Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


15-05-07
X-MEN FIRST CLASS #8

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writer: Jeff Parker

Penciller: Roger Cruz

Inker: Victor Olazaba

Letterer: Nate Piekos

Colourist: Val Staples

Editor: Mark Paniccia

Marvel Comics

Μόλις είδαν εκεί στη Marvel, ότι το limited series των Jeff Parker και Roger Cruz έφερε ρίγη συγκίνησης στους παλιούς αναγνώστες, κερδίζοντας παράλληλα και τους καινούριους, αίφνης το "limited" έγινε "ongoing", και η εταιρία ανακάλυψε μια ακόμη πηγή χρυσού με το πρόθεμα "X".

Υπάρχει, όμως, εδώ, μια αλήθεια, που δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές και τα οικονομικά των εταιριών: Το X-MEN FIRST CLASS, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τεύχος του, είναι ένα άκρως διασκεδαστικό υπερηρωικό comic, με self-contained ιστορίες, που τους αρκούν 22 σελίδες για να ολοκληρωθούν, χωρίς τις grim 'n' gritty παπαρολογίες που -κατά κύριο λόγο αποτυχημένα- συνοδεύουν τα σημερινά πονήματα του είδους.

Το δημιουργικό δίδυμο, ήρθε να μας θυμίσει ότι εκείνες οι πρώτες ημέρες των original X-Men ήταν μια εποχή αθωότητας και άγνοιας για τις σκοτεινές περιόδους που επιφύλλασε το μέλλον... Εδώ όμως το ερώτημα είναι, "ποιο μέλλον;" (ή ποιο παρελθόν;)

Γιατί σε εκείνες τις πρώτες ιστορίες των original X-Men, ο Angel όχι μόνο δεν είχε ερωτική περιπετειούλα με τη Scarlet Witch, αλλά μάλλον οι δύο χαρακτήρες είχαν σχεδόν ανύπαρκτο interaction. To "all continuity, all the time" που ακούγεται συχνά να λέει ο Joe Quasada, μοιάζει ολοένα και περισσότερο με ανέκδοτο. Ήδη, όμως, το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με το continuity, έχει γιγαντωθεί, σε βαθμό που, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να σταματήσουν στη Marvel τη μέθοδο του "στρουθοκαμηλίζω, γιατί αυτό είναι εύκολο", και να κάτσουν να συμμαζέψουν το χάλι που, είτε εκείνοι, είτε οι προηγούμενοι από αυτούς. δημιούργησαν. (Ίσως να θυμάστε από το review μου για το #1, ότι δεν με ενοχλούσαν ιδιαίτερα οι μικρές παρασπονδίες στο continuity. Αυτή, όμως, που προανέφερα, δεν τη θεωρώ μικρή)

Στα προηγούμενα τεύχη της σειράς, είδαμε το Marvel Universe στα σπάργανα, είδαμε τους Skrulls, τον Lizard και τον Thor. Είδαμε το πνεύμα των πρώιμων Lee/Kirby comics, με τους ήρωες να λειτουργούν ως έφηβοι, κάνοντας πράγματα που κάνουν οι έφηβοι της ηλικίας τους, και όλα αυτά σε ένα απόλυτα σύγχρονο περιβάλλον. Κυρίως, όμως, είδαμε ένα characterization πιστό όπου έπρεπε, με τις όποιες καινοτομίες να περιορίζονται σε χαρακτήρες όπως η Jean Grey, η οποία -κακά τα ψέματα- σε εκείνα τα silver age τεύχη, δεν είχε ακριβώς αυτό που θα λέγαμε "προσωπικότητα". Ο Parker δούλεψε τον χαρακτήρα της με βάση τον άνθρωπο στον οποίο θα εξελισσόταν η Jean με τα χρόνια και πιστεύω ότι έπεσε διάνα!

Αρκετά, όμως, με τα γενικά για τη σειρά. Ας μιλήσουμε λίγο και για το παρόν "τελευταίο" τεύχος, όπου ο Professor πηγαίνει στην Αφρική για να βρει έναν νέο μεταλλαγμένο και εν τέλει, να εξαφανιστεί. Ούτε καν ο Cerebro μπορεί να τον εντοπίσει και έτσι οι X-Men αρχίζουν να τον αναζητούν, με μοναδική βοήθεια έναν οδηγό, που τους υποδεικνύει η θεία του Warren, ο οποίος και δεν είναι άλλος από τον... (Ρίξτε μια ματιά στο εξώφυλλο και αν είστε εξοικειωμένοι με το παρελθόν της Marvel, θα καταλάβετε)

Παρότι τελευταίο τεύχος, είναι προφανές από το φινάλε της, ότι η σειρά θα συνεχιστεί. Και παρότι μου άρεσε, δεν θα συνεχίσω με το ongoing, γιατί δυστυχώς η Marvel πλέον δεν μπορεί να με πείσει να ακολουθήσω κάποια regular σειρά της.

Αν αναρωτιέστε γιατί, ρίξτε μια ματιά σε reviews, είτε δικά μου, είτε συναδέλφων, που γκρινιάζουν ασταμάτητα για το "House of Ideas". Πλέον, μπορώ να πω, με μεγαλύτερη ευκολία, "ναι" σε one-shots ή limited series, αλλά για να ακολουθήσω ongoing σειρά, θα πρέπει πραγματικά να διαβάζω ένα αριστούργημα.

Και το X-MEN FIRST CLASS, μπορεί να είχε καλή ενέργεια, να ήταν διασκεδαστικό και να χαιρόσουν να το διαβάζεις, αλλά με την καμία δεν σε έπειθε ότι πρόκειται για αριστούργημα.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi