Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


27-03-07
CALVARIO HILLS #1

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writer/Artist: Marti

Translator: Kim Thompson

Letterer: Paul Baresh

Editors: Igort, Kim Thompson

Fantagraphics Books

Τι είναι το CALVARIO HILLS;

Το CALVARIO HILLS είναι το νέο comic του Ισπανού δημιουργού Marti, ο οποίος είχε γίνει γνωστός στο ευρύ -αμερικανικό- κοινό στις αρχές τις δεκαετίας του '80, όταν η Catalan Communications είχες εκδώσει στην αγγλική γλώσσα το graphic novel THE CABBIE.

Το CALVARIO HILLS είναι, επίσης, η πιο πρόσφατη προσθήκη στην all-star λίστα της σειράς Ignatz, που εκδίδει η Fantagraphics σε συνεργασία με την Coconino Press.

Το CALVARIO HILLS είναι, αναμφισβήτητα, ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο και έξοχα σχεδιασμένο comic, από έναν δημιουργό που επιδεικνύει, σε κάθε σελίδα, ότι κατέχει πλήρως τα μυστικά του storytelling και δεν διστάζει να τα χρησιμοποιήσει, κατά βούληση.

Θα μπορούσε, επίσης, να ισχυριστεί κανείς πως το CALVARIO HILLS (όπως και τα υπόλοιπα comics του Marti) είναι ο άξιος συνεχιστής των μεγάλων crime comics του παρελθόντος, είτε μιλάμε για το DICK TRACY του Chester Gould, είτε για το CRIME DOES NOT PAY του Charlie Biro (και πολλών άλλων), είτε για το SECRET AGENT X-9 των Dashiel Hammett και Alex Raymond, είτε για το SINNER των Munoz και Sampayo, είτε ακόμα και για το -πολύ πρόσφατο, αλλά instant classic- SCENE OF THE CRIME των Brubaker/Lark. Βέβαια, όλα τα προαναφερθέντα comics είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και στην πραγματικότητα, το CALVARIO HILLS δεν μοιάζει καθόλου με τα περισσότερα από αυτά (OK, με όλα εκτός του DICK TRACY - αν και προσωπικά βλέπω και πολύ Dick Briefer στο artwork του Marti, εκτός από Chester Gould. But I digress...), αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς δεν είναι οι επιφανειακές, αισθητικές ομοιότητες που -θα έπρεπε να- μας απασχολούν, αλλά ο πυρήνας αυτού του πράγματος που λέγεται crime comic, ο οποίος είναι φτιαγμένος από τα ίδια συστατικά, άσχετα από το όνομα, τις ικανότητες, τις προθέσεις και τη χώρα προέλευσης του δημιουργού.

Η ιστορία που διαδραματίζεται στο πρώτο τεύχος του CALVARIO HILLS μοιάζει αρχικά εξαιρετικά απλή και -κατά την προσφιλή συνήθεια του Marti- γίνεται όλο και πιο δαιδαλώδης, πολύπλοκη και -ευχάριστα- δυσνόητη, με την πάροδο του χρόνο (ή το γύρισμα των σελίδων, to be exact). Στην -φανταστική- πόλη Calvario Hills, η οποία συνδυάζει στοιχεία διάφορων αμερικανικών πόλεων (και κατά την άποψη μου, διάφορων χρονικών περιόδων της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας), οι άνθρωποι ετοιμάζονται για εκλογές, με τον αφροαμερικανό Marion Parry να κερδίζει συνεχώς έδαφος όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Η εκλογή του Parry, όμως, έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της National Rifle Association, ηγέτης της οποίας είναι ο Charlton Heston (OK, το όνομα του χαρακτήρα είναι Charlton Preston, αλλά νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοεί ο ποιητής). From then on, it all hits the fan! Μαφιόζοι, φονιάδες, πρεζάκια, πόρνες, βαποράκια, απειλές, δολοφονίες, πολιτικά μαχαιρώματα, βία και νοθεία... Jesus fucking Christ! Μοιάζει σαν όλες οι ταινίες και τα comics με παρεμφερή θεματολογία να έχουν μπει σε ένα μπλέντερ και αφού στη συνέχεια έχουν υποστεί το απόλυτο LSD treatment, εμείς τελικά βλέπουμε την αντανάκλαση τους μέσα σε παραμορφωτικούς καθρέφτες του λούνα παρκ. Fascinating!

Σαν κερασάκι στην τούρτα, το τεύχος έχει και back up story, με πρωταγωνιστή τον ταξιτζή από το THE CABBIE, που ανέφερα στην πρώτη παράγραφο. Λιγότερο μεγαλόπνοο από το main story, αλλά εξίσου συναρπαστικό και αναμφίβολα πιο σουρεαλιστικό, με τον πρόεδρο της χώρας να δραπετεύει για να διαφύγει της σύλληψης καθώς κατηγορείται για έσχατη προδοσία (OK, ελαφρώς... απαιτητικό στο "suspend your disbelief" department, but who cares?). Εντελώς, μα εντελώς, συμπτωματικά, το ταξί με το οποίο επιλέγει να διαφύγει ο sleazy politician, είναι αυτό του "δικού μας" ταξιτζή. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίεργα όταν στο σενάριο εμπλέκεται ο μελλοντικός Πάπας και ξεφεύγουν πέρα από κάθε φαντασία όταν η "παρέα" πέφτει πάνω σε ένα gay parade! Naturally, η ιστορία σταματά σε ένα απίστευτο cliff-hanger.

Δεν έχω τίποτα περισσότερο να πω για το πρώτο τεύχος του CALVARIO HILLS - απλά περιμένω με αγωνία το δεύτερο. Αν έχετε στοιχειώδες common sense, θα ψάξετε να το αγοράσετε αμέσως.

Αλλά, εδώ που τα λέμε, αν είχατε "στοιχειώδες common sense", θα έπρεπε να το έχετε αγοράσει ήδη...

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi