Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


30-01-07
ROCK BOTTOM (GN)

του Κωνσταντίνου Δημόπουλου

Writer: Joe Casey

Artist: Charles Adlard

Letterer: Josh Richardson

Tones: Charles Adlard & Paul Peart

AiT/PlanetLar

Πραγματικά με αφήνει άφωνο το πώς μπορεί να σε εκπλήξει ένας καλλιτέχνης όταν αποκομμένος από τα «πρέπει» και τα «θέλω» ενός οποιουδήποτε μεγάλου εκδότη, μας χαρίζει εξαιρετικά δείγματα δουλειάς. Το δίδυμο των Joe Casey (WILDCATS, X-MEN, SUPERMAN κλπ.) και Charlie Adlard (WALKING DEAD) δείχνει να μεγαλουργεί, και το κάνει μάλιστα εισχωρώντας στα χωράφια δημιουργών που μέχρι τώρα συναντούσαμε μοναχά σε κατεξοχήν «ανεξάρτητους» οίκους όπως οι Fantagraphics, Drawn & Quarterly και Top Shelf (όσο δόκιμος μπορεί να είναι ο όρος για αυτές τις εταιρείες), αλλά και η Ait/Planetlar που εξέδωσε τελικά το πόνημα τους.

Kεντρικός ήρωας του ROCK BOTTOM είναι ο Thomas Dare, ένας μάλλον αντιπαθής τύπος, μουσικός στο επάγγελμα, που στα 32 του κι ενώ μόλις τον παράτησε η γυναίκα του αφού έμαθε ότι έχει αφήσει έγκυο τη γκόμενα του (!), ανακαλύπτει ότι πάσχει από μια πρωτοφανή μορφή ασθένειας που προκαλεί στον οργανισμό του την ιδιαιτερότητα να μετατρέπεται σε πέτρα.

Φαντάζομαι ότι πολλοί θα κάνατε ήδη τις απαραίτητες αναγωγές σε ήδη υπάρχοντα πρόσωπα και καταστάσεις. (THE THING, CONCRETE κλπ.) Το ίδιο έκανα κι εγώ άλλωστε, όταν είχα πρωτοδιαβάσει το solicitation στο PREVIEWS. Η αλήθεια όμως (ευτυχώς) απέχει παρασάγγας. O Casey βλέπετε, αντιλαμβάνεται την ασθένεια του πρωταγωνιστή του ως μια καινούρια, άγνωστη ακόμη, μορφή ανίατης νόσου. Η «πετροποίηση» δεν είναι για το συγγραφέα τίποτα άλλο, παρά μια σοβαρή αρρώστια, ένας άλλος καρκίνος, το AIDS, μια σοβαρή καρδιακή πάθηση, ή γενικά οποιαδήποτε μορφή επάρατης ασθένειας με δεδομένο τέλος. Ο συγγραφέας πλάθει διαμέσου αυτής λοιπόν, μια στα σημεία ανατριχιαστική και -αν μη τι άλλο- συγκινητική ιστορία που μιλάει για τη θνητότητα παρουσιάζοντας την μέσα από την καθημερινότητα ενός «προικισμένου» ανθρώπου.

Ο Adlard, συνεπαρμένος ίσως από την (καλώς εννοούμενη) απλότητα της γραφής του Casey, χρησιμοποιεί μια τεχνική που μάλλον θα ξαφνιάσει όλους όσους (συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντα) τον γνώρισαν κυρίως από την εξαιρετική του δουλειά στο νεκρό-ζώντανο έπος του Kirkman. Εδώ ο σκιτσογράφος παίζει με τις γραμμές των λεπτών μελανιών του για να αποδώσει όσο πιο πειστικά μπορεί τις εκφράσεις των χαρακτήρων του, χωρίς σκιές και περιττά γεμίσματα, κρατώντας κάποιους γκρι τόνους μόνο εν είδει οπτικού εφέ στην προσπάθεια απεικόνισης της «κατάστασης» του πρωταγωνιστή.

Το ROCK BOTTOM είναι το κερδισμένο (κατά την ταπεινή μου άποψη) στοίχημα των δημιουργών του, να αποδείξουν ότι ένα καλό comic μπορεί να υπάρξει και χωρίς επιτηδευμένα σεναριακά twists ανά σελίδα, χωρίς φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς εν ολίγοις να υπακούει κατά γράμμα τις επιταγές της εκάστοτε μόδας. Ένα comic είναι καλό, όταν μεταξύ άλλων, έχει κάτι ενδιαφέρον να παρουσιάσει, και πιστέψτε με, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό συμβαίνει στον υπερθετικό βαθμό…





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi