Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


03-04-07
RED EYE, BLACK EYE

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/Artist: K. Thor Jensen

Alternative Comics

Τι κάνεις αν μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα έχεις χάσει την δουλειά σου, την κοπέλα σου, το διαμέρισμα σου, την γιαγιά σου και για cherry on top, η χώρα σου δέχτηκε την μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της;

Αν είσαι ο K. Thor Jensen, τα μαζεύεις, αποφασίζεις να ταξιδέψεις από την μια άκρη της Αμερικής στην άλλη και το απόσταγμα της εμπειρίας σου, το κάνεις graphic novel.

Not a really good one mind you, but more on that later.

Από τις περιγραφές των παραπάνω παραγράφων, ίσως να δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα "και καλά ψαγμένο" story, από αυτά που το Hollywood λατρεύει να τα κάνει "και καλά ψαγμένες" ταινίες. Ξέρετε τώρα, οι περιπέτειες του μικρού K. Thor (τι έπιναν οι γονείς του όταν διάλεξαν το όνομα;) στην αχανή έκταση των ΗΠΑ, εκεί όπου θα συναντήσει διάφορους εκκεντρικούς και μη χαρακτήρες, θα ερωτευθεί και τέλος θα βγει καλύτερος άνθρωπος, wise beyond his years.

Λάθος. Τους περισσότερους ανθρώπους που συναντά στο ταξίδι του, τους γνώριζε ήδη αλλά τους έβλεπε για πρώτη φορά – τους ήξερε μόνο μέσα από το internet! Άρα δεν μιλάμε για μια εκπληκτική ποικιλία ανθρώπων, αλλά για 20-something τυπάδες , όχι απόλυτα geeks αλλά απομακρυσμένοι από το πρότυπο του εκκεντρικού-σαλεμένου-αλλά-καλού-παιδιού-κατά-βάθος. (Άσχετο, αλλά φαντάζεστε τώρα σκηνικό να σας ζητά να τον φιλοξενήσετε ένας down on his luck cartoonist που τον βλέπετε για πρώτη φορά; Επικίνδυνα πράγματα!).

Ο καθένας από αυτούς έχει να πει και μια δική του ιστορία - κάποιες φορές αστεία, κάποιες φορές όχι, αλλά αυτές είναι το ψωμί αυτού του graphic novel – και το δυσάρεστο είναι, ότι οι περισσότεροι φαίνονται πιο ενδιαφέροντες από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή. Ο οποίος ο πρωταγωνιστής είναι από αδιάφορος, έως ενοχλητικός σε σημεία, ενώ δεν διστάζει να φερθεί και σαν μαλάκας, προσβάλλοντας κόσμο, αν πιστεύει ότι η περίσταση το σηκώνει. Άρα είμαστε αναγκασμένοι εμείς οι αναγνώστες να βλέπουμε συνεχώς τον K. Thor, ενώ όλοι οι υπόλοιποι - σαφέστατα πιο αρεστοί και ενδιαφέροντες χαρακτήρες - χάνονται μόλις αποφασίσει ο μικρός να πάρει το λεωφορείο για τον επόμενο προορισμό.

Το άλλο, μεγαλύτερο ελάττωμα του RED EYE, BLACK EYE είναι το σχέδιο του. Κάθε σελίδα του αποτελείται από έξι, ιδίων διαστάσεων panel. ΚΑΘΕ σελίδα. Στο σύνολο των 300 περίπου. Και να ήταν ωραία τα panel, να έλεγα "δεν βαριέσαι, εντελώς ανέμπνευστος στο layout, αλλά ξέρει να σχεδιάζει". Έλα όμως που τα εκφραστικά μέσα που διαθέτει ο K. Thor είναι περιορισμένα. Οι εκφράσεις στα πρόσωπα των χαρακτήρων είναι αρκετά καλοδουλεμένες, η γραμμή είναι εντελώς κουνημένη ώρες-ώρες, κυριαρχεί σε ένα μικρό (αλλά ενοχλητικό) βαθμό η μουτζούρα, ενώ για προοπτική μην με ρωτάτε, είναι σχεδόν ανύπαρκτη, όπως και τα μελετημένα backgrounds. Η οπτική μονοτονία, σε συνδυασμό με όλα αυτά τα παραπάνω, με κούρασε αφάνταστα γιατί είχα την ατυχή έμπνευση να διαβάσω αυτό το graphic novel μονοκοπανιά. Άρχισα με όλη την καλή διάθεση, αλλά κάπου μετά την μέση προσπαθούσα να βρω το κουράγιο να συνεχίσω, γιατί αν το άφηνα κάτω, δεν θα το τελείωνα ποτέ! Στο τέλος ένιωθα σαν να είχα ταξιδέψει εγώ με το λεωφορείο ολόκληρη την Αμερική…

Παρά τα έντονα ψεγάδια του, η ιστορία κατάφερε να μου μεταφέρει κάτι. Τον τρόπο με τον οποίο οι μικροί άνθρωποι (αυτοί που συγκαταλέγονται στην ανώνυμη μάζα – άσχημος όρος) καταφέρνουν και συνεχίζουν απτόητοι, παρά το γεγονός ότι είναι αδύναμοι να ελέγξουν τις εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές τους. Όλοι οι "περαστικοί" χαρακτήρες δεν κατέχουν υψηλή κοινωνική θέση, παρόλα αυτά ο καθένας από αυτούς έχει κάτι να πει και να μοιραστεί, μια μικρή ιστορία από την ζωή του, που τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους. Και αυτό ο δημιουργός καταφέρνει να το περάσει, χωρίς να κραυγάζει.

Το συμπέρασμα που μπορώ να βγάλω άφοβα, είναι ότι το RED EYE, BLACK EYE παρά το γεγονός ότι με κούρασε, έχει κάτι να πει. Απλά ο K. Thor Jensen πρέπει να μάθει να "τα λέει" κάπως καλύτερα.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi