Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


04-01-07
SPIRIT #1

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/Artist: Darwyn Cooke

Inker: J. Bone

Colorist: Dave Stewart

Letterer: Jared Fletcher

Editor: Scott Dunbier

DC Comics

Όταν ένας χαρακτήρας είναι προσωπική δημιουργία ενός καλλιτέχνη (και ο ίδιος έχει και τα creative rights), έχει το δικαίωμα ένας συνάδελφος του (το αν είναι εξίσου ταλαντούχος ή όχι, δεν έχει σημασία) να γράψει καινούριες ιστορίες με αυτόν; Την οριστική απάντηση μπορεί να δώσει μόνο το αναγνωστικό κοινό. Ο παράγοντας που θα επηρεάσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, είναι η σχέση που μπορεί να έχει ο κάθε αναγνώστης με το αυθεντικό υλικό και το όνομα του καλλιτέχνη που το σημάδεψε. Αν για παράδειγμα μου έλεγαν ότι βρίσκεται στα σκαριά η κυκλοφορία του UNTOLD TALES OF CEREBUS (από ποιον, ή ποιους δεν έχει πραγματικά σημασία), χωρίς την συμμετοχή του Dave Sim στο σενάριο και στο σχέδιο, η αντικειμενικότητα μου θα κλονιζόταν ανεπανόρθωτα. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα ήταν αριστουργηματικό, δεν θα μπορούσα να το δεχτώ ως ένα "πραγματικό" comic CEREBUS. Για μένα θα ήταν ένα "λάθος".

Ευτυχώς (ή δυστυχώς, depending on your point of view) δεν έχω μια τέτοιου είδους σχέση με το THE SPIRIT. Δεν έχω διαβάσει αρκετό υλικό για να αναπτυχθεί αυτού του είδους ο δεσμός. H ματιά μου είναι πιο καθαρή, αλλά δεν μπορώ να πω όμως ότι είμαι 100% σίγουρος ότι αυτή είναι μια σωστή κίνηση. Ο Will Eisner έχει φύγει από τη ζωή, αφήνοντας τον χαρακτήρα του ορφανό. "Πατριός" αναλαμβάνει ο ταλαντούχος Darwyn Cooke. Μετά το μέτριο BATMAN/SPIRIT one-shot (Written by Jeph Loeb, what could anyone expect?), σε απόσταση αναπνοής βγήκε μια καινούρια σειρά, με πρωταγωνιστή τον τύπο με την κόκκινη γραβάτα.

Και μπορώ να πω ότι μου άρεσε. Δεν έκοψα τις φλέβες μου, αλλά ούτε και είπα ότι μου βγήκε άνθρακας ο θησαυρός.

Βασικά αυτό που μου άρεσε περισσότερο από την ίδια την ιστορία είναι ο star της. Με την κουστουμιά, το καπελάκι και την απλούστατη μάσκα του είναι ένας ζωντανός αναχρονισμός. Τα μέσα που διαθέτει είναι το θάρρος και μυαλό του, αντί για hi-tech gadgets που τον καθιστούν αήττητο. Με αυτά καλείται να εξιχνιάσει την απαγωγή μιας τηλεπαρουσιάστριας και φυσικά τα καταφέρνει (he is the good guy!). Old school stuff, with fresher eyes. Επίσης όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στην δική μας χρονική περίοδο και όχι στα 40’s, γεγονός που ενισχύει την γοητεία του ήρωα.

O Darwyn Cooke τα καταφέρνει πολύ καλά στο έργο που καλείται να προσφέρει. Γρήγοροι ρυθμοί, snappy dialogues σε μια stand alone ιστορία (είδος προς εξαφάνιση), φτιαγμένη για να ψυχαγωγήσει. Όσο για το σχέδιο του; Πανέμορφο cartoony (είδος που φοριέται πολύ τα τελευταία χρόνια), πολύ καλύτερο από τα αντίστοιχα που μπορείτε να βρείτε σχεδόν παντού πλέον.

Αν ψάχνετε έναν χαρακτήρα διαφορετικό από τους υπόλοιπους "ρεαλιστικούς", και σαφώς πιο παραδοσιακά charming, τότε αξίζει να τσεκάρετε το THE SPIRIT. Αν είσαστε fans του original, δοκιμάστε και πάλι, μόνο και μόνο για να μπορέσετε να διαμορφώσετε μια άποψη.

Εγώ προς το παρόν εγκρίνω. It might be a fun ride.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi