Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


28-02-07
THE GRAVE ROBBER’S DAUGHTER

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/Artist: Richard Sala

Editor: Kim Thompson

Fantagraphics Books

Θα ήταν απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο από μέρους μας, να μην παρουσιάσουμε στην δημοφιλέστατη στήλη των reviews, ένα ακόμη comic της Fantagraphics, όταν μάλιστα σε λίγες μέρες θα φιλοξενήσουμε στο Comicdom Con Athens 2007 τον ιδρυτή και εκδότη της, Gary Groth.

Αρπάζω λοιπόν την ευκαιρία να σας καταθέσω την άποψη μου για το πιο πρόσφατο πόνημα του Richard Sala, ένα graphic novel 96 σελίδων. Αν έχετε γερή μνήμη, τότε σίγουρα θα θυμάστε το review που είχε γράψει σχετικά πρόσφατa ο editor Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου για το πρώτο τεύχος του DELPHINE, του ιδίου. Αυτή η αυτόνομη ιστορία έχει τρανταχτές ομοιότητες με το DELPHINE, ταυτόχρονα όμως καταφέρνει και διαφοροποιείται αρκετά, ώστε να μην είμαι ικανός να μιλήσω για μια στείρα επανάληψη.

Έτσι και εδώ έχουμε την είσοδο ενός ανυποψίαστου ανθρώπου σε μια πόλη που πολλά πράγματα φαίνονται να είναι στραβά! Η Judy, μια αθυρόστομη ερασιτέχνης detective, έχει την ατυχία να την εγκαταλείψει το αυτοκίνητο της στη μέση του πουθενά. Καταφεύγει στην κοντινότερη πόλη για βοήθεια, την βρίσκει όμως σχεδόν ερημωμένη από κατοίκους – με όσους έχουν μείνει να συμπεριφέρνονται αλλόκοτα – και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Επίσης υπάρχουν πολλοί clowns που δεν βρίσκονται εκεί για να ψυχαγωγήσουν, αλλά για να απειλήσουν και να θέσουν την ζωή της σε κίνδυνο. Τί ακριβώς κρύβει αυτή η πόλη και πώς εμπλέκεται σε όλα αυτά ένα ορφανό κοριτσάκι;

Κλασσικό στήσιμο ιστορίας τρόμου επέλεξε εδώ ο Sala και ταυτόχρονα κλείνει το μάτι σε όλα τα clichés που αναγκαστικά κουβαλάει αυτό μαζί του. Προσωπικά, προτιμώ τον Sala όταν καταπιάνεται με μυστήρια που προσφέρουν άφθονους φόνους, τα οποία διαθέτουν πλοκή που σε βάζει στο trip να τα διαβάσεις για δεύτερη φορά, για να ανακαλύψεις το πως συνδέονται μεταξύ τους όλα τα κομμάτια του παζλ (όπως στα THE CHUCKLING WHATSIT και THE MAD NIGHT, οι δυο λόγοι που με έκαναν να κολλήσω με τον εν λόγω δημιουργό). Η ιστορία εδώ είναι εντελώς straight-forward, ξεδιπλωμένη όμως με ένα τρόπο που σε βάζει βαθιά μέσα της, έτσι ώστε η έλλειψη ανατροπών να περνάει σχεδόν απαρατήρητη.

Τα μέγιστα στην δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας συμβάλει και το εκφραστικό artwork του καλλιτέχνη. Μπορεί να μην διαθέτει μια κομψότητα, ικανή να σε αφήσει άφωνο, έχει όμως τον τρόπο του να τραβήξει το ενδιαφέρον, μέχρι να βγει εντελώς φυσικά το συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό. Υπηρετεί ιδανικά το σενάριο που καλείται να εξιστορήσει, πάνω από όλα όμως έχει την δική του ξεχωριστή, μοναδική προσωπικότητα. Μια φορά στην ζωή σου να διαβάσεις Sala, αρκεί. Μετά θα τον αναγνωρίζεις παντού.   

Ένα comic διαφορετικό από τα άλλα, προσφέρει διασκέδαση (αρκεί η προτιμήσεις σας στρέφονται προς το μακάβριο), σίγουρα άξιο της προσοχής σας αν θέλετε να έχετε μια επαφή με την ιδιαίτερη οπτική του Richard Sala, κάνοντας ένα απλό και μικρό πρώτο βήμα. Αν σας αρέσει και στη συνέχεια προχωρήσετε στα δυο trades που αναφέρω πιο πάνω, το κόλλημα το έχετε πολύ πιθανό.

Τώρα, εγώ που έκανα την ίδια εβδομάδα review σε μια δουλειά ενός σχετικά άγνωστου δημιουργού στην χώρα μας μαζί  με το τελευταίο τεύχος της πιο πολυσυζητημένης σειράς των τελευταίων μηνών (CIVIL WAR #7), αναρωτιέμαι για το πιο θα είναι το επόμενο trick μου. Any ideas?





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi