Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


27-03-07
MANGA: ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ {ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΚΟΣΜΩΝ ΚΟΝΤΙΝΩΝ}

του Αριστείδη Κώτση

Συγγραφέας: Μυρτώ Τσελέντη

Επιμέλεια κειμένου: Αβραάμ Κάουα

Επιμέλεια έκδοσης: Λευτέρης Ταρλαντέζος

Εκδόσεις Αιγόκερως

Θα ξεκινήσω με μια υπόσχεση: Για όσο θα γράφω αυτό το κείμενο και προσπαθώντας να διατηρήσω την όποια αντικειμενικότητα μου, θα προσπαθήσω να ξεχάσω ακόμη και το ότι γνωρίζω τη Μυρτώ (πόσο μάλλον το πόσο εκτιμώ τις γνώσεις και το πάθος της για το αντικείμενο).Τώρα μπορούμε να περάσουμε στο review.

Το βιβλίο ξεκινά με μια σύντομη, αλλά ιδιαίτερα διαφωτιστική, εισαγωγή για την ιστορία των manga. Χωρίζεται σε έξι ενότητες ανάλογα με τη θεματολογία των manga που παρουσιάζει (Ενδεικτικά αναφέρω ότι π.χ. στην ενότητα για τα manga τρόμου παρουσιάζονται –μεταξύ άλλων- τα GYO, RING και THE RED SNAKE, στην ενότητα για αυτά που έχουν μια fantasy θεματολογία το Berserk, το MADARA, το RECORD OF THE LODOSS WAR κτλ, ενώ σε αυτή για τις κοινωνίες του μέλλοντος τα APPLESEED, BLAME!, NAUSICAA OF THE VALLEY OF THE WIND, AKIRA κ.ο.κ.). Στα ιδιαιτέρως θετικά στοιχεία του βιβλίου συμπεριλαμβάνονται (πέρα από έναν ενδιαφέροντα πρόλογο της Εύης Σαμπανίκου και ένα αρκετά ενημερωτικό εισαγωγικό σημείωμα του Λευτέρη Ταρλαντέζου) ένα σύντομο «λεξικό εννοιών» για τους «αμύητους» και βιβλιογραφία για όσους θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στο θέμα, καθώς και μπόλικα links για να συνεχιστεί η ξενάγηση στον κόσμο των manga και στο διαδίκτυο.

Στην αρχή κάθε ενότητας βρίσκουμε κάποια άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο (έντυπο ή ηλεκτρονικό) και που αποτελούν μια εισαγωγή για τον αναγνώστη στη σύγχρονη ιαπωνική πραγματικότητα αλλά και μια γέφυρα με τον κόσμο των manga. Για κάθε manga που παρουσιάζεται, υπάρχει μια αρκετά αναλυτική περίληψη (ευτυχώς όμως όχι τόσο αναλυτική ώστε να «χαλάσει» την ανάγνωση τους), ένας σύντομος σχολιασμός πάνω στα θέματα που οι δημιουργοί τους πραγματεύονται, καθώς και πλούσιο υλικό από τα ίδια τα manga, για να μπορέσουμε να έχουμε και μια πιο προσωπική άποψη.

Αν και οι γνώσεις μου πάνω στα manga δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο (συγκεκριμένα, αν δεν ήμουνα τόσο ψωνισμένος, θα έπρεπε, μάλλον, να παραδεχτώ πως δεν ξέρω την τύφλα μου) θεωρώ, ότι το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο (ή κυρίως) στους γνώστες των manga και της γιαπωνέζικης κουλτούρας αλλά και σε όσους επιθυμούν να πάρουν μια καλή γεύση από αυτά. Και αυτό γιατί δεν προαπαιτεί γνώση του αντικειμένου αλλά την εμπεριέχει .

Το MANGA: ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ {ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΚΟΣΜΩΝ ΚΟΝΤΙΝΩΝ} δεν αποτελεί έναν «πλήρη οδηγό στα manga» και ευτυχώς δε δείχνει να έχει μια τέτοια φιλοδοξία. (Ο Paul Gravett μπορεί ακόμη να κοιμάται ήσυχος). Αυτό που κατά την άποψη μου προσπαθεί να κάνει είναι να φέρει τον έλληνα αναγνώστη πιο κοντά στη σκηνή των manga. Κάτι τέτοιο όμως αποπειράται να το καταφέρει (κατά την άποψη μου πολύ σωστά κάνει) φέρνοντας τον σε επαφή με ολόκληρη την γιαπωνέζικη κουλτούρα. Ή, ακόμη καλύτερα, δεν βλέπει τα manga ξεκομμένα από το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται, αλλά αναπόσπαστο τμήμα του. Αποτέλεσμα είναι, για αυτόν που θα διαβάσει το βιβλίο, να αποκτήσει μια καλύτερη οπτική για ολόκληρο τον ιαπωνικό κόσμο, τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες του και πως αυτές αποτυπώνονται στα manga.

Αν είστε από αυτούς που σε ένα review κοιτάζουν μόνο την τελευταία παράγραφο και τον βαθμό θα σας παρακαλούσα ειδικά αυτή τη φορά να διαβάσετε και το υπόλοιπο κείμενο (ή ακόμη καλύτερα να βγείτε μέχρι ένα βιβλιοπωλείο, να αγοράσετε το βιβλίο και να διαβάσετε αυτό αντί για το review). Ο βαθμός που θα μπει εδώ δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως διαβάζοντας το βιβλίο αυτό όχι μόνο ένιωσα πως οι γνώσεις μου πάνω στο αντικείμενο διευρύνθηκαν αλλά κυρίως το ότι μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να διαβάσω περισσότερα manga. Για αυτό και θεωρώ πως αξίζει να μπει στην βιβλιοθήκη καθενός που ασχολείται ή που θα ήθελε να ασχοληθεί με αυτά.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi