Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


15-05-07
FALLEN SON: THE DEATH OF CAPTAIN AMERICA - AVENGERS

του Ακη Τριανταφύλλου

Writer: Jeph Loeb

Penciller: Ed McGuinness

Colorist: Jason Keith

Inker: Dexter Vines

Letterer: Richard Starkings

Editor: Bill Rosemann

Marvel Comics

Η νίκη είναι το μόνο που μετράει. Φράση παρμένη από το εν λόγω τεύχος, δια στόματος του Ares, δοσμένη έξυπνα και με υπόγεια πικρία από τον Jeph Loeb. Φιλοσοφία που αντικατοπτρίζει τη συμπεριφορά -και τελικά το σκοπό- πολλών "ηρώων" στο CIVIL WAR. Το κόστος, στην προκειμένη περίπτωση, ο θάνατος του Captain America.

Ως tribute στο θάνατο του παλαίμαχου ήρωα και συμβόλου, η Marvel θα εξέδωσε πέντε one-shots, βασισμένα σε ιδέα του J. Michael Straczynski. Γραμμένα όλα από τον Jeph Loeb, με διαφορετικούς καλλιτέχνες το καθένα, θα περικλείονται γύρω από μια κεντρική ιδέα. Αυτή είναι τα πέντε στάδια της θλίψης: Denial, Anger, Bargaining, Depression, Acceptance (το μοντέλο της Kubler-Ross, με ένα γρήγορο wiki-search). Στάδιο και τεύχος, δηλαδή, και να μακαρίζετε που η Dr. Kubler-Ross δεν ανακάλυψε τα δώδεκα στάδια της θλίψης!

Το δεύτερο κεφάλαιο, με τον υπότιτλο "Avengers" στο εξώφυλλο και "Anger" στο εσωτερικό του τεύχους, ασχολείται με το δεύτερο στάδιο, αυτό της οργής (duh!). Από την μια, οι Mighty Avengers και από την άλλη, σε παράλληλο χρόνο, οι New Avengers. Οι μεν Mighty αντιμετωπίζουν τον Tiger Shark στα παράλια του Maine, οι δε New, παίζοντας ένα παιχνίδι πόκερ στο Sanctum Sanctorum. Παρακολουθούμε τις αλληλεπιδράσεις και αντιδράσεις των νυν και πρώην φίλων του Captain America και πως η οργή παίζει τον "ρόλο" της. Συνδετικός κρίκος με το πρώτο κεφάλαιο (το τεύχος της άρνησης) ο Wolverine, που επιβεβαιώνει τον θάνατο του Cap στους New Avengers.

Η επιλογή του τίτλου FALLEN SON και για τα πέντε τεύχη, πιθανολογώ ότι είναι ένα tribute του Loeb, στον γιο που ο ίδιος έχασε πρόσφατα. Ίσως και για το λόγο αυτό, παρ' όλο που είναι ιδέα του Straczynski, να το ανέλαβε ο ίδιος. Παρουσιάζοντας την οργή μέσω αντιπαραβολής των δύο ομάδων, καταφέρνει να μας δώσει τη διαφορετική αντιμετώπιση στο ίδιο συναίσθημα. Προς τους εχθρούς και προς τους φίλους. Με διάσπαρτα και κρυμμένα σχόλια, διανθίζει έξυπνα τους χαρακτήρες, που συμπεριφέρονται διαφορετικά λόγω της θλίψης τους. Ίσως ξενίσει κάποιους το παιχνίδι πόκερ λίγο μετά το θάνατο του φίλου τους, αλλά ότι και να τους έβαζε να κάνουν, σε κάποιον δεν θα άρεσε. Αυτό έχει να κάνει με τον καθέναν από εμάς και την διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα του θανάτου. Η "αισθητική" δεν παίζει κανένα, μα κανένα απολύτως ρόλο. Χρησιμοποιεί με ευφάνταστο τρόπο την μάσκα των ηρώων, είτε χιουμοριστικά, ως αδιαπέραστο poker-face, είτε ως κουρτίνα της θλίψης και των δακρύων. Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το κατέβασμα της μάσκας από την Spider-Woman στο τέλος του τεύχους. Τα λαθάκια του τα έχει, αλλά αυτή την περίοδο είμαι ιδιαίτερα καλός με τον Loeb, λόγω της καταπληκτικής δουλειάς του στο τηλεοπτικό HEROES, οπότε δεν θα επεκταθώ.

Με την ευκαιρία των παράλληλων ιστοριών, ο McGuinness κάνει πολύ όμορφη δουλειά, χρησιμοποιώντας mirroring στα καρέ του και χαρίζοντας έτσι ίδιο χώρο και χρόνο και στις δύο ομάδες των Avengers. Αλλάζει από σελίδα σε σελίδα τη μορφή τους και κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, καθώς σε βάζει στο ψάξιμο των πλάγιων, από το story, παραλληλισμών. Απλοϊκά ως ιδέα, αλλά υπέροχα στην εκτέλεση τους, ήταν τα καρέ σχήματος τραπουλόχαρτου. Έχοντας επίσης την ευκαιρία να σχεδιάσει αρκετούς ήρωες της Marvel, το πραγματοποιεί με άνεση και με μια look-good αισθητική.

Επειδή θα ακουστεί αριστερά-δεξιά ότι η Marvel εκμεταλλεύεται εμπορικά τον θάνατο του Captain America, θέλω να πω το εξής και σας παρακαλώ να το σκεφτείτε: πείτε μου μια εταιρεία σήμερα η οποία δεν θα έκανε το ίδιο ακριβώς πράγμα, είτε μεγάλη είτε μικρή. Είναι ανώφελο να επιμένουμε και να θέλουμε να μη γίνεται cash-in από ένα τέτοιο γεγονός. Το ίδιο θα γινόταν αν, για παράδειγμα, ήταν η Witchblade. Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον Captain America. Θα μπορούσε άνετα να το τραβήξει με καμιά δεκαριά tributes, με μαύρα περιβραχιόνια στα εξώφυλλα όλων των τευχών των επόμενων μηνών και πάει λέγοντας.

Πέντε τεύχη, λοιπόν, εκ των οποίων τα δύο που κυκλοφόρησαν ως τώρα, ήταν αρκετά καλά. Αυτό δεν είναι εκμετάλλευση αλλά αφιέρωση.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi