μεταξύ άλλων- από το περσινό HOLIDAY SPECIAL, Mike Perkins ξανασμίγουν για μια ιστορία με θέμα τα Χριστούγεννα, τον Thing εναντίον του Annihilus και… την αλφαβήτα;; Ο Ben Grimm είναι μόνος στο σπίτι τα Χριστούγεννα και μιζεριάζει μπροστά από το χαζοκούτι, όταν ο Annihilus αποφασίζει να εισβάλει στο Baxter Building από την Negative Zone, λες και δεν του φτάνει τόσος ντόρος κάθε μήνα στο Annihilation! Ο τίτλος της ιστορίας είναι ‘A for Annihilus’, και συνεχίζει σε κάθε καρέ και με τα επόμενα με τη σειρά γράμματα της αγγλικής αλφαβήτας, αντιγράφοντας και διακωμωδώντας αυτούς τους τύπους παιδικών διδακτικών βιβλίων που χρησιμοποιύν την αλφαβητική σειρά για να δομήσουν την πλοκή τους. Το γέλιο εδώ δεν πηγάζει από την ομολογουμένως (και από τον ίδιο τον αφηγητή) ισχνή πλοκή, αλλά από τα άκρα στα οποία είναι διατεθειμένος ο Carey να τεντώσει τους κανόνες αυτης της αλφαβητικής διηγηματικής μηχανής για να του βγεί η ιστορία. Αποτελεί μια έξυπνη πειραματική ιστορία που χαρίζει γέλιο και ξυλομπουνίδι με ένα χαρακτηριστικά χαζοζαρούμενο φινάλε, και δεν θα μπορούσε να υπάρξει παρά μόνο σε αυτού του τύπου τις ανθολογίες οι οποίες αναγνωρίζουν μη απολογητικά την ποιοτική τους στάθμη.

Στο τέλος του τεύχους συμπεριλαμβάνεται μια αξιέπαινη ματιά στην παράδοση της Marvel, με την συλλογή από τα εξώφυλλα των παλαιοτέρων ανθολογιών, με πανέμορφα εξώφυλλα δια χειρός Arthur Adams. Επίσης μία εορταστική είσοδος στο Marvel Handbook για τον Άη-Βασίλη μέσα στο σύμπαν της Marvel, προσπαθώντας να βάλουν στο καλούπι του continuity ένα χαρακτήρα ο οποίος παραδοσιακά άλλαζε ιστορία και συνέχεια, με κάθε εμφάνισή του στα comics της εταιρίας.

Χωρίς να περιέχει κάποια ιδιαίτερα σημαντική ιστορία που δεν πρέπει να χάσετε, η ανθολογία αυτή είναι ότι πρέπει για να μπείτε στο κλίμα των γιορτών καθώς χαρίζει αρκετές εύθυμες και ξεκαρδιστικές νότες.

(Δείτε στο Newsarama, ολόκληρη τη δεκασέλιδη ιστορία “How Fin Fang Foom Saved Christmas” και καλή χρονιά)





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi