Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


03-04-07
THE LIVING AND THE DEAD

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/Artist: Jason

Editor: Kim Thompson

Fantagraphics Books

H Fantagraphics εκδίδει comic με zombie! Που έχει φτάσει ο κόσμος; Τι άλλο θα δούν τα μάτια μας;

Και η πρώτη από τις παραπάνω προτάσεις θα είναι η μοναδική που θα έχει θαυμαστικό στο τέλος της όσον αφορά το review αυτής της κυκλοφορίας. Το περιεχόμενο δεν αξίζει ανάλογη αντιμετώπιση – τα θαυμαστικά περιττεύουν, το comic δεν είναι τόσο καλό. Ή ακόμα καλύτερα δεν είναι καλό - period.

Jason is to blame για αυτή την δυσαρέσκεια μου, του οποίου το προσωπικό στυλ με αφήνει αδιάφορο, θεωρώντας τον ότι είναι ένας μετριότατος δημιουργός, ρηχός και ελαφρώς ξενέρωτος. Το τι του βρίσκει η Fantagraphics για να εκδώσει παραπάνω από μια δουλειές του, είναι άξιο απορίας. Γούστα είναι αυτά θα μου πείτε και έχετε δίκιο…

Μιας και λοιπόν το graphic novel αυτό κυκλοφορεί με την βοήθεια μιας art-comics εκδοτικής εταιρίας, λογικά θα πρέπει υπάρχει κάτι παραπάνω από ξεκοιλίασματα και gore καταστάσεις, εμπνευσμένες από τα καλύτερα εξώφυλλα των Cannibal Corpse και Necrophagia. Έτσι λοιπόν, εδώ έχουμε το love story μεταξύ ενός τίμιου – πλην φτωχού – βιοπαλαιστή (λαντζέρης σε εστιατόριο) και μιας επίσης φτωχής και κατατρεγμένης πόρνης. Ο κυριούλης είναι τσιμπημένος μαζί της, η ταρίφα της όμως είναι ακριβή και δεν έχει άλλη επιλογή από το να σφίξει και άλλο το ζωνάρι, μπας και καταφέρει να περάσει μερικές στιγμές ασύγκριτης ηδονής μαζί της. Κανένας όμως δεν υπολόγιζε τον μετεωρίτη που όταν προσέκρουσε στο τοπικό νεκροταφείο, αναστάτωσε τόσο τους μόνιμους κατοίκους του και τους ξεσήκωσε, με όλα τα γνωστά αποτελέσματα. Τώρα το υποψήφιο ζευγαράκι θα πρέπει να παλέψει για την επιβίωση του.

Πώς θα σας φαίνονταν αυτό το story, αν οι πρωταγωνιστές του ήταν ζωοκέφαλοι άνθρωποι (ή ανθρωπόμορφα ζώα – take your pick) και υπήρχε μαύρο humor; Όχι και άσχημο, έτσι;

Άλλα όπως έχω ήδη πει ο Jason δεν είναι και πολύ καλός σε αυτό που κάνει. Προτιμά τις - σχεδόν - silent ιστορίες, με ελάχιστους διαλόγους. Εδώ αυτοί καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο panel όποτε εμφανίζονται, αφού μπαίνουν εμβόλιμα ανάμεσα στα υπόλοιπα της σελίδας – άρωμα βουβής ταινίας. Άρα τι μένει; Πολύ σωστά, το σχέδιο - που δεν είναι και κάτι ιδιαίτερο και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Από την στιγμή που οι διάλογοι είναι ελάχιστοι, αυτό που λογικά θα περίμενε κανείς είναι τα πρόσωπα των χαρακτήρων να είναι εκφραστικά, με τα συναισθήματα να αποτυπώνονται ευδιάκριτα και την γλώσσα του σώματος πλούσια. Αυτές οι αρετές όμως δεν υπάρχουν, τα πάντα είναι κάπως επίπεδα, από αυτά που – για μένα τουλάχιστον – είναι αυτονόητα, έως το πεζό layout των έξι panels ανά σελίδα, το οποίο κυριαρχεί.

Το THE LIVING AND THE DEAD δεν κατάφερε να με κάνει να γελάσω – γιατί αυτός υποθέτω ήταν ο σκοπός του, όχι ο τρόμος – το μόνο που κατάφερε να μου προσφέρει ήταν δυο – τρία αχνά χαμόγελα σε μερικά σημεία. Αυτά όμως δεν είναι αρκετά για να μπορώ να το θεωρήσω ως μια καλή εναλλακτική πρόταση, ακόμα και αν το φινάλε του ήταν ιδιαιτέρως cute, in a morbid kind of way.

Και μόνο για αυτό το φινάλε γλιτώνει τον άσσο στην βαθμολογία – I am kind of a romantic, got a problem with that?





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi