Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


13-03-07
FREE YOUR LINE #3

του Ηλία Μεταξά

Δημιουργοί: Αντάρας Μάνος, Διαλυνάς Μιχάλης, Παπαδάκης Θάνος, Helm.

Γραφιστική Επιμέλεια: Μάνος Αντάρας

Front Cover: Μάνος Αντάρας

Back Cover: Μιχάλης Διαλυνάς

Υπεύθυνος Έκδοσης: Μιχάλης Διαλυνάς

Self-Published

Ομολογώ πως όταν βλέπω ελληνικά fanzines στα βιβλιοπωλεία χαίρομαι αφάνταστα, γιατί αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι να εκδίδεις ο ίδιος με δικά σου έξοδα ένα περιοδικάκι με comics. Αλλά απ’ την άλλη, με πιάνει και μια ανυπομονησία για το τι θα δω μέσα. Μέχρι τώρα στην επαφή μου με τα fanzines, έπεφτα πάνω σε φανταστικά εξώφυλλα τα οποία με προϊδέαζαν για εφάμιλλο περιεχόμενο. Σπάνια όμως αυτό το έβρισκα.

Αντίθετα ήταν πολλά εκείνα που με εντυπωσίασαν με το εσωτερικό το FREE YOUR LINE. Το μέγεθος (82 σελ.) – [επ, που πήγε το μυαλό σας;], η τιμή του (5.50 Ευρώ), τα εξώφυλλα, το χαρτί της εκτύπωσης και φυσικά το ίδιο το περιεχόμενο.

Μου είναι δύσκολο να χαρακτηρίσω το FREE YOUR LINE fanzine. Περισσότερο θα έλεγα ότι μοιάζει με ανθολογία... Περιέχει πολλές ιστορίες αυτοτελείς και ανεξάρτητες μεταξύ τους – παρόλο που μερικές έχουν κοινό παρανομαστή, σύμφωνα με τον οποίο χωρίζονται σε κεφάλαια.

Ξεκινάμε με την ενδιαφέρουσα εισαγωγική ιστορία «Το κορίτσι και ο Ήλιος» και εν συνεχεία προχωράμε στο πρώτο κεφάλαιο που έχει κοινό θέμα τα ρομπότ. Με ιστορίες, όπως «Προλεταριομάχες!», «Μη-συμβατό», «Κάτι παραπάνω από καλώδια», «ZX-22», «Έκτρομποτ-39», «ZX-32 memorybot», «Όνειρα Ιπποτικά». Σειρά έχει το δεύτερο κεφάλαιο με σύνδεσμο τον ίδιο τον άνθρωπο και με τις ιστορίες «Le Chat», «Εξωτερικές Αναζητήσεις», «Όνειρο», «Μίλτος», «Ευδοκία», «Φυγή (σούπερ mini)», «Θεϊκή Παρέμβαση», «Το κουτί», «StripsX3», «Όνειρο Ίσως», «Fightning Windmills», «Legend Tripping», «Confused Crusader» και «Ο Αλέξης πάντα ονειρευόταν».

Υπό άλλες συνθήκες (βλέπε λιγότερες ιστορίες) θα έμπαινα στη διαδικασία να αναφερθώ σε κάθε ιστορία ξεχωριστά, πιστεύω όμως ότι θα έπρεπε να αφιερώσω σε αυτό πολύ χρόνο. Οπότε δεν μου μένει παρά να αναφερθώ συνολικά στην προσπάθεια. Είναι ξεκάθαρο πως όλα τα παιδιά δούλεψαν με μεράκι και όρεξη. Από τα σενάρια και τα σχέδα, μέχρι το lettering και φυσικά τα άπαιχτα χρώματα. Επιπλέον δεν αισθάνεσαι ποτέ να σε κουράζει με την ύλη του ή να έχεις την αίσθηση ότι χάνεις χρόνο σου. Και φυσικά μη ξεχνάμε πως η ίδια η επιμέλεια της εκτύπωσης είναι από τις καλύτερες που έχω δει.

Τι μπορεί να με χάλασε λίγο σαν αναγνώστη.

Πρώτον το ότι ακριβώς επειδή έγινε τόσο καλή δουλειά στα χρώματα, καλό θα ήταν καλό να ξέρουμε και ποιος τα επιμελήθηκε...

Το δεύτερο είναι, πως παρόλο που κυριαρχεί αρκετό χιούμορ, αλλού προφανώς και αλλού πιο εσωτερικά, και κάθε ιστορία έχει το μήνυμα της... να, πώς να το πω; Πολύ θάνατος ρε παιδιά!

Τέλος όμως με τα αρνητικά. Και να προσθέσω πως παρότι σπάνια θα βρω ιστορία με ρομπότ που να μου αρέσει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το «Κάτι παραπάνω από καλώδια», όχι μόνο μου άρεσε, αλλά ήταν και η αγαπημένη μου από την έκδοση παρά το unhappy ending. Και φυσικά δεν άρεσε μόνο σε μένα, αλλά και σε δύο φίλες μου οι οποίες παρότι δεν διαβάζουν ιδιαίτερα comics, η συγκεκριμένη ιστορία τις άγγιξε. Αυτό νομίζω πως είναι επίτευγμα.

Αναμφίβολα, όποιος αγοράσει το FREE YOUR LINE δεν θα "κλάψει" τα λεφτά του. Κάθε άλλο μάλιστα. Σας προτείνω, όπου βρείτε αυτό το comic, αρπάξτε το και πάρτε και ένα για κανένα φίλο σας. Γιατί πείτε μου, όταν αγοράζετε ένα αμερικανικό comic γύρω 3,50 Ευρώ, τι έχετε να χάσετε από μια πολυτελή έκδοση comic 82 σελίδων μόνο με 5,5 ευρώ;

Υ.Γ. Τη συγκεκριμένη κριτική την αφιερώνω στη φίλη μου Μυρτώ που λατρεύει το FREE YOUR LINE και μάλλον "μου το κόλλησε". Και φυσικά στη Μαρία και την Έλλη που μας άρεσε το «Κάτι παραπάνω από καλώδια».





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi